Coroane Dentare

Coroane Dentare

Ce sunt coroanele dentare?

Coroanele dentare sunt lucrări protetice confecționate din diferite materiale, cu rolul de a îmbunătăți estetica si functionalitatea dentară. Funcțiile pe care le îndeplinesc coroanele dentare sunt de acoperire sau de învelire a unui dinte care a suferit probleme estetice sau afectarea functionalitatii, din cauza anumitor factori care au dus la degradarea acestuia.

Lipsa unui dinte sau a unui grup de dinți poartă denumirea de edentație. În cazul unei edentații, pe arcada dentară apare un loc liber, producându-se tulburări fizionomice, fonetice și masticatorii, pe lângă afecțiuni parodontale, articulare și digestive.

Cel mai adesea, la acest tip de restaurare protetică fixă care implică coroanele dentare se recurge în cazul în care dintele a suferit o distrucție carioasă mult prea mare, sau în cazul în care dintele prezintă numeroase obturații (plombe), fiind necesară o coroană de acoperire pentru a oferi protecție dintelui respectiv. Această protecție este necesară pentru ca dintele să fie rezistent la presiunea dezvoltată de mușchii masticatori în timpul procesului de masticație.

Un alt scop al tratamentului cu coroane dentare îl reprezintă restaurarea funcției fizionomice. Astfel, rolul estetic al acestora este de a corecta și de a ajuta la restabilirea formei, îmbunătățind semnificativ aspectul estetic al dinților.

Deseori, dintele este afectat de un proces carios în dezvoltare. Descoperită într-o stare incipientă, caria dentară poate fi tratată în cabinetul stomatologic prin curățarea acesteia și obturarea dintelui respectiv (plombarea unei măsele, de exemplu). Odată cu trecerea timpului, în cazul în care procesul carios avansează și se ajunge la afectarea pulpei dentare, crește riscul infectării acesteia. Pulpa dentară reprezintă țesutul aflat în interiorul dintelui, aceasta fiind alcătuită în principal și vase de sânge mici și filete nervoase. Pulpa dentară este acoperită de un strat de dentină, deasupra căruia se găsește smalțul dentar, cel mai dur țesut din organismul uman. Pe măsură ce avansează procesul carios, straturi de smalț și de dentină pot fi afectate, existând posibilitatea de a se expune și de a se infecta pulpa dentară din cauza prezenței agenților microbieni în cavitatea bucală.

În acest moment, pacientul resimte o durere acută și se prezintă de obicei la medicul stomatolog atât din cauza puternicului disconfort, cât și din cauza incapacității de a mesteca alimentele. În scopul restabilirii funcției masticatorii, atunci când mai există șanse de a salva dintele afectat, se recurge la un tratament endodontic (pe canalele radiculare), urmând a se cimenta un pivot dentar ce va oferi susținerea necesară viitoarei coroane dentare ce va înveli dintele. Astfel, dintele este salvat, iar majoritatea funcțiilor sunt recuperate.

Tratamentul endodontic va fi realizat cu ajutorul unui microscop dentar de către medicul specialist endodont în cabinetul stomatologic. Dintele afectat va fi devitalizat, astfel că pacientul nu va resimți nicio durere în etapa următoare a tratamentului, respectiv cea a fixării pivotului dentar. Pivotul dentar este un dispozitiv protetic care se folosește pentru a reface dinții cu leziuni majore, cu pierderi mari de țesut din cauza unei carii, sau în cazul dinților fracturați. În mod obișnuit, utilizarea unui astfel de pivot dentar se recomandă și în cazul refacerii unei coroane dentare care deși nu este complet distrusă, prezintă pereți laterali subțiri și foarte puțin rezistenți.

O coroană dentară individuală este o lucrare protetică mică, ce se confecționează ușor și cu care pacientul se obișnuiește foarte repede, mai ales că procesul de montare al unei astfel de coroane este unul lipsit de orice durere. De asemenea, coroanele dentare se mai pot aplica și la nivelul implanturilor dentare, oferind, pe lângă forma foarte apropiată a unui dinte natural, o bună funcționalitate.

Este foarte important ca orice coroană dentară aplicată în cavitatea bucală să înlocuiască pe cât mai fidel este posibil fostul dinte afectat. Coroanele dentare pot fi individuale, înlocuind un singur dinte, cât și unite, formând o punte dentară. Puntea dentară este o lucrare protetică fixă utilizată în stomatologie pentru restaurarea morfologică a dinților absenți de pe arcadele dentare, dar și pentru protecția și remodelarea dinților ce au suferit distrucții importante. Aceasta este formată din minim doi dinți stâlpi, ce reprezintă două coroane dentare care se fixează pe dinții naturali care limitează edentația, între cei doi regăsindu-se corpul de punte (,,înlocuitorul” dinților lipsă).

Pentru a putea fixa puntea pe dinții stâlpi, aceștia sunt pregătiți anterior prin șlefuire, deseori fiind și tratați endodontic. Puntea dentară reprezintă un tratament protetic mai invaziv decat implanturile dentare, deoarece necesita slefuirea dintilor vecini edentatiei pentru a putea fi realizata. Puntea dentară este o bună alternativă pentru pacienții care nu dispun de un buget corespunzător pentru tratamentul cu implanturi dentare.

Recomandarea Life Dental Spa: alege tratamentul cu implanturi dentare si nu cu punti dentare daca ai pierdut unul sau mai multi dinti. Tratamentul cu punti dentare presupune slefuirea unor dinti de cele mai multe ori sanatosi, pentru a-i transforma in stalpi de sustinere pentru puntea dentara. Procedura duce la afectarea ireversibila a acestor dinti.

Cand este necesara o coroana dentara?

Situațiile în care se recomandă un tratament restaurator protetic cu un astfel de tip de coroană dentară fixată pe dinti sunt diferite, existând multe scopuri ale acesteia:

 •  În scopul protejării împotriva fracturării a unui dinte fragil, care a suferit în trecut numeroase obturații voluminoase din compozit sau amalgam. Un astfel de dinte riscă să fie traumatizat de forțele mari ce apar în timpul procesului masticator, fiind mult mai sensibil. Pentru a-l proteja, se indică deseori ca acesta să fie acoperit cu o coroană dentară care să preia toate presiunile masticatorii dezvoltate.
 •  În scopul restaurării unui dinte care accidental a fost rupt, sau care se prezintă grav uzat; în cazul fracturii, dacă dintele mai poate fi salvat, acesta va fi tratat endodontic și reconstruit cu ajutorul unui pivot dentar sub formă de bont, peste care se va cimenta coroana dentară care să ofere protecția necesară.
 •  În scopul restaurării la nivelul edentațiilor: pentru a realiza un astfel de tratament, în locul unde se află lipsă dinții va fi aplicată o punte dentară, stabilitatea acesteia obținându-se prin fixarea sa la nivelul dinților limitanți ai edentației respective.
 •  În scopul îmbunătățirii esteticii, coroanele dentare fiind aplicate pe dinții cu anomalii de formă sau de culoare, ce nu pot fi imbnatatite prin ate metode, cum ar fi, de exemlu, albirea dentara. În mod curent, anomaliile de culoare apar la pacienții fumători, consumatori de cafea sau de anumite alimente care afectează, în timp, culoarea naturală a dinților.
 •  Pentru a acoperi un implant dentar. Există numeroase situații în care se recomandă înlocuirea unuia sau a mai multor dinți lipsă cu ajutorul implantului. Astfel, la nivelul acestuia se va atașa o coroană dentară care să redea aspectul fizionomic, precum și să ajute la recăpătarea funcției masticatorii.

Recomandarea Life Dental Spa: apeleaza la tratamentul cu coroane dentare doar atunci cand tratamentul conservativ cu obturatii (plombe) devine imposibil.

De cate tipuri poate fi coroana dentara?

În funcție de materialul utilizat pentru confecționarea unei coroane dentare, acestea pot fi: coroane ceramice (din porțelan), coroane din zirconiu, coroane metalo-ceramice, coroane provizorii din acrilat, coroane integral metalice. Acestea două sunt cele mai utilizate și mai recomandate. Totodată, există și coroane dentare mixte: metalo-ceramice, metalo-acrilice, zirconiu-ceramică, sau coroane integral metalice, integral acrilice.

Tipul de coroană dentară potrivit pentru fiecare pacient poate fi ales doar de către medicul stomatolog în urma unei consultații realizate în cabinetul stomatologic. Diferența dintre aceste tipuri de coroane constă atât în capacitatea lor de a restaura funcțiile aparatului dento-maxilar, cât și costurile la care se ridică tratamentului, acestea fiind corelate cu tipul de material din care se confecționează coroana dentară.

Coroanele din ceramică sau porțelan sunt foarte căutate și indicate datorită biocompatibilității pentru organismul uman, dar și datorită esteticii superioare a acestora (imita foarte bine nuantele si textura dintelui natural).

Coroanele din zirconiu reprezintă o îmbinare în restaurarea afectării funcționale, masticatorii, cât și a celei estetice. Acestea oferă, pe lângă conservarea țesutului dentar, și un aspect natural al dintelui, fiind foarte durabile. Pacientul se obișnuiește repede cu ele, mai ales dacă sunt adaptate și fixate corespunzător în cavitatea bucală, la nivelul câmpului protetic. O precizare necesară este aceea că multe persoane greșesc la denumirea acestor coroane de zirconiu, folosind termenul ,,zircoane”. Zirconiul este un mineral care se utilizează pentru obținerea dioxidului de zirconiu, având varietăți transparente, ceea ce îl face să fie utilizat pentru una dintre cele mai avantajoase soluții estetice.

De asemenea, în scopul obținerii unei estetici cât mai impecabile, se recomandă un tratament protetic cu fațete dentare. Acestea reprezintă lucrări protetice fixe care se aplică pe dinții pregătiți în prealabil prin șlefuire, în special pe cei frontali, în scopul creării unui zâmbet strălucitor. Fațetele dentare pot fi confecționate atât în mod direct din compozit, cât și în laborator din ceramică, cele din urmă având proprietăți superioare mecanice și estetice.

Cât costă o coroană dentară?

În cadrul clinicii Life Dental Spa costurile unei coroane dentare depind, în cea mai mare parte, de materialul utilizat în confecționarea acesteia. De asemenea, este luata in calcul procedura de realizare a coroanei dentare, care poate fi obtinuta prin tehnologia avansata CAD/CAM sau prin tehnici conventionale, cu rata de succes inferioara, dar si costuri mai mici.

De exemplu, pentru realizarea unei coroane de zirconiu, amprenta este scanata de un computer in laboratorul de tehnica dentara si apoi frezata computerizat dintr-un bloc de zirconiu. Aceasta este tehnologia ultra-avansata CAD/CAM.

De asemenea, la stabilirea pretului unei coroane dentare se ia in calcul si expertiza, pregatirea profesionala a medicului care realizeaza coroanele, care sunt definitorii pentru reusita tratamentului.

Programeaza-te la o consultatie si afla recomandarea medicului stomatolog!

  Nume

  Prenume

  Adresa de E-Mail

  Numar Telefon

  Selecteaza orasul Oras

  Tratament solicitat

  Este important de mentionat faptul ca pretul pentru o coroana dentara difera de la un pacient la altul, in functie de toti pasii de tratament ce necesita a fi urmati. Astfel, in urma unei consultatii se va efectua un plan de tratament, pacientul fiind informat de la inceput despre costurile procedurilor ce urmeaza a fi realizate.

  Life Dental Spa ofera cel mai bun raport calitate-pret pentru serviciile stomatologice, incluzand aici si coroanele dentare. Poti consulta lista noastra de onorarii aici.

  Avantajele și dezavantajele coroanelor dentare

  În general, tratamentul restaurator protetic cu ajutorul coroanelor dentare fixe prezintă numeroase avantaje pentru pacient. În primul rând, problemele de natură masticatorie, estetică sau fonetică vor fi rezolvate într-un timp foarte scurt, existând puțini pași care trebuie parcurși. Ulterior tratării dintelui afectat și a pregătirii acestuia pentru viitoarea lucrare protetică, se vor amprenta ambele arcade. În urma înregistrării amprentelor, pe model va fi confecționată coroana dentară, ce urmează să fie probată în cabinetul stomatologic, la pacient, în scopul realizării ultimelor retușuri. Astfel, la final, coroana dentară va fi perfect adaptată pe dinte și va restaura în totalitate funcțiile, iar pacientul se va acomoda cu ea intr-un timp scurt.
  Această procedură simplă și rapidă este individualizată pentru fiecare pacient, în scopul obținerii unor rezultate înalt calitative și de durată cât mai îndelungată. Dacă tratamentul a fost realizat corect și responsabil, efectele vor fi benefice. Pacientul își va recăpăta zâmbetul natural și va putea realiza din nou o masticație corespunzătoare, iar funcția fonetică va fi imediat recuperata.

  În ciuda tuturor acestor avantaje, există și câteva puncte în minus pe care le prezintă un astfel de tratament restaurator protetic cu aceste coroane dentare fixe. În primul rând, se intervine asupra dintelui, fiind un procedeu invaziv care duce la slefuire de țesut dentar în cadrul pregătirii dinților. În urma șlefuirii dinților vitali pe care urmează să fie aplicate coroanele dentare, aceștia pot prezenta, pentru scurt timp, o sensibilitate la cald sau la rece, dar care va disparea in momentul cimentarii coroanei. În plus, la finalul tratamentului, după ce pacientul s-a obișnuit cu lucrarea protetică, acesta trebuie sa acorde o atentie marita igienei dentare, pentru a intretine rezultatul. În cazul în care coroanele dentare nu au fost perfect adaptate și fixate pe dinți, există posibilitatea acumulării de resturi alimentare. Acestea, în timp, mai ales în cazul nerespectării unei igiene bucale corespunzătoare, pot suferi procese biochimice de mineralizare cu formare și acumulare de tartru.

  Pacienților care au suferit astfel de tratamente protetice fixe cu una sau mai multe coroane dentare li se recomandă vizite la intervale preferabil mai scurte de șase luni, la cabinetul stomatologic, în scopul realizării unei profilaxii corespunzătoare. Medicul specialist va putea realiza, în cadrul aceleiași ședințe, un pachet complet de igienizare ce cuprinde un detartraj cu ultrasunete, un periaj profesional și o procedură cu Air-Flow. În acest mod, se va asigura o bună curățare profesională și în profunzime a cavității bucale, ce va duce nu doar la sănătatea orală a pacientului, ci și la prelungirea duratei de viață a coroanelor dentare.

  Recomandarea Life Dental Spa: evita sa devitalizezi dintii (sa le scoti nervul) in scop protetic. Acoperirea unui dinte cu o coroana nu obliga intotdeauna la efectuarea procedurii de tratament de canal. Un dinte viu, cu nerv, este mult mai valoros decat unul tratat pe canal, chiar si daca se afla sub o coroana sau punte dentara.

  De ce să alegi clinica Life Dental Spa?

  Medicii specialiști din cadrul clinicii Life Dental Spa recomandă pentru restaurările protetice fixe de tipul coroanelor dentare materiale cât mai prietenoase și mai biocompatibile cu organismul uman. Acestea nu au în compoziție metal, fiind confecționate din ceramică, fibră de sticlă sau zirconiu. Pacientul poate face cea mai bună alegere în ceea ce privește coroana dentară doar în urma recomandărilor pe care le oferă medicul stomatolog ulterior consultației și efectuării unui plan de tratament. În acest fel, pacientul este informat nu doar despre procedura medicală la care urmează să se expună, la riscurile și la beneficiile tratamentului recomandat, cât și la contravaloarea întregului pachet de servicii medicale pe care urmează să o ofere.

  Programează-te ACUM pentru a beneficia de cele mai bune indicații despre coroanele dentare de la medicii noștri specialiști!

  Intra in Legatura cu noi

  Telefon
  0318 282 274
  Email
  office@lifedentalspa.ro

  Programeaza-te!

  Programeaza o vizita la Life Dental Spa, completeaza formularul de mai jos si vom reveni pentru a stabili o programare.

   Nume

   Prenume

   Adresa de E-Mail

   Numar Telefon

   Selecteaza orasul Oras

   Tratament solicitat

   Testimoniale

   Testimonial Catalin Maruta
   Catalin Maruta

   Fata de alte vedete de la noi, Catalin Măruță este un om cu o energie frumoasa, calda, cu care iti face placere sa comunici.
   Ne-am bucurat sa ii primim in clinica, și pe el și pe familia lui-Andra și cei doi copii minunați pe care ii au impreuna.
   Tratamentele dentare cu laser devin din ce in ce mai cunoscute și mai apreciate.
   Va așteptăm și pe voi la clinica!

   Tavi Clonda Testimonial
   Tavi Clonda

   Salutare! Sunt Tavi Clonda si vreau sa spun ca sunt foarte bucuros ca am descoperit Life Dental Spa.
   Pentru ca de cand am venit la Life Dental Spa am uitat ce inseamna durere la dentist.
   Mi-am invins teama care m-a tinut cam 3 ani, de cand am fetitele, sa vin la dentist.
   Am scapat de acele care faceau anestezie, ceea ce este un lucru minunat si orice manopera, orice lucrare se face cu laserul. De la tratarea cariilor pana la albirea laser.
   Diferenta de bani este foarte mica, eu va recomand Life Dental Spa, uitati de frica la dentist, aveti grija de dintii dumneavostra si fiti sanatosi si la minte si la corp Life Dental Spa!

   Gabriela Cristea Testimonial
   Gabriela Cristea

   Dupa o perioada lunga, m-am hotarat sa vin la dentist si bine am facut, pentru ca in ciuda faptului ca aparent nu aveam nici o problema, pentru ca din pacate probleme, atunci cand vine vorba de dantura, pot aparea fara simptome.
   Lucru care s-a intamplat si la mine si sunt foarte fericita ca am ales Life dental Spa, pentru ca aici lucrurile se intampla fara durere, fara frica si e foarte relaxat.
   Toti oamenii sunt extrem de relaxati, pentru ca dispun de aparatura foarte buna care ii face pe medici sa transmita.

   Dr Cristina Obreja

   Dr. Cristina Obreja

   Specialist Laser Dentar

   Dr. Cristina Obreja este medic dentist cu experienta de peste 14 ani, fondator al clinicii LIFE DENTAL SPA- primul dental spa din Romania si clinica dentara laser.

   Dr Felicia Paduraru

   Dr. Felicia Paduraru

   Specialist Implantologie Orala

   Va așteaptă in cadrul clinicii noastre pentru rezolvarea oricăror probleme chirurgicale, de la extracția molarilor de minte și pana la intervenții complexe de chirurgie asistata laser și implanturi dentare.

   Dr Cazimir Vlasie

   Dr. Cazimir Vlasie

   Specialist Protetica

   Appropriately empower dynamic leadership skills after business portals. Globally myocardinate interactive supply chains with quality.

   Partenerii Nostri

   Logo Aeroporturi Bucuresti
   Logo Stefanini
   Logo GarantiBank
   Logo Banca Transilvania
   Dr Cristina Obreja

   Programeaza-te acum!

    Nume

    Prenume

    Adresa de E-Mail

    Numar Telefon

    Selecteaza orasul Oras

    Tratament solicitat

    Dr Cristina Obreja
    Suna
    Programeaza-te