Chiuretaj subgingival. Tot ce trebuie sa stii

chiuretaj subgingival chirurgical cu laser

Cuprins

Un chiuretaj subgingival chirurgical cu laser este o interventie realizata in cadrul tratamentului parodontozei care consta in eliminarea tesutului de granulatie infectat format in pungile parodontale si indepartarea placii bacteriene subgingivale. Chiuretajul subgingival chirurgical cu laser ajuta considerabil la curatarea placii bacteriene subgingivale si a microorganismelor de la nivelul radacinii dintelui, precum si la eliminarea tesutului de granulatie de la acest nivel. 

Inovatia absoluta este introducerea unui laser dentar in protocolul de tratament, care transforma interventia clasica de chiuretaj intr-una mult mai eficienta si cu rezultate superioare pe termen lung. Laserul dentar indeparteaza tesuturile infectate prin cauterizare sau “vaporizare”, elimina bacteriile care produc boala din zona subgingivala si din profunzimea tesuturilor, opreste sangerarile gingivale si inflamatia.

De mentionat este faptul ca in clinica noastra interventiile chirugicale pentru parodontoza se realizeaza doar daca procedurile non-chirurgicale se dovedesc nerecomandate sau ineficiente. In principiu, 80% din parodontoze sunt tratabile conservativ, non-chirurgical cu laser, si doar 20% necesita interventie chirurgicala.

 

Ce este un chiuretaj subgingival in camp deschis cu laser?

 

Chiuretajul subgingival in camp deschis cu laser este o procedura stomatologica de natura chirurgicala ce consta in indepartarea tesutului afectat de la nivelul pungilor gingivale. 

In mod clasic, chiuretajul subgingival se realizeaza cu ajutorul unui instrumentar special constituit din chiurete (instrumente sub forma de lingura), precum si cu ajutorul aparatelor cu ultrasunete

Procedura de chiuretaj subgingival in camp deschis are loc dupa realizarea unui detartraj cu ultrasunete, pentru a putea actiona exact acolo unde este necesar. Detartrajul cu ultrasunete are rolul de a elimina depunerile de tartru si de placa bacteriana, acestea avand un puternic efect iritant asupra tesutului gingival. 

Inainte de realizarea unui tratament al parodontozei #LifeDentistii recomanda efectuarea unui pachet complet de igienizare profesionala in scopul efectuarii unei curatari in profunzime, eliminand astfel toate depunerile de placa microbiana si de tartru dentar.

 

Pachetul complet de igienizare profesionala cuprinde:

 1. Un detartraj cu ultrasunete – cu ajutorul unor vibratii cu frecvente cuprinse in intervalul de 25000-40000 de Hz sunt dislocate depunerile de tartru de pe suprafata dintilor 
 2. Periaj profesional – miscarile circulare ale periutei si pasta special aleasa de catre medicul specialist in functie de statusul oral al pacientului contribuie la netezirea suprafetelor orale si indepartarea resturilor de placa bacteriana
 3. Air-Flow – utilizand un jet puternic de apa cu bicarbonat de sodiu si un instrument cu un design special, ultimele depozite de tartru si de placa microbiana ramase in spatiile greu accesibile interdentare sunt eliminate, oferind o curatare in profunzime 

 

In ce consta procedura de chiuretaj subgingival in camp deschis cu laser?

 

In urma efectuarii unui pachet complet de igienizare profesionala, ce cuprinde un detartraj cu ultrasunete, un periaj profesional si o procedura de Air-Flow, se poate efectua chiuretajul subgingival in camp deschis. Initial, medicul specialist va realiza o anestezie locala, urmand ca apoi sa fie realizate incizii pentru decolarea gingiei si apoi eliminate efectiv tesuturile de granulatie cu ajutorul instrumentelor specializate si, mai ales, cu ajutorul unui laser dentar.

Chiuretajul ultrasonic consta in utilizarea unor instrumente care produc vibratii, acestea sectionand tesutul si ridicand epiteliul. In acest fel, se elimina tesuturile afectate si se realizeaza o curatare in profunzime. Chiuretajul se poate efectua si cu ajutorul instrumentarului manual (chiurete), precum si cu ajutorul tehnologiei ultramoderne a laserului stomatologic – minim-invaziv si complet lipsit de durere!

 

Care sunt riscurile chiuretajului subgingival?

 

Chiuretajul subgingival este o procedura chirurgicala, care implica mai multe riscuri decat un tratament non-chirurgical. Specialistii Life Dental Spa ofera o mare atentie informarii pacientului cu privire la planul de tratament care cuprinde toate procedurile medicale ce urmeaza a fi realizate in cadrul tratamentului chirurgical pentru parodontoza. 

In urma efectuarii unui chiuretaj subgingival, exista posibilitatea aparitiei unor complicatii:

 • Mobilizarea dintilor
 • Retractie gingivala 
 • Pierderea unor dinti

 

Cand este si cand nu este indicat un chiuretaj subgingival?

 

Initial, se va realiza o consultatie cu o camera intraorala, in urma careia echipa de #LifeDentisti va stabili exact statusul sanatatii orale, urmand sa se efectueze un plan de tratament care sa cuprinda toate manoperele necesare. 

Chiuretajul subgingival chirurgical cu laser este recomandat in cazul:

 • Aparitiei pungilor parodontale
 • Abcese parodontal 
 • Fistule apico-gingivale 
 • Recidive aparute in urma unor interventii chirurgicale parodontale efectuate anterior 
 • in situatia in care tratamentul non-chirurgical, conservativ, devine insuficient

Pe de alta parte, chiuretajul subgingival nu se indica in urmatoarele cazuri: 

 • Dinti pluriradiculari (cu mai multe radacini)  
 • Dinti cu mobilitate crescuta (exista riscul avulsiilor in timpul manoperei)

 

Cate tipuri de chiuretaj subgingival exista?

 

Chiuretajul subgingival este de doua tipuri:

 • Chiuretaj subgingival in camp deschis (chirurgical) cu sau fara laser dentar: consta in incizia papilelor interdentare si indepartarea tesutului afectat si necrozat. Astfel, se pot realiza microlambouri care usureaza accesul pentru curatarea pungilor parodontale adanci. Chiuretajul subgingival in camp deschis permite o curatare in profunzime a suprafetei radacinii, precum si eliminarea tesutului afectat. De asemenea, se pot aplica si grefe osoase si materiale care sa stimuleze regenerarea. Folosirea laserului dentar aduce urmatoarele beneficii:
  • este bactericid- elimina bacteriile care produc boala
  • este antiinflamator- elimina inflamatia
  • “vaporizeaza” tesutul de granulatie infectat aflat subgingival si in pungile parodontale
  • este biostimulator- favorizeaza vindecarea rapida locala.

 

 • Chiuretaj subgingival in camp inchis (non-chirugical) cu sau fara laser dentar: nu implica incizia la nivelul papilei dentare, fiind o metoda mult mai putin eficienta din pricina lipsei de vizibilitate, putand fi realizata in cazul pungilor parodontale de adancime mica si medie.

 

Cum mentii efectele tratamentului?

 

Un aspect foarte important pe care specialistii Life Dental Spa il evidentiaza in practica de zi cu zi este mentinerea rezultatelor benefice ale tratamentului parodontozei cu ajutorul manoperelor chirurgicale. 

In urma efectuarii unui chiuretaj subgingival, pacientul poate observa urmatoarele schimbari pozitive: 

 • Gingiile revin la culoarea naturala, roz-pal
 • Gingia isi recapata aspectul estetic, disparand papilele umflate 
 • Sangerarea gingivala se diminueaza, iar la un moment dat se opreste 
 • Pungile parodontale se diminueaza 

In urma efectuarii mai multor proceduri chirurgicale de tratare a parodontozei se poate recomanda si aditia de os, in scopul limitarii procesului de resorbtie osoasa. De asemenea, un aspect foarte important pe care specialistii Life Dental Spa pun mare accent este reprezentat de respectarea vizitelor periodice la medicul stomatolog. Indiferent de ce tip de interventie a beneficiat pacientul, este esential ca acesta sa se prezinte periodic la medicul specialist in parodontologie pentru evaluarea statusului oral si igienizare periodica.

Aceste vizite periodice vor avea loc la intervale de 3-4 luni, fiecare constand intr-o consultatie de rutina si in efectuarea unui pachet complet de igienizare profesionala, care cuprinde un detartraj cu ultrasunete, un periaj profesional si o procedura de Air-Flow. In acest fel, pacientul are parte de o curatare in profunzime si elimina cauzele care au dus la aparitia parodontozei: depunerile masive de tartru dentar. 

 

Pacientii care aleg clinica stomatologica Life Dental Spa invata cum sa elimine cauzele care au dus la aparitia parodontozei. Astfel, pacientii care urmeaza tratamentul parodontozei invata cum sa isi imbunatateasca stilul de viata, cum sa isi echilibreze alimentatia si cum sa isi mentina igiena orala pentru o perioada lunga de timp, prin vizitele periodice la medicul specialist. Astfel, pacientii isi mentin sanatatea orala pe termen lung si previn recidiva bolii parodontale. 

 

Alege clinica stomatologica Life Dental Spa si bucura-te de cele mai bune rezultate ale tratamentului pentru parodontoza! Programeaza-te ACUM si afla mai multe detalii cu privire la chiuretajul subgingival de la echipa de medici profesionisti Life Dental Spa!

Mai Multe
articole