Ce este gingivita de sarcina?

Cuprins

60-70% dintre femei sufera de gingivita in timpul sarcinii.

Aceasta apare atunci cand placa dentara, care contine bacterii, se acumuleaza pe suprafetele dentare, iar aceste bacterii elibereaza niste produsi de metabolism care irita gingia. 

Daca sunteti insarcinata si aveti gingia rosie, friabila, dureroasa si sangereaza usor la periaj, cel mai probabil aveti gingivita

 

De ce apare inflamatia gingivala in sarcina?

 

  • Modificarile hormonale, fac tesuturile parodontale mult mai susceptibile la atacul bacteriilor care se regasesc in placa bacteriana neindepartata de pe suprafata dintilor.

  • Scaderea debitului salivar

  • O dieta mai bogata in zahar

  • Refluxul acid si starile de voma 

  • Este posibil sa capatati o intoleranta la aromele sau mirosul produselor de igienizare orala.

 

Pe timpul sarcinii o sensibilitate a gingiei este de asteptat, insa daca gingia dumneavoastra are o culoare rosu aprins, este inflamata si sangereaza cu usurinta la periaj, este foarte posibil sa aveti  gingivita, o stare de inflamatie a gingiei care imbraca o forma blanda si este relativ usor de mentinut sub control.

Insa daca nu este tinuta sub control, gingivita poate deveni o problema mai serioasa denumita parodontita. 

Studiile arata ca parodontita netratata prezenta in timpul sarcinii poate duce la necesitatea ulterioara a tratamentelor chirurgicale sau extractiilor dentare, dar  poate chiar sa va afecteze prin cresterea riscului de aparitie a unei nasteri premature.

Daca observati aparitia unei tumefieri la nivelul gingiei, care sangereaza atunci cand realizati periajul dentar, cereti un sfat medicului dumneavoastra. 

Poate fi o simpla afta sau poate fi vorba despre un granulom piogenic, sau asa zisa “tumora de sarcina”, o proliferare benigna si deloc periculoasa, care apare la aprox 5% dintre femei pe perioada sarcinii, care se poate sa si dispara de la sine dupa nastere, insa daca aceasta devine deranjanta, daca este usor de traumatizat in functia de msticatie  sau daca impiedica o igienizare corecta a zonei respective, este recomandata excizia ei. 

Excizia se poate realiza clasic, cu bisturiul, sau mai nou poate fi indepartata folosind laserul dentar, chiar fara realizarea anesteziei, cu o sangerare minima si o vindecare accelerata. 

Este important sa stiti ca desi ea se indeparteaza, pe perioada sarcinii, este posibil sa reapara si sa trebuiasca excizata din nou. 

 

Puteti preveni gingivita de sarcina?

Posibil.

  •  Prezentarea in cabinetul de stomatologie pentru controale periodice si igienizari profesionale este mai importanta si mai necesara decat oricand. (h3)

Studiile arata insa ca in perioada sarcinii pacientele evita sa se prezinte la dentist. 

Acest lucru are legatura si cu teama viitoarelor mamici legata de efectele pe care le-ar putea avea manoperele stomatologice asupra bebelusului lor, dar si eventualele senzatii de voma sau reflux acid care le pot pune in dificultate sa suporte instumentele necesare pentru a realiza o manopera stomatologica. 

  • Aveti grija de dintii dumneavoastra!

Periajul dentar de doua ori pe zi, impreuna cu folosirea unui dus bucal sunt esentiale. 

Insa a fi constiincios in ceea ce priveste periajul nu inseamna a fi agresiv cu gingia, se recomanda a fi folosita o periuta de dinti cu filamente soft, cu miscari blande. 

Daca aroma de menta a pastei de dinti va provoaca o senzatie de voma, o puteti inlocui cu o pasta de dinti pentru copii, cu aroma de fructe. 

  • Curatati-va si limba, pentru scaderea incarcaturii microbiene.

  • Folosirea unei ape de gura fara alcool. 

  • Atentie la alimentatie! Incercati sa evitati alimentele bogate in carbohidrati si zahar.

Daca aveti in plan o eventuala sarcina in viitorul apropiat sau daca sunteti insarcinata,  este absolut necesara o consultatie la medicul stomatolog, pentru a evalua statusul dentar si a stabili daca este necesar a fi realizat vreun tratament stomatologic inainte de a ramane insarcinata sau pe timpul sarcinii, daca e cazul.

Cu o supraveghere atenta a starii de sanatate a parodontiului, puteti reduce considerabil riscul de aparitie a gingivitei pe durata sarcinii. 

Pe perioada acestei perioade minunate a vietii dumneavoastra, amintiti-va ca ingrijirea orala speciala va merita in final  tot efortul  si, in plus, pe viitor va fi un exemplu pozitiv pentru bebelusul dumneavoastra!

Mai Multe
articole