Sinus Lift. In ce consta si cand este recomandat

ce inseamna sinus lift si cand se recomanda

Cuprins

Ce inseamna sinus lift si cand se utilizeaza aceasta manopera?

In momentul in care dintii cu raport sinusal (adica dintii laterali maxilari) sunt extrasi, osul incepe sa se atrofieze atat in sens vertical cat si in sens orizontal. Sinusul maxilar incepe sa se extinda si inlocuieste osul in care stateau pana atunci dintii. Din punct de vedere implantologic, dimensiunea verticala a osului in care este nevoie de inserarea un implant nu va mai fi de ajuns. In aceasta situatie, este necesara o manopera prin care sa se creeze destul os incat implantul sa poata avea o dimensiune potrivita. La zonele fara dinti de la maxilar, cea mai frecventa metoda de aditie de os se produce la nivelul sinusului maxilar si se numeste sinus lift.  

In functie de dimensiunea osului care inca nu s-a resorbit si in functie de cate implanturi se vor plasa, manopera se poate realiza pe cale laterala (in peretele lateral al sinusului) sau pe cale crestala (prin zona unde se plaseaza implanturile).

De fapt, numele de “lift” (ridicare, elevare) – provine de la ceea ce se intampla cu zona inferioara a membranei sinusale. Aceasta se ridica, se fixeaza mai sus, incat osul aditionat sa ramane intre ea si osul restant, natural al pacientului.

Aceasta manopera ajutatoare pentru implantologie se poate realiza simultan cu plasarea implanturilor sau premergator acestora. In general, este nevoie de aproximativ 6 luni pentru integrarea osului aditionat, perioada de timp care caracterizeaza metabolismul osos. Manopera se efectueaza sub anestezie locala, iar pacientului i se vor administra antibiotic si antiinflamator in perioada care urmeaza interventiei. De cele mai multe ori, cand se face odata cu plasarea implanturilor, manopera de sinus lift nici nu este perceputa de pacient. Aceasta, desi este de o importanta vitala in ceea ce priveste stabilitatea pe termen lung a implanturilor, este o metoda sigura si rapida de imbunatatire a osului maxilar.

 

Ce inseamna sinus maxilar?

La nivelul fetei, in apropierea nasului, omul are mai multe cavitati tapetate cu mucoase, cu rolul de a imbunatati aerul respirat si de a forma zone de rezistenta mecanica a capului. Printre acestea, pe langa sinusurile sfenoidale, etmoidale si frontale, se gasesc si cele mai mari sinusuri – sinusurile maxilare. Mucoasele sinusurilor maxilare sunt de tip respirator, au un important rol imunitar (iau contact cu aerul respirat) si uneori au contact cu radacinile dintilor superiori. 

De aceea, infectiile de la nivelul dintilor superiori pot provoca diferite grade de afectare a membranei (mucoasei) sinusale. Si infectiile de cauza respiratorie (rinosinuzite) pot reprezenta probleme pentru osul maxilar si dintii maxilari. Astfel se explica stransa legatura dintre sinusul maxilar si osul in care stau dintii maxilari, acesta reprezentand de fapt peretele inferior al sinusului.

 

De ce este importanta manopera de sinus lift?

In momentul in care pacientul se afla in situatia de a nu mai avea dinti intr-o anumita zona a cavitatii orale, se creeaza dezechilibre grave de alimentatie si masticatie. De asemenea dintii incep sa se deplaseze, iar articulatia mandibulei devine dureroasa.

Pentru a evita pentru tot restul vietii protezele clasice mobile, manopera de sinus lift devine indispensabila pentru a se putea plasa implanturi dentare. Ulterior, pe acestea se realizeaza punti sau coroane protetice fixe, care se vor folosi la fel ca niste dinti naturali.

Pentru pacient devine foarte importanta posibilitatea de a redeveni complet din punct de vedere functional. Restaurarea simetrica si completa a dintilor este o adevarata injectie de incredere si stare de bine pe care toti pacientii si-o doresc, iar prin manopera de sinus lift, posbilitatea aceasta este mai aproape.

 

Daca ai nevoie de mai multe informatii legate de manopera de sinus lift, nu ezita sa ne vizitezi intr-una dintre clinicile noastre din tara, sau te poti programa online chiar aici.

Mai Multe
articole