In principiu, pe masura ce caria se apropie de nervul dintelui, acesta devine din ce in ce mai sensibil, iar in lipsa unui tratament carie se poate ajunge pana la necesitatea unui tratament de canal cu scoaterea nervului (devitalizare).
De obicei, se ia o astfel de masura in momentul in care durerea devine persistenta, iar inflamatia nervului nu mai este reversibila. In astfel de momente, pacientul resimte initial o durere redusa ce se amplifica o data cu trecerea timpului, nu mai cedeaza la antialgice si se exacerbeaza pana cand devine aproape insuportabila (pacientii se plang de faptul ca nu mai pot dormi noaptea, nu isi mai pot duce pana la capat sarcinile zilnice, etc).
In astfel de momente, interventia medicului specialist endodont este binevenita, pentru a trata dintele pe canal si a face durerea sa dispara.
Pacientul poate sesiza in oglinda anumite carii, pentru care se poate adresa medicului stomatolog. De cele mai multe ori insa, cariile apar in zone greu accesibile, cu vizibilitate redusa si din acest motiv sunt recomandate vizitele regulate la dentist pentru consultul periodic. Medicul stomatolog poate diagnostica o carie inca din etapa incipienta de aparitie, astfel incat tratamentul sa fie simplu, usor si eficient, instituit cat mai rapid pentru a preveni complicatiile.