Acasa » Caria dentara si tratamentul cariilor cu laser
Caria dentara si tratamentul cariilor cu laser
Caria dentara este considerata ca fiind a doua afectiune ca si frecventa, dupa raceala comuna, ceea ce inseamna ca majoritatea populatiei globului sufera de asa ceva.
Atat de raspandita este aceasta afectiune a cavitatii bucale, incat a devenit aproape o normalitate sa o intalnim, din pacate.
Totusi, nu este nicidecum normal sau natural sa suferim de asa ceva. Dintii nostri ar trebui sa fie sanatosi si puternici, ajutandu-ne sa zambim, sa vorbim si sa mestecam pe tot parcursul vietii noastre, insa obiceiurile noastre de zi cu zi le afecteaza adeseori integritatea.
Astfel, o alimentatie bogata in zaharuri, in special zahar rafinat, lipsa unei igiene orale corecte, diverse carente nutritionale, consumul anumitor medicamente si bauturilor acide, indulcite favorizeaza aparitia cariilor dentare.

Ce este tratamentul cariilor cu laser?
Este cunoscut faptul ca majoritatea pacientilor care se adreseaza clinicii Life Dental Spa solicita tratamentul cariilor cu laser, acesta fiind unul dintre serviciile premium pe care le oferim.
Experienta in ceea ce priveste lucrul cu laser dentar este unul dintre punctele noastre forte, pe o piata stomatologica inca dominata de tratamentele clasice, cu freza, de care pacientii se tem in general.
De un lucru suntem siguri: toti pacientii care aleg sa isi trateze caria dentara cu laser sunt atat de multumiti, incat nu-si mai doresc sub nicio forma sa se reintoarca la vechile tratamente conventionale cu freza.
Laserul dentar este un instrument ideal pentru pacientii anxiosi, care se tem de stomatolog in general, pentru cei care doresc sa acceseze un serviciu premium la cel mai inalt nivel, pentru persoane sensibile precum copiii, femeile insarcinate sau care alapteaza etc.

De ce tratamentul cariilor cu laserul este mai eficient?
Daca va intrebati de ce, motivul este simplu: tratamentele sunt mai confortabile.
Vechea abordare cu freza este acum inlocuita de utilizarea laserului dentar pentru a trata caria dentara, care poate fi setat in functie de sensibilitatea pacientului pentru a fi mai bland si pentru a oferi o experienta prietenoasa pe scaunul dentar!
Cum actioneaza laserul Erbium in tratamentul cariilor?
Procedura non-contact
Raza laser “vaporizează” țesutul dentar cariat, fără să atingă dintele, procedura fiind non-contact, adică instrumentul în sine nu atinge dintele.
Spre deosebire de freza, deoarece nu există contact cu dintele, nu se pune presiune pe acesta, dintele nu se supraîncălzește, așadar nervul dentar nu are de suferit nici pe moment (supraîncălzirea generează durere) și nici pe termen lung.

Minim invaziv și selectiv
Raza laser prezintă tropism pentru zonele mai închise la culoare și mai bogate în apă, așadar va acționa preponderent la nivel de carie (caria dentara este mai închisă la culoare decât smalțul dintelui și este mai moale, deci cu un conținut mai mare de apă). Acest fenomen este responsabil pentru selectivitatea laserului și pentru minim-invazivitatea lui, astfel încât, lucrând cu laser, zona de smalt sănătos a dintelui nu va fi afectată, așa cum se poate întâmpla prin acțiunea frezei.
Una dintre temerile cele mai mari ale pacienților este aceea că, în timp ce caria dentara este curatata, instrumentul să nu îndepărteze mai mult din dinte decât este necesar, subminandu-i acestuia rezistența. Lucrând cu laser dentar, aceasta temere este înlăturată.
Bactericid
Un alt avantaj al laserului este efectul sau bactericid, eliminând bacteriile din cavitatea unde urmează a fi plasată noua plombă și în acest fel scăzând riscul apariției unei carii secundare pe viitor.
Beneficiile tratamentului cariilor cu laser
Confortabil
datorita faptului ca poate fi adaptat la sensibilitatea pacientului;
Bactericid
deci scade riscul aparitiei unei carii secundare pe langa noua plomba;
Formarea de dentina
Determina formarea de dentina de reparatie sub plomba, deci protejeaza vitalitatea dintelui pe termen lung;
400% MAI PUTINE VIBRATII
Nivelul de vibratie este de 400 de ori mai scazut decat in cazul frezei, deci senzatia resimtita este mult atenuata
procedura rapida
posibilitatea de a trata caria dentara intr-un timp scurt (se pot trata mai multe carii in aceeasi sedinta)

predictibilitate
interventia este predictibila
Zgomot Redus
Nivelul de zgomot este mult mai mic (300 Hz in cazul laserului, fata de 5000 Hz in cazul frezei), deci tratamentul este mult mai confortabil pentru pacient din acest punct de vedere.
Efecte biologice pozitive
prin activarea unei enzime numite alcalin-fosfataza, implicata in formarea tesuturilor dure (os, smalt, dentina, cement), stimuleaza proliferarea fibroblastilor ce regenereaza pulpa dentara, stimuleaza regenerarea dentinei.
Creste retentia plombei la cavitate
deci riscul sa “pice plomba” este mult mai scazut;
minim invaziv & biocompatibil
procedura este minim invaziva pentru pacient.
Care sunt semnele aparitiei cariilor?
Cariile dentare debutează inițial că și pete albe, cretoase, pe smalțul dinților, care devin apoi maronii, brun închise și în final se transformă în cavități. În fazele incipiente, pacientul nu simte niciun fel de disconfort la nivelul leziunilor, însă pe măsură ce acestea se măresc și se adâncesc, apare și sensibilitatea, de obicei la stimuli termici (rece, cald) și chimici (dulce, acru).
În principiu, pe măsură ce caria se apropie de nervul dintelui, acesta devine din ce în ce mai sensibil, iar în lipsa unui tratament, se poate ajunge până la necesitatea unui tratament de canal cu scoaterea nervului (devitalizare).
De obicei, se ia o astfel de măsură în momentul în care durerea devine persistența, iar inflamația nervului nu mai este reversibilă. În astfel de momente, pacientul resimte inițial o durere redusă ce se amplifică odată cu trecerea timpului, nu mai cedează la antialgice și se exacerbează până când devine aproape insuportabilă (pacienții se plâng de faptul că nu mai pot dormi noaptea, nu își mai pot duce până la capăt sarcinile zilnice, etc).
În astfel de momente, intervenția medicului specialist endodont este binevenită, pentru a trata dintele pe canal și a face durerea să dispară.
Pacientul poate sesiza în oglindă anumite carii, pentru care se poate adresa medicului stomatolog. De cele mai multe ori însă, cariile apar în zone greu accesibile, cu vizibilitate redusă și din acest motiv sunt recomandate vizitele regulate la dentist pentru consultul periodic. Medicul stomatolog poate diagnostica o carie încă din etapă incipientă de apariție, astfel încât tratamentul să fie simplu, ușor și eficient, instituit cât mai rapid pentru a preveni complicațiile.
LIFE DENTAL SPA | Tratament Carii cu Laser
Clinica Life Dental Spa primește pacienți atât din București, cât și din alte orașe ale României ori din afară țării. Niciun drum nu este prea lung, comparativ cu redarea bucuriei de a zâmbi într-un timp record!
Încă îți mai tratezi cariile cu freza? Vino să experimentezi laserul dentar!