Acasa » Ozonoterapie
Ozonoterapie
Despre ozonoterapie
Cand vorbim despre ozonoterapie, ne referim la o metoda de tratament inovatoare utilizata in numeroase domenii medicale. Printre acestea se numara ortopedia, dermatologia, tratarea bolilor reumatismale, afectiunile vasculare si neurologice, urologia, ginecologia, tratamentele estetice si bineinteles, stomatologia.
Acest tip de terapie a aparut in anul 1896, cand renumitul cercetator Nikola Tesla a brevetat in SUA primul generator de ozon medical „Raza violeta”. A organizat propria companie care se ocupa de cercetari si de perfectionarea aparaturii pentru obtinerea ozonului medicinal, iar la inceputul secolului XX, in SUA, aproape fiecare parfumerie era dotata cu un astfel de generator de ozon. De-a lungul anilor, numerosi oameni de stiinta au inceput sa utilizeze ozonul in diverse afectiuni precum: TBC; SIDA; astm bronsic; scleroza multipla; poliartrita etc. Astfel ca in prezent, ozonoterapia este folosita in numeroase tari precum SUA, Canada, Germania, Rusia, Ucraina, Suedia, Italia, Spania, Brazilia, Cuba, Mexic si altele.
Ozonoterapia se bazeaza pe proprietatile ozonului de a distruge microorganismele implicate in diverse afectiuni. Ozonul este o molecula formata din 3 atomi de oxigen (O3), iar studiile stiintifice au dovedit ca este cel mai puternic oxidant cunoscut pana in zilele noastre. Acesta se regaseste in mod natural in straturile inferioare ale atmosferei si actioneaza precum un scut ce protejeaza planeta impotriva razelor ultraviolete emise de soare. Preparatele terapeutice cu ozon sunt diverse, printre care apa ozonata, uleiuri ozonate sau amestecuri de oxigen-ozon.
Efecte benefice ale terapiei cu ozon in stomatologie:
- Are efect antibacterian
- Distruge virusurile
- Favorizeaza vindecarea;
- Influenteaza functia imunitara avand o actiune imunomodulatorie, distrugand celulele bolnave si intensificand multiplicarea celor sanatoase (in concentratii mici, ozonul are o actiune de imunostimulare, in concentratii mari – imunosupresoare);
- Nu genereaza alergii sau intolerante si nu are reactii adverse;
- Aplicare usoara, cu ajutorul unui aparat special pentru uz stomatologic
Cum functioneaza terapia cu ozon
Ozonul utilizat in aplicatiile terapeutice nu este ozonul atmosferic, ci este produs de un aparat medical in cabinetul stomatologic denumit „generator de ozon”.

Tehnica respecta intocmai modul in care acesta este produs in atmosfera. Pasul urmator consta in administrarea acestuia cu ajutorul unei anse de sticla in zona infectata/inflamata. Ozonul va putea patrunde pana la 5 mm in tesut moale si 1-2 mm in tesut dur.
Avantaje utilizare ozonoterapie in afectiunile dentare
1
Are un grad ridicat de aplicabilitate;
2
Nu are efecte adverse;
3
Nu exista contraindicatii (sau sunt foarte limitate);
4
Efectele terapeutice se obtin rapid;
5
Este o metoda simpla si eficienta de preventie, dar si de tratare.
6
In plus, rezultatele ozonoterapiei sunt vizibile chiar dupa prima sedinta, chiar daca sedintele de aplicare sunt scurte.
ozonoterapie
Cand folosim terapia cu ozon in protocoalele de lucru Life Dental Spa?
Dezinfectia
campului operator inainte si dupa interventiile oro-chirurgicale
tratament gingivita
tratament parodontoza
INTRETINERE
protocoalele de intretinere de dupa tratamentul cu laser al gingivitei si parodontozei

tratament carii
dezinfectia cariei dentare
CANALE RADICULARE
dezinfectia canalelor radiculare ( in endodontie)
IMPLANT dentar
dezinfectia campului protetic reabilitat pentru implant
HEMORAGII
oprirea hemoragiilor
CANDIDOZA ORALA
tratamentul candidozei orale, herpesuri, afte bucale, stomatite, cheilite, orice afectiune in care sunt implicate in principiu bacterii sau virusuri.
Efecte benefice ozonoterapie
Efectele benefice ale ozonoterapiei sunt incontestabile, fie ca este folosita ca metoda principala de tratament sau complementara. Ozonoterapia ofera un grad ridicat de dezinfectare si poate opri hemoragiile avand un efect terapeutic in curatarea zonei tratate. De asemenea, poate imbunatati cantitatea de oxigen directionata asupra unei rani, grabind procesul de vindecare. Totodata, ridica temperatura tesutului afectat prin intensificarea metabolismului localizat, favorizand si in acest fel vindecarea mai rapida a leziunii.