Ce este periimplantita? Cauze si tratament

periimplantita si impactul asupra implanturilor dentare

Cuprins

Aparitia unei boli gingivale poate sa afecteze implanturile dentare deja inserate. Termenul specific pe care noi, dentistii, il folosim pentru acest aspect este periimplantita.

Bolile tesutului gingival progreseaza de obicei pe etape: de la o inflamatie gingivala subtila cu sangerare (gingivita) pana la distructii severe ale osului, tesutului gingival, cu pierderea dintilor (parodontoza). Pentru a fi un pacient viabil pentru implanturi dentare, cavitatea orala trebuie sa fie mai intai de toate, intr-o stare de sanatate deplina. Prin urmare, daca ai o boala parodontala activa, aceasta trebuie stabilizata si dupa aceea se va realiza tratamentul cu implanturi. 

Dupa tratament, este necesara o intretinere riguroasa a implanturilor. Daca acestea sunt bine “intretinute”, ne putem folosi de ele o viata intreaga, in caz contrar acestea se pot infecta (exact ca si dintii naturali) si se poate ajunge la periimplantita si in cele din urma la pierderea lor. In cazul in care te intrebi cum este posibil acest lucru, din moment ce implanturile nu se pot caria, este important sa stii faptul ca neavand grija de ele si nefiind igienizate regulat de un medic stomatolog, poti ajunge sa le pierzi. 

Exact ca si boala parodontala (parodontoza), aceasta infectie care poate duce la pierderea implanturilor, este strans corelata cu fumatul, igiena dentara precara, diabet netinut sub control, bruxism

 

Cum poti trata periimplantita?

 

Depinzand de gradul infectiei, medicul stomatolog o sa iti recomande o serie de manopere ca sa restabilim sanatatea cavitatii orale. La ora actuala, terapia cu laser stomatologic pentru decontaminarea suprafetei implantului este tratamentul indicat. 

In ceea ce priveste periimplantita, la fel ca si in cazul parodontozei, aceasta nu poate sa fie lasata netratata deoarece este o boala agresiva si distructiva. Un implant infectat poate sa duca la numeroase probleme, putand afecta inima si alte organe. 

Pentru noi este prioritara sanatatea ta. In cazul in care suspectezi ca ai o boala parodontala sau un implant care poate sa fie afectat, te asteptam la un control pentru a putea incepe tratamentul mai devreme, pana nu este prea tarziu. 

Mai Multe
articole