Detartrajul in sarcina – argumente pro si contra

Detartrajul dentar in sarcina

Cuprins

Igienizarea dentara care cuprinde detartrajul, decontaminarea laser si aiflow, este cea mai importanta manopera si cea mai frecvent realizata pentru a mentine sanatatea orala.

  • Detartrajul – Manopera prin care se indeparteaza depozitele mari de tartru cu ajutorul unei anse care este vibrata ultrasonic. Aceasta vibreaza depozitul de tartru care va “zbura” de pe suprafata dentara. Nu exista riscul de a strica suprafata smaltului asa cum intreaba unii pacienti.

 

  • Periajul – Manopera prin care se indepartreaza resturile mici de tartru si se curata petele extrinseci.

 

  • Airflow-ul – Manopera prin care un jet de apa, aer si pulbere pe baza de bicarbonat de sodiu patrunde interdentar, usor subgingival, indeparteaza petele de pe dinti si definitiveaza igienizarea. Este recomandat in cazul oricarei igienizari, in special in cazul pacientilor parodontopati, purtatori de aparate ortodontice, fumatorilor.

 

Igienizarea este recomandata la fiecare 6 luni, maximum. Pentru pacientele insarcinate, este recomandat detartrajul efectuat la 3-4 luni. Pacientele gravide sau care alapteaza sunt deseori evitate de catre medicii de toate specialitatile. Sunt paciente speciale, cu o patologie si o reactivitate aparte. In special atunci cand vorbim despre cavitatea bucala. 

Deseori pacientele gravide nu isi rezolva problemele dentare inainte a ramane insarcinate. Astfel incat, cel putin din punct de vedere parodontal, pe fondul unei igiene necorespunzatoare impreuna cu schimbarile hormonale tesutul parodontontal se modifica. 

In mod ideal, pacienta, inainte de a planifica sa ramana insarcinata, trebuie sa isi rezolve toate problemele dentare:

  • de tratat cariile;
  • de schimbat obturatiile vechi si incorect adaptate;
  • de tratat endodontic ce este necesar;
  • de efectuat extractiile necesare;
  • de igienizat cavitatea bucala.

 

Anestezia trebuie evitata in trimestrul 1 de sarcina – este momentul in care se formeaza organele fatului si in trimestrul 3 de sarcina – exista riscul de avort spontan. Recomandarea este sa se efectueze detartrajul dentar inainte de a ramane insarcinata. Apoi la fiecare 3-4 luni pacienta este sfatuita sa revina la control la care se face o igienizare sau un airflow in functie de nevoi. Ultima igienizare este recomandat sa se efectueze imediat inainte de nastere pentru ca dupa nastere, mamei ii este mai greu sa se deplaseze.

Din pacate, aceste recomandari nu sunt urmate de majoritatea pacientelor. Pe fondul igienei defectuoase a pacientei, coroborat cu modificarile hormonale, poate aparea gingivita de sarcina. Aceasta este de obicei tranzitorie si se remite dupa igienizare si dupa o manopera de chiuretaj cu laserul care curata spatiul parodontal de bacteriile cauzatoare de patologie gingivala. Riscul de a aparea aceasta gingivita este redus spre aproape 0 in cazul unei igiene riguroase asociata cu igienizari frecvente in cabinet.

Primul pas este linistirea pacientei, dar constientizarea situatiei in care se regaseste, explicarea tehnicii de periaj acasa si realizarea igienizarii complete, cu detartrajul, periajul si airflow-ul. Apoi, pacienta asteapta cateva zile pentru a se dezinflama tesutul parodontal. Daca simptomatologia se remite total, atunci se va mentine rezultatul cu ajutorul igienizarilor. Acest lucru se intampla rar. De cele mai multe ori este necesar tratamentul parodontal cu ajutorul laserului

Marele beneficiu pentru pacienta este ca aceasta este o manopera nechirurgicala, fara durere si cu rezultate maxime. Apoi, rezultatele se vor mentine cu ajutorul igienei riguroase acasa si a igienizarilor realizate in cabinet.

Daca ai nevoie de igienizare dentara, poti efectua o programare online sau ne poti contacta telefonic la numarul +40.318.282.274

Mai Multe
articole