Tratament gingivita

Desi frecvent intalnita, gingivita este des ignorata din punctul de vedere al diagnosticului si tratamentului, atat de catre pacienti, cat si de catre unii medici stomatologi.

Manifestandu-se intr-o prima faza prin sangerare la periaj si inflamatie, gingivita netratata se poate transforma intr-o afectiune mult mai grava.

Parodontita marginala cronica (parodontoza) ce duce frecvent la pierderea dintilor.

Daca insa este depistata si tratata la timp, gingivita este complet reversibila, deci pacientul se poate vindeca de aceasta afectiune.

Nu acelasi lucru il putem spune despre parodontoza, unde tratamentele vizeaza stoparea bolii sau incetinirea evolutiei acesteia.

Din acest motiv, este foarte importanta educarea pacientilor, astfel incat acestia sa se adreseze medicului stomatolog inca de la primele semne de suferinta gingivala, pentru ca tratamentul sa fie instituit cat mai rapid si sansele de recuperare sa fie maxime.

blank

Ce este gingivita?

Gingivita reprezinta inflamatia de cauza bacteriana a tesutului gingival. Pacientii acuza frecvent durerea de gingie, gingii inflamate, gingii rosii sau chiar de culoare rosie-violacee, marirea in volum a papilelor gingivale, uneori cu aparitia unui polip gingival, sangerare la periaj sau la masticatie, miros neplacut al gurii etc.

Pacientul poate descoperi singur aceste modificari la nivel de gingie, asa incat urmatorul pas ar fi sa solicite un consult la medicul stomatolog pentru diagnostic si tratament. Din pacate insa, de cele mai multe ori, pacientii amana vizita la dentist, considerand ca aceste simptome sunt trecatoare si neimportante. In aceste conditii, gingivita poate evolua cronic si se poate transforma intr-o parodontoza, mult mai dificil de tratat.

Practic, bacteriile ce inflameaza initial doar gingia, daca nu sunt eliminate la timp, pot produce distructii in profunzime, prin interesarea structurilor de sustinere ale dintilor si in special a osului alveolar. Aceste bacterii determina liza osoasa, adica distrugerea osului suport, dintii ramanand fara sprijin si devenind mobili. De aici si pana la pierderea lor nu mai este decat un pas.

Pentru a diferentia gingivita de parodontoza si a stabili exact stadiul bolii, o radiografie panoramica este de mare ajutor. Aceasta investigatie ofera medicului toate informatiile necesare care arata daca exista sau nu distructie osoasa. O data cu aparitia resorbtiei osoase, diagnosticul va fi de parodontoza si nu de gingivita.

Putem considera astfel ca gingivita este faza premergatoare a parodontozei, insa cu sanse mari de vindecare completa in urma tratamentului, daca este diagnosticata la timp.

GINGIVITA

Care sunt cauzele gingivitei?

Principala cauza a acestei afectiuni o reprezinta bacteriile patogene.

Factorii favorizanti pentru instalarea si dezvoltarea populatiilor bacteriene la nivel gingival sunt reprezentati de:

  • igiena precara, cu lipsa unui periaj regulat sau practicarea unui periaj superficial;

 

  • lipsa folosirii unui mijloc de igienizare interdentara (dus bucal, ata dentara);

 

 

  • alimentatie necorespunzatoare, bogata in zahar si carbohidrati simpli, ce reprezinta un substrat energetic important pentru bacterii;

 

  • fumatul;
blank
  • stresul, care slabeste imunitatea organismului si il face mai vulnerabil la invazia bacteriilor;
  • modificari hormonale, precum cele din sarcina, pubertate, menopauza;
  • anumite carente de nutrienti importanti, cum ar fi deficitul de vitamina C;
  • administrarea anumitor medicamente;;
  • anumite boli care slabesc sistemul imunitar (HIV, leucemie, diabet zaharat, etc);
  • prezenta unor lucrari vechi, a unor plombe incorect adaptate ce irita gingia si retentioneaza resturi alimentare.

Cum este diagnosticata gingivita la Life Dental Spa?

Consideram consultul cu camera intraorala ca fiind extrem de util atat medicului cat si pacientului, deoarece pe primul il ajuta sa explice statusul dentar folosind imaginile, iar pe pacient sa-si vizualizeze si sa-si constientizeze problemele stomatologice.

Daca diagnosticul se confirma cu ajutorul semnelor si simptomelor, dar si radiologic, atunci se propune pacientului un plan de tratament ce contine atat manoperele stomatologice necesare, cat si costurile aferente acestora.

Pentru un diagnostic de certitudine este necesar consultul stomatologic, care in clinica noastra cuprinde:

1

anamneza

anamneza pacientului si istoricul medical al acestuia;

2

consult clinic

consult clinic cu verificarea sangerarii, a prezentei inflamatiei gingivale, a aspectului gingiei (culoare, volum), a prezentei tartrului;

3

consult cu camera intraorala

consult cu camera intraorala ce ofera detalii ce pot sa nu fie vizibile cu ochiul liber, imagini ce sunt accesibile si pacientului in timp real pe monitorul unitului dentar;

4

Investigatie radiologica

investigatie radiologica (de obicei radiografie panoramica), daca nu sunt contraindicatii (de exemplu, in sarcina).

gINGIVITA TRATATA LASER

Cum tratam gingivita cu laser la Life Dental Spa?

Abordarea noastra este diferita prin prisma viziunii holistice, care inseamna ca nu tratam doar efectele, ci luam in considerare si cauzele problemei, ce trebuie eliminate. In plus, pacientii nostri sunt educati referitor la ingrijirea post-tratament, astfel incat sa fie evitata recidiva.

blank

Tratamentul propriu-zis al gingivitei este reprezentat de protocolul ce include folosirea laserului dentar, in acest moment fiind cel mai eficient si cu cele mai bune rezultate pe termen lung.

Premergator tratamentului cu laser se realizeaza procedura de igienizare profesionala, ce include detartrajul profesional, periajul si air-flow. 

TRATAMENT LASER GINGIVITA

Terapia cu laser in gingivita necesita 1-2 sedinte de tratament si are urmatoarele beneficii:

FARA DURERE

Este nedureroasa, nu necesita anestezie.

ELIMINA BACTERIILE

Laserul este bactericid, astfel incat raza laser elimina bacteriile patogene, deci cauza care a produs boala.

Actioneaza in profunzime

Raza laser actioneaza in profunzimea tesuturilor asigurand eficienta maxima.

elimina inflamatia

Laserul dentar elimina inflamatia.

blank

efect biostimulator

Raza laser are efect biostimulator, asadar va stimula regenerarea si vindecarea locala rapida.

disconfort minim

Exista un disconfort minim sau chiar inexistent in urmatoarele ore dupa interventie, pacientul putand sa se reintoarca la programul zilnic obisnuit, fara sa necesite ingrijiri speciale.

tratament eficient

Vechiul chiuretaj parodontal, procedura dificila si dureroasa pentru pacient, este acum inlocuit cu tratamentul bland si eficient al laserului dentar.

rezultate evidente

Rezultatele sunt evidente inca de la prima sedinta, sangerarea se opreste, gingia redevine roz, cu aspect sanatos, sensibilitatea acesteia dispare.

Unele tratamente gingivita presupun si manopere de tipul gingivectomie, gingivoplastie, care in clinica noastra se realizeaza de asemenea cu ajutorul laserului.

Pentru cei care cauta solutii in cazul afectiunilor parodontale (infectie gingivala, gingii inflamate tratament, retractie gingivala tratament, gingivita tratament), laserul dentar reprezinta in acest moment cea mai moderna si eficienta metoda.

Cum prevenim recidiva dupa tratamentul de gingivita?

Foarte importanta in abordarea noastra este educarea pacientului pentru mentinerea rezultatului pe termen lung, dupa tratament. Consideram ca obiceiurile nesanatoase ale pacientului sunt cele care l-au imbolnavit, asadar acestea trebuie inlocuite cu unele noi, benefice, care sa-i sustina starea de sanatate.

Din acest motiv, pacientul primeste la finalul tratamentului o lista intreaga cu recomandari de igiena dentara, alimentatie, suplimente nutritive, etc, cu scopul de a preveni recidiva.

Foarte importanta este si monitorizarea medicala din perioada urmatoare tratamentului, incluzand consulturi si igienizari profesionale regulate. In principiu, se recomanda cel putin un airflow la 3 luni si detartraj ultrasonic si periaj profesional la 6 luni.

De asemenea, noi recomandam si o procedura laser de prevenire a recidivei in bolile parodontale, atat gingivita si parodontoza, numita Laser Mouth Disinfection. Aceasta procedura elimina eventualele populatii bacteriene ce pot aparea ulterior tratamentului, astfel incat sa existe siguranta mentinerii echilibrului parodontal.

Exista riscuri in tratamentul gingivitei cu laser?

Laserul dentar este o tehnologie blanda si sigura chiar si pentru copii si femei insarcinate sau care alapteaza. In sarcina, de exemplu, incidenta gingivitei este foarte mare, iar laserul dentar poate fi o optiune excelenta de tratament, cu rezultate foarte bune.

Folosirea laserului in gingivita scade sau elimina complet necesitatea anesteziei, deci cu atat mai mult este recomandata la copii si femei insarcinate.

LIFE DENTAL SPA | TRATAMENT GINGIVITA LASER

Doresti sa iti tratezi gingivita cu ajutorul protocolului laser?

De Acord Termeni si Conditii