Aparat dentar metalic versus aparat dentar invizibil

aparat dentar metalic sau aparat dentar invizibil

Cuprins

Ortodonția este un tratament din ce în ce mai solicitat în rândul pacienților, datorită rezultatelor sale excelente. Astăzi, și adulții optează pentru un aparat dentar, din multe motive, atât estetice, cât și funcționale. Dacă ai ajuns până aici, probabil că te gândești să începi un tratament ortodontic și te întrebi dacă să alegi un aparat dentar invizibil sau un aparat dentar metalic. 

Dar, în primul rând, să definim ce este ortodonția. Este disciplina stomatologică care se ocupă de diagnosticarea, prevenirea și tratarea poziției necorespunzătoare a dinților și a poziției incorecte a maxilarelor. 

Obiectivul său principal este de obicei acela de a rezolva probleme precum:

  • Dinții strâmbi sau înghesuiți;
  • Dinții prea spațiați;
  • Mușcătura incorectă;
  • Dinții suprapuși;
  • Ocluzia încrucișată, inversă sau deschisă;
  • Diasteme (strungărețe).

Aparatele dentare funcţionează prin aplicarea unor presiuni constante pe dinţi, într-o direcţie dorită, în cursul unei perioade de timp.  

Cu aceste lucruri clarificate, să trecem la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre ortodonție:

Care dintre tratamente este mai bun?

Primul punct de luat în considerare este că, după cum am văzut anterior, ambele tipuri de aparate dentare urmează aceeași procedură. Atât aparatul dentar invizibil, cât și cel clasic, cu brackets metalici, exercită constant o presiune asupra dinților noștri pentru a-i aduce în poziția corectă. Astfel, pentru ca tratamentul să fie eficient, variabila de presiune este cu siguranță mică.

Pornind de la această bază, atâta timp cât urmăm corect tratamentul și totul decurge bine, va dura o perioadă și vom obține aceleași rezultate.

Întrucât nu putem stabili care tratament este mai bun, vom aborda principalele aspecte care ridică îndoieli atunci când facem diferența între cele două tipuri de aparate dentare: durata, prețul, eficacitatea și pacienții care pot folosi unul sau altul:

Care este durata tratamentului pentru fiecare dintre ele? 

Pentru a lua în considerare durata fiecăruia dintre tratamente trebuie să ținem cont de anumite variabile. În primul rând, aparatul dentar metalic trebuie ajustat manual de un medic stomatolog ortodont. Acest lucru poate necesita o reajustare suplimentară pentru a găsi cea mai corectă poziție. Pe de cealaltă parte, pentru aparatul dentar invizibil se realizează un design digital, care amprentează fiecare dintre arcadele dentare, minimizând pe cât posibil posibilele dezechilibre.

Pe de altă parte, nu putem uita că, în timp ce bracket-urile sunt fixe, aparatul dentar invizibil este detașabil. Pe acesta din urmă îl putem îndepărta cu ușurință din gură, ceea ce are anumite beneficii în ceea ce privește igiena, estetica, confortul și mâncatul. Totuși, este esențial să purtăm aparatul dentar invizibil minimum 22 de ore pe zi, așa că îndepărtarea acestuia de pe dinți pentru o perioadă mai lungă de timp înseamnă, în cele din urmă, o scădere a eficacității sau o creștere a timpului necesar pentru finalizarea tratamentului. 

Prin urmare, dacă nu ești o persoană constantă, poate că aparatul dentar clasic ar fi o variantă mai bună, pe care inevitabil o vei finaliza mai devreme. În cazul aparatului dentar invizibil, angajamentul pacientului devine mai important.

aparat dentar metalic versus aparat dentar invizibil

Preț tratament aparat dentar invizibil versus preț tratament aparat dentar metalic

Principala variație a prețurilor tratamentelor ortodontice este dată de timpul necesar și de complexitatea problemei: cu cât timpul/complexitatea sunt mai lungi, cu atât costul este mai mare. Prin urmare, mai mult decât de tipul de tratament, diferența de preț va fi dată de nevoile pacientului.

Cu toate acestea, un preț puțin mai mare poate fi observat în ceea ce privește aparatul dentar invizibil în comparație cu un aparat dentar metalic. Acest lucru se datorează în principal faptului că aparatul invizibil necesită fabricarea de gutiere personalizate pentru fiecare pacient, în timp ce acela clasic necesită pur și simplu reajustarea acelorași părți.

Ambele tratamente sunt eficiente?

Cu siguranță, da. Toate tratamentele sunt eficiente dacă sunt executate în mod corect.

Trebuie să ținem cont că, înainte de începerea tratamentelor, există o fază de studiu și planificare care proiectează cum va fi evoluția tratamentului și rezultatul final. De acolo, ambele tipuri de aparate dentare pot fi adaptate eventualelor modificări pe care medicii stomatologi le consideră oportune. Important la ambele tratamente este să efectuezi vizitele periodice, astfel încât medicul ortodont să poată evalua progresul și să facă corecțiile pertinente. Prin urmare, eficacitatea nu ar trebui să fie decisivă atunci când alegi un tratament sau altul.

Cine poate purta aparat dentar invizibil?

99% dintre oameni pot beneficia de aparatul dentar invizibil fără probleme. Doar acele persoane care au o problemă parodontală ar trebui să o rezolve înainte de a folosi gutiere transparente.

De-a lungul timpului, pacienții au avut îndoieli cu privire aparatul dentar invizibil la copii, considerând este mai bine să apeleze la cel clasic, fiindcă se află într-o fază de creștere constantă. Realitatea este că planificarea aparatului dentar invizibil ține deja cont de creșterea viitoare a copilului, așa că nu există dezavantaje în acest sens.

Totuși, specialistul va fi cel care analizează particularitățile fiecărui caz pentru a determina dacă este posibil și eficient să se adopte un tratament ortodontic sau altul.

Concluzie

Pe scurt, atât aparatul dentar invizibil, cât și cel clasic au același obiectiv final și garantează aceeași eficacitate. Factorul diferențial pe care îl găsim atunci când alegem între un tratament sau altul va fi gradul de angajament pe care îl putem dobândi și importanța pe care o acordăm aspectului estetic în timpul tratamentului.

Pe de o parte, și așa cum s-a indicat mai sus, aparatul dentar invizibil va necesita un grad ridicat de angajament pentru a utiliza gutierele transparente pentru cel puțin 22 de ore pe zi. Acest lucru, cu aparatul dentar clasic, nu ni se va întâmpla deoarece fiind fixat, îl vom purta tot timpul.

Pe de altă parte, dacă dorim ca tratamentul nostru să treacă neobservat, aparatul dentar invizibil va fi cea mai bună opțiune. Gutierele invizibile sunt practic imperceptibile zilnic și permit o igienă orală mai bună decât aparatul dentar clasic.

Dacă vrei să îți îmbunătățești zâmbetul, te așteptăm să te programezi la Life Dental Spa. Medicii noștri ortodonți vor ști să te ajute să alegi ce tip de tratament se potrivește cel mai bine nevoilor tale pentru a garanta cel mai bun rezultat.

Mai Multe
articole