Chirurgia dentara ghidata digital
blank

Data

Pacientii care aleg clinica stomatologica Life Dental SPa nu mai au de ce sa simta frica de dentist! Fie ca este vorba despre interventii mai simple, de tipul tratarii cariilor dentare cu laserul, sau de unele mai complexe, precum inserarea implanturilor dentare, totul este realizat in siguranta si cu profesionalism! 

Clinica stomatologica Life Dental Spa este situata in centrul capitalei si se bucura de un numar impresionant de pacienti care si-au redobandit increderea de a zambi, gratie tratamentelor profesionale si moderne realizate de catre echipa de medici #LifeDentisti. 

Utilizand tehnologia ultramoderna a laserului dentar, #LifeDentistiii pot realiza astazi tratamente stomatologice moderne, sigure, fara riscuri si minim-invazive! Uita de tratamentele clasice si invazive, alege Life Dental Spa si trateaza dintii fara ace, fara freze si fara durere!

In cazul unor interventii mai complicate, de tipul inserarii implanturilor dentare, pacientii edentati pot alege cel mai nou principiu aparut in sfera stomatologiei, numai in cadrul cabinetului stomatologic din Bucuresti: chirurgia ghidata. 

 

Ce este chirurgia ghidata digital?

Chirurgia ghidata implantara consta intr-o serie de manopere, intr-un protocol de inserare foarte precisa, fara riscuri si foarte predictibila a implanturilor dentare in osul alveolar. Spre deosebire de tehnicile clasice ale chirurgiei dentare, chirurgia ghidata ofera un maxim de siguranta procedurii de inserare a implanturilor deoarece:

 • Foloseste un software specializat, precum si un sablon 
 • Implica utilizarea unui instrumentar specializat 
 • Ofera raspunsuri situatiilor clinice limitate 
 • Implica ghiduri virtuale moderne, dezvoltate la cel mai inalt nivel de catre companii specializate

 

In ce consta chirurgia ghidata digital?

Gratie evolutiei tehnologice, chirurgia ghidata se bucura de o adaptare excelenta asupra cazului clinic, fiecare pacient putand sa beneficieze de un implant ”personalizat”, in functie de particularitatile existente la nivelul cavitatii orale. 

Cu alta cuvinte, in urma realizarii unei radiografii de tipul CBCT (Cone Beam Computer Tomography), aceasta va fi scanata si incarcata in software-ul specializat, aducand multiple informatii esentiale despre situatia clincia a pacientului. 

Implantul dentar care va fi inserat in cavitatea orala va fi planificat tridimensional pe baza informatiilor din CT, precum si in functie de planul de tratament realizat anterior de catre medicul specialist. 

Sistemul de navigatie pe care se bazeaza intregul procedeu foloseste camere intraorale, software-ul fiind cel care calculeaza in timp real si indica pozitia piesei de mana. Astfel, medicul specialist in chirurgie orala poate fi ghidat de pe monitor in cadrul intregii proceduri si nu mai este nevoit sa priveasca spre campul operator propriu-zis. 

Cu toate acestea, este esential ca medicul specialist sa dea dovada de o dexteritate si de o coordonare mana-ochi exceptionala, motiv pentru care #LifeDentistii participa periodic la diverse seminarii si congrese internationale, in scopul perfectionarii.

Astfel, pacientii care aleg clinica stomatologica Life Dental Spa se bucura de tratamente sigure, fara riscuri si fara complicatii!

Sistemul de navigatie implicat in chirurgia ghidata are marele avantaj de a compensa miscarile pe care pacientul le poate face involuntar, putand, de asemenea, sa repereze instant variatii anatomice ale campului operator. 

 

Cine poate beneficia de chirurgia ghidata digital?

In clinica stomatologica Life Dental Spa, pacientii se pot bucura de beneficiile evolutiei tehnologice si de chirurgia ghidata realizata fara riscuri si fara complicatii.

Cu toate acestea, exista anumite categorii de pacienti unde se preteaza folosirea acestei tehnologii ultramoderne care aduce atatea beneficii. 

 

Chirurgia ghidata este indicata in urmatoarele situatii clinice:
 • Pacienti edentati total (care si-au pierdut in totalitate dintii de pe ambele arcade)
 • Extractii dentare urmate de inserarea imediata a implantului dentar
 • Anatomie osoasa modificata intr-un procent semnificativ, pacientii prezentand traume, grefe, patologii diverse
 • Proximitatea dintilor sau a implanturilor inserate deja necesita o pozitionare exacta a viitorului implant 
 • Pacientii prezinta diverse probleme in ceea ce priveste structura sau volumul osului alveolar in care urmeaza sa fie inserat implantul dentar

 

Care sunt beneficiile majore ale implantologiei ghidate digital?

In cazul necesitatii inserarii unui implant cu ajutorul chirurgiei ghidate, pacientii se pot bucura de astfel de interventii chirurgicale si de tratamente restauratoare in cadrul cabinetului stomatologic din Bucuresti. 

Chirurgia ghidata este cel mai nou concept adus in domeniul stomatologiei, sau mai exact, in domeniul implantologiei. Gratie evolutiei tehnologice, #LifeDentistii pot acum realiza interventii chirurgicale ce implica inserarea implanturilor dentare cu o maxima precizie, fiind ghidati cu ajutorul unui software specializat care repereaza in timp real toate elementele campului operator. 

 

Implantologia ghidata prezinta doua avantaje majore, demne de luat in considerare de catre pacientii care aleg clinica stomatologica Life Dental Spa pentru tratamente protetice restauratoare realizate pe implanturi dentare, si anume:

 • Precizie
 • Anatomie 

 

In ceea ce priveste precizia, aceasta reprezinta un element esential in orice manopera stomatologica, dar mai ales intr-una de natura chirurgicala. Inserarea implanturilor reprezinta o procedura care implica un grad inalt de precizie si de siguranta

Cu ajutorul chirurgiei implantologice ghidate, rezultatele post-interventie vor fi la cel mai inalt nivel. Chirurgia ghidata vine in ajutorul #LifeDentistilor, din punct de vedere al preciziei cu care este realizata intreaga procedura, mai ales in urmatoarele situatii clinice:

 • Pacienti cu un volum limitat de os alveolar 
 • Spatiu limitat intre radacinile celor doi dinti care limiteaza edentatia
 • Spatiu limitat intre implanturile vecine 
 • Pacientii pot prezenta o anatomie distorsionata la nivelul osului alveolar, cauzata de diverse afectiuni patologice, de interventii anterioare ce au implicat aditie de os cu grefe autogene sau sintetice, de traume si accidente din trecut
 • Situatii clinice in care plasarea corecta a implanturilor dentare joaca un rol crucial in redobandirea esteticii si a fizionomiei pe arcada dentara

 

Din punct de vedere anatomic, este esential ca toate variatiile anatomice prezente in cazul pacientului sa fie cunoscute de catre medicul specialist, pentru a evita diferite complicatii sau chiar esecul intregii proceduri. Astfel, evitarea elementelor anatomice vitale joaca un rol deosebit de important in cadrul intregii proceduri de inserare a implanturilor .

 

Elementele care trebuie evitate si avute in vedere in timpul interventiei chirurgicale sunt:
 • Nervi senzoriali si motori din sfera cavitatii orale 
 • Sinusurile maxilare
 • Canalul mandibular 
 • Radacinile dintilor vecini, care limiteaza edentatia si implicit, locul in care urmeaza sa fie inserat implantul dentar
 • Implanturile din proximitate 

 

Cu ajutorul implantologiei ghidate, pozitia ideala in care trebuie inserat implantul poate fi reperata in functie de toate aceste particularitati anatomice, intreaga procedura desfasurandu-se intr-o completa siguranta atat pentru pacient, cat si pentru echipa de #LifeDentisti care iau parte la procedura. 

 

Care sunt etapele ce trebuie realizate inainte de procedura propriu-zisa?

Chirurgia implantara ghidata aduce o serie de beneficii majore pentru inserarea implanturilor dentare in deplin control si siguranta, insa implica si anumite etape premergatoare. 

Pacientii care aleg clinica stomatologica Life Dental Spa sunt informati in totalitate cu privire la toti pasii care trebuie urmati, acestia avand parte de o consiliere medic-pacient excelenta. Astfel, pacientii au parte de sfaturi, recomandari si indicatii clare, inca de la bun inceput. 

  1. Initial, este esential ca pacientul sa se prezinte la cabinetul stomatologic din Bucuresti pentru o consultatie realizata cu ajutorul camerei intraorale – astfel, #LifeDentistul poate evalua statusul oral al pacientului si poate fi informat complet cu privire la sanatatea acestuia 
  2. Realizarea unui plan de tratament – planul de tratament este intocmit de catre echipa de #LifeDentisti si cuprinde toate procedurile necesare care urmeaza a fi realizate, in acest fel, pacientul fiind informat complet atat cu privire la interventii, cat si cu privire la costurile impuse de intregul tratament stomatologic 
 • Realizarea radiografiei 3D de tipul CBCT 
 1. Curatarea cavitatii orale cu ajutorul unui pachet complet de igienizare profesionala in cabinetul stomatologic din Bucuresti – aceasta este realizata de catre #LifeDentist intr-o singura sedinta, putand fi clasica (cuprinde detartraj cu ultrasunete, periaj profesional si Air-Flow) sau moderna (realizata conform protocolului Guided Biofilm Therapy elaborat de firma elvetiana EMS) 
 2. Tratarea diferitelor afectiuni auxiliare care ar putea afecta reusita interventiei chirurgicale de inserare a implanturilor dentare – tratarea cariilor dentare aflate in diferite stadii de dezvoltare cu ajutorul laserului dentar, tratarea afectiunilor gingivale de tipul gingivitei, de exemplu, cu ajutorul laserului dentar, etc. 

 

Urmeaza apoi planificarea digitala, care implica o serie de etape cu scopul de a pune la punct planul pe care se va realiza intreaga interventie chirurgicala. Astfel, se reduc la minimum riscurile si siguranta creste exponential. 

 

Etapele care trebuie urmate pentru a realiza planificare digitala sunt:

 

 • Realizarea unei amprente digitale in cabinetul stomatologic din Bucuresti, etapa realizata cu ajutorul unui scanner intraoral 

Avantajul major al amprentarii digitale este acela ca nu mai sunt utilizate linguri de amprenta si materiale de amprenta, astfel incat pacientul poate uita de:

 • Gustul neplacut al materialului de amprenta
 • Senzatia de disconfort accentuat resimtita pe durata amprentarii 
 • Senzatia de voma resimtita in timpul inserarii materialului de amprenta
 • Esecul amprentarii care ducea la nevoia de a repeta procedura
 • #LifeDentistul va corela datele obtinute pe baza amprentarii digitale cu cele oferite de CBCT, software-ul specializat oferind posibilitatea de a putea pozitiona digital implanturile dentare, astfel incat ele sa fie asezate perfect din perspectiva protetica si chirurgicala 
 • Utilizand o imprimanta 3D stomatologica, sablonul (ghidul chirurgical) este printat

Sablonul contine numeroase orifice care permit inserarea implanturilor asa cum a fost planificat in etapa anterioara, cu ajutorul software-ului digital.

In urma planificarii, software-ul in va putea alerta pe medicul specialist in chirurgie in cadrul procedurii propriu-zise daca se apropie de formatiunile anatomice importante, de radacini adiacente sau de implanturi vecine, in scopul de a modifica pozitia in timp real. 

 

Care sunt efectele vizibile la finalul procedurii de inserare a implanturilor dentare cu ajutorul chirurgiei ghidate digital? 

In urma intregii interventii chirurgicale, ies la suprafata diferite avantaje ale folosirii tehnologiei moderne de chirurgie implantara ghidata, pe langa anatomie si precizie, precum:

  • Posibilitatea de a proba din punct de vedere tehnic diferite tipuri de tratamente protetice (implanturi secventiale sau punte dentara sprijinita pe implant 
  • Sablonul ajuta la o pozitionare superioara a implantului dentar
 • Pacientii pot vedea planul de tratament inainte de procedura, primind astfel informatii clare cu privire la intregul tratament
  • Plasarea implanturilor este superioara 
  • Tehnologia CAD/CAM permite folosirea unor tehnici mai avansate 
  • Durata operatiei este mult mai mica, procedura se realizeaza mult mai rapid 
  • Implanturile sunt inserate in cea mai buna pozitie pentru a asigura reusita din punct de vedere restaurator 
 • Este diminuata considerabil posibilitatea de realizare a diferitelor leziuni 

 

Cand este contraindicata chirurgia ghidata digital?

Cu toate ca tehnologia moderna a permis realizarea unor interventii chirurgicale ample si complexe in deplina siguranta si in cazul cazurilor clinice grave, exista totusi si situatii in care procedura este contraindicata. 

 

Astfel, chirurgia implantara ghidata nu este recomandata in urmatoarele cazuri:

 • Locatii posterioare la nivelul arcadei dentare, unde accesul este mult prea limitat 
 • Crestele alveolare au suferit un intens proces de resorbtie osoasa
 • Pacientii care au suferit o interventie de aditie de os cu grefa de os autogen sau sintetic, cand exista riscul ca grefa sa se detaseze de la nivelul osului (situatii destul de rare, dar care trebuie luate in considerare)

 

Alege clinica stomatologica Life Dental Spa!

Clinica stomatologica Life Dental Spa, situata in centrul capitalei, este recunoscuta pentru faptul ca tine pasul cu evolutia tehnologica din cadrul stomatologiei moderne. 

 

Astfel, chirurgia ghidata permite echipei de #LifeDentisti:

 • Sa realizeze interventii chirurgicale complexe, cu rezultate foarte aproape de perfectiune 
 • Sa pozitioneze implanturile dentare astfel incat rezultatul final protetic sa fie ideal 
 • Sa injumatateasca timpul necesar interventiei de inserare a implanturilor dentare, rezutatele fiind mult superioare 
 • Sa vina in ajutorul pacientilor cu situatii clinice grave, acestia putand beneficia acum de tratamente protetice moderne, realizate pe implanturi dentare 

 

Totul este realizat intr-un dental-spa untramodern, unde atmosfera este una calda, prietenoasa, echipa de medici profesionisti Life Dental Spa fiind pregatiti sa ofere cele mai bune tratamente stomatologice!

 

Alege clinica stomatologica Life Dental Spa si bucura-te de avantajele tehnologiei moderne aparute in domeniul medicinii dentare!

Mai Multe
articole