Fatete Dentare

Fatete Dentare

Ce sunt fatetele dentare?

Probabil ca deja ati auzit de procedura de refacere a zambetului cu ajutorul fatetelor dentare, deoarece in ultimii ani a devenit foarte populara. Datorita influentei pe care o are mass-media in vietile oamenilor, multi dintre ei isi aleg drept modele diverse vedete care afiseaza acel zambet perfect, alb, de Hollywood. Si multi dintre noi isi doresc ceva asemanator, aspira la acea imagine perfecta, fara cusur.

Vestea buna este ca fatetele dentare chiar pot face acest lucru: pot imbunatati aspectul zambetului prin modificarea formei, marimii si culorii dintilor, astfel incat pacientul chiar poate zambi in final precum o vedeta hollywoodiana.

Fatetele dentare pot fi realizate din doua tipuri de materiale: din compozit sau din ceramica. Ambele se realizeaza in laboratorul dentar dupa amprenta dentara luata de catre medic in cabinet. De departe insa, cele mai rezistente, mai estetice si mai precise sunt fatetele dentare ceramice.

Fatetele dentare ceramice sau de portelan sunt piese protetice fine, de 1-2 mm, care acopera strict fetele vizibile ale dintilor (nu si pe interiorul lor). De obicei necesita o preparatie (slefuire) a acestor fete, amprentarea lor, dupa care urmeaza frezarea computerizata CAD/CAM in laboratorul de tehnica dentara. Ulterior, fatetele dentare vor fi probate si cimentate adeziv pe suprafetele dintilor cu care vor face corp comun, oferind estetica si rezistenta.

Fatetele dentare sunt recomandate persoanelor care se confrunta cu probleme de estetica dentara, cum ar fi:

 • dinti inegali sau sparti;
 • dinti disporpotionati;
 • coloratii intrinseci cauzate de tetraciclina sau alte pigmentari ce nu pot fi indepartate cu ajutorul albirii dentare;
 • distructii mari pe dinti cauzate de carii;
 • dinti tociti, abrazati;
 • dinti ciobiti, fracturati;
 • dinti cu mici modificari de pozitie.

Printre beneficiile pe care le pot obtine pacientii prin metoda de fatete dentare, in cadrul clinicii noastre sunt:

 • imbunatatirea rapida a esteticii dentare;
 • o procedura realizata in putine etape;
 • pot fi inlaturate intr-un timp scurt coloratiile neplacute, modificarile inestetice de pozitie, distructiile de smalt;
 • materialele utilizate sunt biocompatibile, astfel incat fatetele dentare sunt tolerate perfect de tesuturile moi;
 • gingia reactioneaza bine la contactul cu ceramica din care sunt confectionate fatetele;
 • fatetele din ceramica nu se coloreaza in timp, isi pastreaza perfect nuanta;
 • este o procedura minim invaziva pentru a reface zambetul in doar cativa pasi.

De asemenea, cand solicita o astfel de procedura, pacientii trebuie sa cunoasca si anumite dezavantaje pe care le are:

 • aceasta interventie nu este reversibila;
 • fatetele ceramice sunt mai costisitoare decat restaurarile directe din compozit;
 • daca o fateta se sparge sau se ciobeste ea trebuie inlocuita si nu poate fi reparata;
 • fatetele nu reprezinta o solutie pentru pacientii care nu au o igiena foarte buna;
 • necesita interventie/slefuire asupra smaltului dentar;
 • durata de viata este estimata undeva in jur de 10 ani de la realizare.

Pacientii care isi doresc metoda de fatete dentare, pentru a-si imbunatati estetica dintilor, pot consulta medicul stomatolog din cadrul clinicii LIFE DENTAL SPA, pentru amprentarea si ulterior aplicarea prin cimentare a fatetelor. Procedura nu necesita multe etape. Practic este necesara o consultatie prealabila, in care se stabileste planul de tratament.

Programeaza-te acum pentru o consultatie!

Apoi urmeaza sedinta initiala, in care sunt preparati si amprentati dintii, dupa care sunt realizate si aplicate fatetele provizorii, care vor proteja dintii si vor reface zambetul temporar, pana la obtinerea fatetelor definitive. Cand acestea sunt finalizate de catre laborator, medicul le cimenteaza pe suprafetele dentare cu un adeziv special, pentru a obtine zambetul mult dorit.

Tipuri de fatete dentare

In cadrul clinicii LIFE DENTAL SPA pacientii pot opta pentru doua tipuri de fatete dentare: fatete dentare din material compozit (fatetare directa sau indirecta) sau fatete dentare ceramice (E-MAX). Recomandarea medicilor specialisti este folosirea fatetelor din ceramica, deoarece sunt mai rezistete la factorii mecanici si nu se pateaza la consumul de cafea, tutun si vin. Ambele tipuri de fatete pot reda pacientului un zambet frumos si sanatos.

Fatete din material compozit:

Fatetele de compozit ofera un aspect estetic multumitor si pot fi realizate in doua moduri: direct prin modelare strat cu strat pe suprafata dintelui sau indirect, in laboratorul de tehnica dentara.

Pacientii care isi doresc acest tip de fatetare o pot face doar in cazul unor schimbari mai mici in structura dintelui si de obicei se realizeaza pe parcursul unei singure sedinte. Inainte de aplicarea compozitului este nevoie de o slefuire moderata a suprafetei exterioare dintelui.

Apoi materialul compozit se aplica in straturi, fiind modelat la forma si marimea dorita. Fiecare strat este polimerizat separat cu ajutorul unei lampi speciale, dupa care fateta este lustruita extrem de bine cu ajutorul unor gume si polipanturi pentru compozit.

In cazul realizarii fatetelor de compozit in laborator, suprafetele dentare sunt preparate, amprentate, iar fatetele personalizate vor fi apoi cimentate cu adeziv pe dinti. Fatetele de compozit realizate in laborator sunt mult mai precise, mai bine finisate si mai estetice decat cele realizate prin metoda directa, insa chiar si asa sunt mult inferioare calitativ celor de ceramica (portelan).

Acest tip de fatetare are o calitate inferioara celor din ceramica, de aceea unicul avantaj de care pacientii vor beneficia este de un termen scurt de executie si a unui pret scazut al procedurii. Pacientii efectuandu-si procedura de fatetare din compozit in cadrul clinicii LIFE DENTAL SPA vor mai beneficia si de:

 • o estetica frumoasa de lunga durata, dar mai mica fata de cele din ceramica
 • materiale bio-compatibile acceptate de gingii si organism
 • tratament simplu si de scurta durata
 • pret mai mic fata de fatetele din ceramica

Pe langa toate acestea pacientii ar trebui sa fie atenti la intretinerea acestora, deoarece acestea se pot ciobi sau modifica in timp, exista posibilitatea aparitiei cariilor, isi pot modifica culoarea in timp deoarece se impregneaza cu coloranti alimentari si din tutun.

Fatete ceramica

Procedura de fatetare din ceramica este un tratament care reda transluciditatea dintelui natural cu mare acuratete. In cadrul acestui tratament pacientii isi vor putea recapata zambetul, deoarce acestea corecteaza imperfectiunile cu un grad mai ridicat de complexitate, fie ca e vorba de fracturi, ciobituri, deformari sau coloratii persistente. Procedura de fatete din ceramica este asistata prin computer cu ajutorul unor tehnologii moderne de care pacientii nostri vor putea beneficia la cabinetul stomatologic din Bucuresti.

Tratamentul cu fatete ceramice este realizat in cabinetul stomatologic, iar in prima etapa dintii ce urmeaza a fi fatetati sunt pregatiti prin slefuire, in functie de particularitatile fiecarui dinte, dupa care urmeaza amprentarea si transferul modelelor in laboratorul de tehnica dentara.

Apoi fatetele sunt aplicate provizoriu pentru a verifica daca fatetele se potrivesc 100%, orice imperfectiune intre dinte si fateta dentara poate crea probleme. Daca totul decurge normal iar pacientul si medicul sunt multumiti de rezultat, fatetele vor fi lipite cu ajutorul unui adeziv special cu priza rapida.

Beneficiile tratamentului cu fatete ceramice pe care pacientii nostri le pot obtine sunt:

 • culoarea se mentine neschimbata in timp, nu se impregneaza cu coloranti alimentari;
 • aspect natural, efect estetic ridicat;
 • imita pana la perfectiune nuanta, textura si transluciditatea dintelui natural;
 • armonie dentara, toti dintii fiind de aceeasi culoare si forma;
 • redau zambetul natural si alb al pacientului intr-un timp scurt;
 • ezistenta de durata, fara alte interventii.

Pacientii care isi doresc tratamentul de fatete ceramice trebuie sa constientizeze ca aceasta procedura are nevoie de interventie asupra dintilor, prin slefuire, de aceea recomandam consultarea medicului stomatolog din cadrul clinicii Life Dental Spa pentru a i se oferi informatiile necesare tratamentului. Prin consultarea medicului dentist din cadrul clinicii LIFE DENTAL SPA, pacientii vor cunoaste care sunt si dezavantajele acestui tratament.

Printre dezavantajele pe care le numara aceasta procedura sunt:

 • produce un anumit disconfort, incat dintii pot deveni mai sensibili dupa procedura;
 • fateta este ireparabila, iar in cazul in care este deteriorata, aceasta trebuie inlocuita;
 • are un pret mai ridicat decat fatetarea cu compozit.

Medicii stomatologi recomanda efectuarea fatetelor dentare din ceramica, deoarece acestea aduc rezultate mult superioare estetic si din punctul de vedere al rezistentei, fata de cele din compozit.

Cand este indicat sa-ti pui fatete?

Tratamentul cu fatete dentare este indicat pacientilor care sufera de anumite probleme estetice ale dintilor, cum ar fi:

 • dinti care prezinta coloratii fie din cauza unui tratament de canal mai vechi, fie din cauza unor discromii date de consumul mare de fluor , antibiotice s.a.
 • dinti care prezinta coloratii ce nu pot fi eliminate prin albire dentara;
 • dinti ciobiti;
 • dinti uzati cu forma neregulata;
 • dinti inghesuiti sau inegali;
 • dinti care prezinta spatiere intre ei.

Este important ca decizia de fatetare a dintilor sa fie una corecta, punand in balanta avantajele si dezavantajele acestei proceduri. Daca, de exemplu, o sedinta (sau mai multe) de albire dentara laser sau albire dentara cu lampa ar putea rezolva problema nuantei inchise a dintilor, atunci aceasta ar fi de preferat fatetarii, deoarece este mult mai putin invaziva.

De asemenea, daca prin utilizarea obturatiilor dentare laser (plombelor) se obtine un rezultat satisfacator estetic, acestea sunt de preferat fatetelor, deoarece nu presupun slefuirea dintelui, sunt mai conservative cu structurile dentare.

Pe de alta parte, daca dintii sunt foarte afectati, distrusi, devitalizati, este indicat sa se decida daca nu este mai recomandat sa se aplice coroane dentare si nu fatete. Acestea vor asigura o rezistenta mai mare dintelui pe termen lung, iar efectul estetic va fi la fel de bun, mai ales daca se aleg coroane integral ceramice sau din zirconiu.

In principiu, se poate apela la procedura de fatete dentare daca structura dintelui o permite, este asigurata o suprafata dentara suficient de sanatoasa pentru a se realiza colarea (lipirea) fatetelor, iar pacientul si doreste un zambet perfect, de care sa fie mandru.

Printre contraindicatiile fatetelor dentare se numara:

 • igiena precara;
 • bruxism (scrasnitul dintilor noaptea);
 • ocluzia dentara cap la cap;
 • dinti foarte distrusi, afectati, cu indicatie de coroane.

Cum sa ai grija de fatele dentare?

Intretinerea fatetelor dentare necesita o ingrijire simpla prin periaj zilnic, folosirea atei dentare, a dusului bucal si detartraj o data la 6 luni. Medicii stomatologi recomanda evitarea alimentelor foarte dure sau lipicioase dupa procedura si consumul acestora in cantitati mai mici pe termen lung, deoarece poate afecta rezistenta fatetelor.

Rezistenta fatelelor dentare depinde in mod deosebit de modul in care pacientii le acorda atentie si au grija de ele.. De aceea este foarte important ca pacientul sa cunoasca faptul ca alimentele dure ar putea duce la deteriorarea fetetei dentare.

In cazul fatetelor de portelan, acestea sunt mult mai sensibile la mestecarea alimentelor dure, iar dupa procedura pot aparea unele disconforturi care pot fi modificate si ajustate cu ajutorul medicului specialist.

Medicii dentisti recomanda pacientilor, atunci cand consuma fructe, paine, bucati de ciocolata, sa nu muste direct din acestea, ci sa fie taiate cu cutitul in felii. Pe langa acestea recomandam pacientilor evitarea consumului excesiv de seminte de orice fel, rontairea de gheata, oase. Iar pentru prevenirea schimbarii nuantei fatetei este recomandat ca pacientii sa evite fumatul, alimente si bauturile cu coloranti chimici, cum ar fi ceai, vin, cafea, ardei kapia, fructe de padure (valabil pentru fatetele de compozit, deoarece fatetele de ceramica nu se impregneaza cu pigmenti).

In ceea ce priveste grija acordata fatetelor dentare, pacientii care sufera de bruxism trebuie sa anunte medicul dentist, incat sa i se ofere o gutiera de protectie personalizata pentru a micsora presiunea asupra dintilor din timpul noptii. Mai mult decat atat, pacientii trebuie sa evite roaderea unghiilor, in momente de presiune sau stres, sa evite sporturile de contact care ar putea duce la deteriorarea fatetei dentare.

Pe langa toate acestea, recomandam pacientilor vizitarea regulata la cabinetul stomatologic din Bucuresti, pentru verificarile de rigoare si controlul periodic.

Completeaza formularul pentru programare.

Cat costa? Fatete dentare la preturi competitive

In stomatologie, atunci cand vorbim despre calitatea unui serviciu, luam in considerare doua aspecte:

 • calitatea materialelor folosite
 • pregatirea medicului specialist

Avand in vedere aceste lucruri, este evident ca si preturile vor varia de la clinica la clinica si de la un medic la altul.

In general, preturile pentru o fateta de compozit variaza intre 400-700 lei, iar cele pentru o fateta de ceramica intre 1400-2300 lei.

In clinica Life Dental Spa, oferim cel mai bun raport calitate-pret, avand in vedere ca folosim tehnologie avansata (laserul dentar) iar medicii nostri sunt foarte bine pregatiti in acest domeniu.

Astfel, preturile in clinca noastra incep de la 500 lei pentru o fateta dentara de compozit si de la 1697 lei pentru o fateta de ceramica, realizata in laborator.

Pentru a oferi cea mai buna calitate, am ales sa colaboram cu unul dintre cele mai bune laboratoare de tehnica dentara din Bucuresti. Amprenta este inregistrata de catre medicul specialist in cabinet, iar fatetele sunt realizate prin tehnologia E-MAX, care ofera estetica superioara dar si rezistenta marita pieselor protetice.

Prin programare prealabila la cabinetul stomatologic din Bucuresti, pacientii nostri pot beneficia de cele mai bune preturi ale tratamentului de fatete dentare.

In cadrul clinicii Life Dental Spa, valoarea un tratament de fatete dentare este unul corect din punct de vedere al avantajelor si raportului calitate-pret.

De ce sa alegi sa-ti pui fatete dentare?

 • estetica ridicata – se obtin rezultate WOW, care pot schimba intreaga viata a pacientului in bine;
 • sunt mai putin invazive decat coroanele dentare;
 • o procedura rapida: necesita de obicei doar doua sedinte in cabinet;
 • fatetele sunt usor de intretinut cu ajutorul igienei orale corecte, zilnice;
 • pot elimina multe dintre motivele care iti retin zambetul: nuanta inestetica, dinti cu usoare modificari de pozitie, abrazati, ciobiti, etc;
 • se poate alege din start nuanta pe care si-o doreste pacientul pentru refacerea zambetului.

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre

Intra in Legatura cu noi

Telefon
0318 282 274
Email
office@lifedentalspa.ro

Programeaza-te!

Programeaza o vizita la Life Dental Spa, completeaza formularul de mai jos si vom reveni pentru a stabili o programare.

  Nume

  Prenume

  Adresa de E-Mail

  Numar Telefon

  Selecteaza orasul Oras

  Tratament solicitat

  Excelenta in
  Stomatologie Laser

  Albire Dentara Laser

  Albire dentara laser

  Albirea dentara laser este cea mai moderna si eficienta metoda de albire dentara.

  Albire Dentara Laser

  Detartraj cu ultrasunete

  Inlatura placa bacteriana si tartrul cu ajutorul ultrasunetelor

  Tratarea Cariilor cu Laserul

  Tratamentul cariilor cu laserul

  Trateaza-ti cariile prin metode minim invazive si complet nedureroase cu ajutorul laserului dentar.

  Testimoniale

  Testimonial Catalin Maruta
  Catalin Maruta

  Fata de alte vedete de la noi, Catalin Măruță este un om cu o energie frumoasa, calda, cu care iti face placere sa comunici.
  Ne-am bucurat sa ii primim in clinica, și pe el și pe familia lui-Andra și cei doi copii minunați pe care ii au impreuna.
  Tratamentele dentare cu laser devin din ce in ce mai cunoscute și mai apreciate.
  Va așteptăm și pe voi la clinica!

  Tavi Clonda Testimonial
  Tavi Clonda

  Salutare! Sunt Tavi Clonda si vreau sa spun ca sunt foarte bucuros ca am descoperit Life Dental Spa.
  Pentru ca de cand am venit la Life Dental Spa am uitat ce inseamna durere la dentist.
  Mi-am invins teama care m-a tinut cam 3 ani, de cand am fetitele, sa vin la dentist.
  Am scapat de acele care faceau anestezie, ceea ce este un lucru minunat si orice manopera, orice lucrare se face cu laserul. De la tratarea cariilor pana la albirea laser.
  Diferenta de bani este foarte mica, eu va recomand Life Dental Spa, uitati de frica la dentist, aveti grija de dintii dumneavostra si fiti sanatosi si la minte si la corp Life Dental Spa!

  Gabriela Cristea Testimonial
  Gabriela Cristea

  Dupa o perioada lunga, m-am hotarat sa vin la dentist si bine am facut, pentru ca in ciuda faptului ca aparent nu aveam nici o problema, pentru ca din pacate probleme, atunci cand vine vorba de dantura, pot aparea fara simptome.
  Lucru care s-a intamplat si la mine si sunt foarte fericita ca am ales Life dental Spa, pentru ca aici lucrurile se intampla fara durere, fara frica si e foarte relaxat.
  Toti oamenii sunt extrem de relaxati, pentru ca dispun de aparatura foarte buna care ii face pe medici sa transmita.

  Dr Cristina Obreja

  Dr. Cristina Obreja

  Specialist Laser Dentar
  Dr Felicia Paduraru

  Dr. Felicia Paduraru

  Specialist Implantologie Orala
  Dr Cazimir Vlasie

  Dr. Cazimir Vlasie

  Specialist Protetica

  Partenerii Nostri

  Logo Aeroporturi Bucuresti
  Logo Stefanini
  Logo GarantiBank
  Logo Banca Transilvania
  Dr Cristina Obreja

  Programeaza-te acum!

   Nume

   Prenume

   Adresa de E-Mail

   Numar Telefon

   Selecteaza orasul Oras

   Tratament solicitat

   Dr Cristina Obreja
   Suna
   Programeaza-te