Air Flow. Despre procedura si beneficiile sale

air flow si procedura de igienizare profesionala

Cuprins

Air Flow-ul este o procedura de curatare care presupune pulsarea unui jet de apa cu particule de bicarbonat cu ajutorul unui instrument special. Jeturile de apa au rolul de a elimina si ultimele resturi de placa bacteriana si de tartru dentar, in special in zonele greu accesibile, interdentare. 

Scopul detartrajului cu ultrasunete, al periajului profesional si al Air Flow-ului este acela de a indeparta principala cauza a tuturor imbolnavirilor dentare: placa bacteriana. Pacientii care urmeaza procedura in clinica stomatologica Life Dental Spa se bucura de sfaturi cu privire la: 

 • Cum sa mentina igiena orala acasa
 • Produse de igiena orala (pasta de dinti, apa de gura) din ingrediente naturale, eventual preparate acasa, pe baza retetelor oferite de #LifeDentisti 
 • Igienizarea profesionala din cabinetul stomatologic si importanta consultatiilor periodice
 • Renuntarea la obiceiuri nocive pentru sanatate (ex.: fumatul)
 • Echilibrarea alimentatiei, care trebuie sa fie bogata in substante nutritive
 • Eliminarea carbohidratilor simpli si a sucurilor din comert indulcite cu zahar rafinat
 • Imbunatatirea stilului de viata si a calitatii vietii 

Alege clinica stomatologica Life Dental Spa si beneficiaza de o procedura de Air Flow alaturi de un detartraj cu ultrasunete si un periaj profesional inainte de tratamentul parodontozei cu laserul dentar!

In ce consta procedura de Air Flow?

 

Atunci cand pacientii aleg sa urmeze o igienizare profesionala in unul dintre cabinetele stomatologice Life Dental Spa, vor face cunostinta cu trei proceduri: 

 • Detartrajul cu ultrasunete
 • Periajul profesional
 • Air-Flow. 

Air Flow este un tratament de curatare care utilizeaza un jet puternic de aer si apa cu particule de bicarbonat de sodiu. Jeturile de apa sunt pulsate cu ajutorul unui instrumentar special, care are un design adecvat pentru a putea patrunde pana si in cele mai inaccesibile spatii de la nivelul cavitatii orale, precum spatiile interdentare dintre dintii laterali.

Air Flow se realizeaza la inceputul sau la finalul sedintei de curatare profesionala, pentru a oferi o igienizare in profunzime, actionand acolo unde detartrajul cu ultrasunete si periajul profesional nu reusesc sa ajunga. 

 • Detartrajul cu ultrasunete consta in aplicarea unor vibratii cu frecvente de 25000-40000 Hz care contribuie la eliminarea depozitelor de tartru dentar de pe suprafetele dentare. Detartrajul cu ultrasunete nu are niciun efect negativ asupra smaltului si nu distruge tesuturile dentare. 
 • Periajul profesional consta in perierea suprafetelor dentare cu ajutorul unei periute ce efectueaza miscari circulare si a unei paste special aleasa de medic, in functie de necesitatea pacinetului (aceasta poate avea granulatii medii sau granulatii mari)

Care este scopul procedurii de Air-Flow?

 

Prin jeturile sale puternice de aer cu bicarbonat de sodiu, procedura actioneaza foarte eficient si confera o curatare de exceptie si in profunzime chiar si la nivelul zonelor greu accesibile, interdentare. 

O procedura de Air Flow efectuata regulat de catre medicul specialist in cabinetul stomatologic contribuie semnificativ la: 

 • Mentinerea unei igiene orale corespunzatoare, eliminand resturile de placa microbiana si tartru din spatiile interdentare, acolo unde periuta dentara si ata dentara nu sunt la fel de eficiente 
 • Eliminarea petelor (a discromiilor dentare) cauzate de alimente si bauturi colorate (printre acestia se numara: cafeaua, tutunul, ceaiul) 
 • Improspatarea respiratiei si eliminarea halenei 

In urma efectuarii unei pachet complet de igienizare profesionala care cuprinde si o procedura de Air-Flow, pacientii cu gingivita si parodontoza au parte de rezultate remarcabile si durabile dupa tratarea celor doua afectiuni. 

De asemenea, o procedura de Air-Flow, alaturi de un detartraj cu ultrasunete si un periaj profesional se recomanda si in cazul persoanelor care isi doresc un zambet mai alb si mai stralucitor. Astfel, pe langa pachetul complet de igienizare, pacientii care aleg clinica stomatologica Life Dental Spa pot alege si efectuarea de sedinte de albire dentara laser, pentru a scapa de discromiile asociate fumatului sau cosumului de anumite alimente si bauturi.

 

Ce este si de ce apare tartrul dentar?

 

In momentul in care pacientul incepe sa neglijeze periajul dentar, resturile alimentare raman cantonate pe suprafetele dentare si mai ales in zonele mai greu accesibile:

 • Spatii interdentare
 • Subgingival 
 • Spatii intre dintii inghesuiti, rotiti (aflati in malpozitii) 
 • Lucrari protetice (punti, coroane)
 • Aparat dentar

Resturile alimentare restante in aceste zone creeaza un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor, acestea intensificandu-si activitatea. Astfel, microorganismele isi incep actiunea nociva asupra cavitatii orale, iar o igiena necorespunzoare duce la acumularea de placa bacteriana. 

Pe masura ce timpul trece si igiena orala nu se imbunatateste, sub actiunea salivei, placa microbiana va suferi procesul numit mineralizare – transformandu-se in tartrul dentar (numit si piatra dentara). Odata formata la nivelul dintilor si al gingiilor, piatra dentara nu mai poate fi eliminata prin simplul periaj oral, iar nerespectarea igienei duce la cresterea depozitelor de tartru, cu numeroase consecinte asupra sanatatii orale: 

 • Aparitia afectiunilor gingivale: gingivita, care netratata, evolueaza in parodontoza 
 • Aparitia cariilor dentare 
 • Aparitia unei respiratii neplacute (halena) 
 • Creste riscul de infectii 
 • Modificari estetice la nivelul dintilor 
 • Afectari digestive, cardio-vasculare si nervoase in cazul in care boala parodontala avanseaza 

Air Flow completeaza efectele detartrajului cu ultrasunete si ofera un curatare in profunzime. Procedura de Air Flow nu provoaca nicio durere, nu ataca smaltul iar ședința de tratament dureaza doar cateva minute!

Care sunt beneficiile Air Flow-ului?

 

Prin realizarea de proceduri profilactice, pacientul previne imbolnavirea si aparitia diferitelor afectiuni (gingivita, parodontoza, carii dentare). 

Air-Flow-ul aduce o serie importanta de beneficii asupra mentinerii igienei orale, si anume:

 • Curata in profunzime, in spatiile greu accesibile 
 • Elimina discromiile dentare (petele de pe dinti produse de consumul de cafea, ceaiuri sau de fumat)
 • Improspatarea respiratiei 

O igienizare completa cuprinde si o procedura de Air-Flow, astfel incat pacientul se poate bucura de o igiena mentinuta in conditii optime si de diminuarea, pe cat posibil, a riscului de aparitie a afectiunilor dentare.

 

Ce pacienti au nevoie de Air-Flow?

 

Atunci cand vine vorba de efectuarea unei curatari profesionale, in profunzime, in cabinetul stomatologic, specialistii Life Dental Spa recomanda ca toti pacientii, indiferent de statusul sanatatii orale, sa se prezinte periodic la cabinet.

Cu toate acestea, exista o serie de pacienti care ar trebui sa ofere o atentie sporita controalelor periodice, in scopul mentinerii sanatatii orale si a prevenirii recidivelor. Printre acesti pacienti se numara:

 • Pacientii care au suferit interventii chirurgicale cu inserarea de implanturi dentare
 • Pacientii care au lucrari protetice de tipul coronitelor si puntilor dentare
 • Pacientii care poarta aparat dentar fix – din pricina faptului ca bracketii sunt lipiti pe suprafetele dentare, creeaza un mediu retentiv, propice pentru acumularea de placa bacteriana si tartru. De aceea, acesti pacienti au nevoie de igienizari profesionale realizate pe medicul specialist mult mai des, fiind nevoiti, in acelasi timp, sa ofere o mai buna atentie periajului dentar efectuat zilnic acasa. 
 • Pacientii care au urmat tratamentul gingivitei cu laserul sau tratamentul parodontozei cu laserul – desi tesutul gingival a fost curatat si vindecat, exista oricand posibilitatea ca parodontoza sa recidiveze, in lipsa unei intretineri adecvate a igienei orale. 

 

Cat costa procedura de Air-Flow?

 

Cand vine vorba de costuri, specialistii Life Dental Spa au foarte mare grija sa informeze complet pacientul cu privire la toate manoperele ce urmeaza a fi realizate. 

Astfel, inainte de procedura prorpiu-zisa, pacientul va avea parte de o consultatie de rutina, in cadrul careia se evalueaza statusul oral. Exista posibilitatea ca, in urma efectuarii unui pachet complet de igienizare profesionala, ce cuprinde un detartraj cu ultrasunete, un periaj profesional si o procedura de Air-Flow, medicul specialist sa observe prezenta diferitelor afectiuni aflate intr-un stadiu incipient. 

Asadar, atunci cand vine vorba de costuri, este posibil ca valoarea tratamentului profilactic sa difere de la un pacient la altul, in functie de starea de sanatate a fiecaruia. 

Programeaza-te ACUM si beneficiaza de tratamente la cel mai inalt nivel calitativ realizate de medicii specialisti Life Dental Spa!

Mai Multe
articole