Radiografia dentara reprezinta un element esential pentru ca tratamentul stomatologic sa fie realizat corect. Scopul principal al radiografiei este acela de a il ajuta pe medicul stomatolog sa stabileasca un diagnostic corect.
Radiografia este o imagine in care se pot observa numeroase detalii de la nivelul dintilor si oaselor maxilare.
Imaginea se obtine in urma expunerii la radiatii X, astfel incat toate structurile dense apar radioopace (de culoare alba), iar cele moi au diferite nuante de gri. Cavitatile pline cu aer sunt radiotransparente (au culoare neagra).
Clinica stomatologica Life Dental Spa dispune de o echipa de medici stomatologi foarte bine pregatita pentru a oferi cele mai bune tratamente din punct de vedere calitativ si de durata. Pentru ca tratamentul sa fie cel potrivit, cel mai adesea, #LifeDentist-ii au nevoie de o radiografie dentara, care poate fi retroalveolara sau panoramica.
Cat de sigure sunt radiografiile dentare?
Foarte multi pacienti sunt ingrijorati cu privire la siguranta radiografiei dentare, mai ales cu privire la cat de mult iradiaza o astfel de procedura. Ei bine, #LifeDentist-ii ii asigura pe pacientii care trebuie sa realizeze o radiogafie ca aceasta nu iradiaza intr-un procent semnificativ.
Atunci cand pacientul se prezinta la sectia de radiologie, inainte de a face radiografia propriu-zisa, pacientul va primi un sort de protectie care nu permine ca alte zone ale corpului sa fie supuse actiunii radiatiilor.
In acest fel, cantitatea de raze la care pacientul este expus este foarte mica!
Trebuie mentionat ca, in cazul femeilor insarcinate, radiografia nu este recomandata, aceasta putand avea un efect negativ asupra sarcinii.
Cand este necesara o radiografie dentara?
Radiografia dentara este utila pentru medicul stomatolog deoarece ofera o imagine clara asupra tesuturilor moi (gingie) si dure (dinti, maxilar si mandibula), crescand astfel sansele ca diagnosticul sa fie pus corect.
Astfel, in urma efectuarii unei radiografii, medicului stomatolog ii este mult mai usor sa aleaga cea mai buna metoda de tratament, avand posibilitatea unei imagini de ansamblu.
In general, radiografiile dentare sunt necesare pentru:
-
- Evaluarea statusului parodontal, atunci cand exista pungi parodontale de dimensiuni mari, fiind vizibila retractia osoasa
- Detectarea infectiilor dentare dezvoltate la nivelul varfului radacinii dintelui (granuloame, chisturi)
- Identificarea fracturilor de la nivelul dintilor
- Detectarea cariilor dentare, inclusiv cele dezvoltate pe sub o obturatie veche
- Identificarea dintilor neerupti, care pot fi inclusi in osul maxilar (situatie intalnita des in cazul molarului de minte)
- Detectarea unor complicatii dezvoltate in urma unui tratament endodontic (tratament de canal)
- Evaluarea corectitudinii unor tratamente anterioare, in special in ceea ce priveste tratamentele de canal, adaptarea plombelor, coroanelor, pivotilor, etc.
- Controlul dupa realizarea anumitor manopere dentare (implant, obturatie de canal, etc)
- Identificarea dintilor aflati in curs de eruptie
- Evaluarea statusului osos in cazul unei viitoare interventii ce presupun inserarea unui implant sau aparat ortodontic
Ce se poate vedea pe o radiografie?
Indiferent de motivul pentru care o radiografie dentara este necesara in cadrul unui tratament stomatologic, aceasta ofera informatii importante cu privire la tesuturile aflate la nivelul cavitatii orale.
Radiografie dentara ofera acces medicului la anumite detalii deosebit de importante care nu pot fi vizibile cu ochiul liber in timpul consultatiei la cabinetul stomatologic din Bucuresti. Aceste detalii sunt legate de:
- Forma si pozitia formatiunilor anatomice precum sinus maxilar, canal mandibular
- Vizualizarea articulatiei temporo-mandibulare
- Latimea si inaltimea osului alveolar
- Calitatea osului alveolar
- Pozitia dintilor naturali din cavitatea orala
- Reusita sau esecul unor tratamente stomatologice
- Vizualizarea infectiilor dezvoltate in osul maxilar sau de la nivelul radacinilor dentare
Care sunt formatiunile radiotransparente de pe radiografia dentara?
In mod normal, o radiografie dentara cuprinde imagini ale formatiunilor radioopace (identificate prin culoarea alba) si a celor radiotransparente (identificate prin culoarea neagra), existand si diferite tonuri de gri, corespunzatoare diferitelor densitati ale tesuturilor.
Culoarea diferitelor tesuturi il ajuta pe meidcul stomatolog sa identifice variatele afectiuni dezvoltate la nivelul cavitatii orale, probleme ce nu pot fi identificate cu ochiul liber la examenul de inspectie din timpul consultatiei de rutina.
Astfel, in mod normal, formatiunile radiotransparente care permit pasajul razelor X si care au o densitate scazuta apar pe radiografie avand culoarea neagra. Acestea sunt reprezentate de:
- Aer
- Pulpa dentara (tesutul aflat in interiorul dintelui – nervul dentar)
- Infectia de la nivelul osului
- Tesutul moale de tip limba, gingie, obraz
- Lichidele
- Fractura
- Tumorile
Care sunt formatiunile radioopace?
Cand vine vorba de tesuturile mult mai dense, acestea apar colorate cu alb, deoarece razele X sunt blocate si nu le pot strabate. Printre acestea se numara:
- Dintii
- Osul sanatos
- Toate lucrarile dentare: coronite dentare, punti dentare
- Obturatiile realizate din compozit sau metalice
- Obturatia de canal
- Corpurile straine
- Dintii inclusi in osul alveolar
Cate tipuri de radiografii dentare exista?
Gratie tehnologiei moderne, atat cantitatea de raze X necesara unei radiografii clare, cat si timpul de realizare a acesteia au scazut semnificativ, oferind confort pacientului. In practica stomatologica exista multiple feluri de radiografii dentare, printre care se numara:
-
Radiografia dentara panoramica (denumita si ortopantomograma sau OPG)
Radiografia dentara panoramica este recomandata la inceputul tratamentului stomatologic, aceasta oferind o imagine de ansamblu a dintilor, a lucrarilor protetice, a tratamentelor stomatologice anterioare, precum si a raporturilor cu sinusurile maxilare si canalul mandibular (formatiuni anatomice cu o importanta deosebita pentru tratamentele stomatologice de canal sau chirurgicale).
Radiografia dentara panoramica ofera o imagine marita intr-un procent de 25-35%.
-
Radiografia retroalveolara (radiografie periapicala)
Radiografia retroalveolara este mai usor de realizat, fiind recomandata de catre medicul stomatolog atunci cand sunt necesare detalii de la nivelul anumitor dinti ce necesita tratament.
-
Radiografia tip ”bitewing”
Radiogafia ”in muscatura” este recomandata in cazul in care este necesara vizualizarea coroanelor dintilor laterali. Pe imagine sunt vizibile coroanele dintilor superiori si inferiori, aceasta fiind utila pentru:
- Vizualizarea eventualelor carii dezvoltate la nivelul spatiilor interdentare
- Vizualizarea cariilor secundare care se formeaza la nivelul lucrarilor protetice sau obturatiilor realizate anterior
-
Radiografia ocluzala
Radiografia ocluzala este o imagina ce ofera informatii cu privire la intreaga arcada mandibulara sau maxilara, precum:
- Depistarea dintilor inclusi (dinti aflati in osul maxilar care inca nu au erupt pe arcada si nu sunt vizibili in cavitatea bucala)
- Fracturi si fisuri de la nivelul osului alveolar
- Depistarea dintilor supranumerari
-
Radiografia retroalveolara
Cel mai des, pacientii care aleg clinica stomatologica Life Dental Spa vor trebui sa realizeze o radiografie retroalveolara pentru a-l ajuta pe medic sa vizualizeze mai bine procesele patologice care se dezvolta la nivelul cavitatii orale.
Radiografia retroalveolara este mica si ofera o imagine clara asupra a 2 sau maxim 3 dinti vecini, fiind vizibile inclusiv radacinile acestora. Radiografia retroalveolara este utila pentru:
- evidentierea anatomiei dintelui, utila mai ales pentru tratamentele de canal
- evidentierea eventualelor elemente patologice de la nivelul dintelui respectiv (carii, infectii, granuloame, chisturi, etc)
- evidentierea tratamentelor anterioare ale dintelui
- verificarea corectitudinii unui anumit tratament realizat asupra dintelui respectiv (radiografie de control)
Radiografia panoramica
Prima ortopantomograma a fost realizata inca din anul 1946, iar de atunci stiinta a evoluat considerabil pentru a putea face acest procedeu cat mai minim-invaziv si mai confortabil pentru pacient.
OPG-ul ofera posibilitatea vizualizarii de ansamblu a dintilor si a elementelor vecine precum oasele maxilare, sinusurile, articulatiile temporo-mandibulare.
Cu toate acestea, este important de punctat faptul ca radiografia panoramica este usor deformata, deoarece transpune intr-un plan 2D un corp tridimensional. De aceea, ortopantomograma ofera doar o imagine de ansamblu, si nu poate fi folosita pentru a depista aspecte detaliate si precise de la nivelul unui anumit dinte (pentru acest lucru este necesara o radiografie periapicala/retroalveolara).
Radiografia panoramica este recomandata la inceputul sedintelor de tratament, astfel incat medicul poate avea o imagine ampla asupra cavitatii orale a pacientului, pe care o poate corela cu situatia clinica vizibila la consultatie.
Astfel, inca de la incepului tratamentului, OPG-ul ofera informatii cu privire la:
- Dinti neerupti sau partial erupti si pozitia lor raportata la oasele maxilare
- Leziuni osoase
- Localizarea molarilor de minte
- Evaluarea statusului parodontal
- Existenta fracturilor osoase de la nivel maxilar sau mandibular
-localizarea sinusurilor maxilare si a canalului mandibular
Exista mai multe tipuri de radiografii panoramice, printre acestea numarandu-se:
- Incidenta standard, clasica
- Incidenta pediatrica – pentru copii, in cazul acestora mugurii dintilor permanenti care se formeaza si care urmeaza sa erupa in cavitatea orala sunt vizibili
- Incidenta ortogonala – razele X sunt emise perpendicular pe dinte, astfel incat suprapunerile dentare sunt evitate
- Focalizarea frontala – se mareste gadul de focalizare de la nivelul dintilor frontali
Radiografia dentara nu produce niciun disconfort!
Cu toate ca pacientii se tem de efectuarea unei radiografii dentare, #LifeDentistii vin in ajutorul lor cu informatia ca radiografia dentara nu ar trebui sa provoace niciun fel de anxietate si de frica. Aceasta ofera o imagine clara si necesara medicului stomatolog pentru a putea evalua corect nivelul de sanatate orala, pentru ca tratamentul sa fie ales corespunzator.
Exista numeroase aspecte legate de radiografia dentara care il pot face pe pacient sa nu mai resimta teama legata de aceasta procedura, si anume:
-
- Tehnologia a evoluat si nu mai sunt emise cantitati semnificative de raze X in timpul efectuarii unei radiografii dentare
- Procedura dureaza foarte putin
- Nu se resimte niciun disconfort
- Imaginile sunt preluate electronic, putand fi trimise via email medicului specialist
- -Studiile de specialitate au confirmat ca efectuarea unei radiografii dentare echivaleaza, din punct de vedere al emiterii de radiatii, cu trei ore de vizionare a televizorului
- Sortul special de protectie purtat in timpul efectuarii radiografie protejeaza corpul de emiterea de raze X.
Singura mentiune cu privire la riscurile la care se expun pacientii atunci cand trebuie sa efectueze o radiografie dentara este legata de femeile insarcinate. Medicii specialisti Life Dental Spa recomanda ca viitoarele mame aflate in primul trimestru al sarcinii sa evite aceasta procedura, ba chiar sa o amane pana dupa nastere, pentru a nu exista efecte asupra fatului.
Care sunt etapele realizarii unei radiografii dentare?
O radiografie dentara se realizeaza foarte repede in cabinetele stomatologice care dispun de echipamentul necesar acestui tip de procedura. Pasii pe care un pacient trebuie sa ii urmeze atunci cand e necesara o radiografie dentara sunt:
- Inlaturarea obiectelor dint metal precum ochelari, bijuterii (mai ales cercei), pentru ca acestea sa nu fie vizibile pe radiografie
- Echiparea cu sortul de protectie din plumb
- Pozitionarea corecta la nivelul aparatului, in functie de tipul de radiografie ce urmeaza a fi realizata (cu spatele drept, mainile putand fi sprijite la nivelul aparatului pe un suport special)
- In timpul realizarii radiografiei, radiologul va parasi incaperea
- Nu se resimte niciun disconfort pe parcursul efectuarii radiografiei
- Obtinerea rezultatelor
Cat de sigura este radiografia dentara?
Comparativ cu celelalte tipuri de radiografie, cea dentara presupune o expunere la radiatie mult mai mica, respectiv 5 microsieverts pentru o radiografie dentara clasica si doar 1 microsievert pentru radiografia digitala- o cantitate infima, ce nu presupune riscuri pentru sanatate pe termen lung.
Ca sa aveti termen de comparatie, doza de radiatie cosmica pe care o primim fiecare dintre noi zilnic oscileaza intre 5 si 8 microsieverts. Asadar, gradul de iradiere prin intermediul unei radiografii dentare nu trebuie sa ne ingrijoreze, beneficiile acesteia fiind mult mai mari decat riscurile.
Radiografia dentara este o procedura sigura, minim-invaziva si necesara pentru medicul stomatolog specialist in diagnosticarea corecta a afectiunilor dentare, astfel incat tratamentul va fi ales corespunzator.
Alege clinica stomatologica Life Dental Spa si bucura-te de cele mai bune tratamente stomatologice realizate de echipe de medici profesionisti!