Abcesul dentar

abcesul dentar - cauze, tipuri si tratament

Cuprins

Ce este abcesul dentar?

 

Abcesul dentar reprezinta o colectie purulenta care se acumuleaza la nivelul gingiei, osului sau a dintelui. Abcesul apare deseori din cauza unei multiplicari bacteriene la nivelul pulpei dentare. Acesta necesita o interventie medicala realizata intr-un timp cat mai scurt, si de aceea este considerata ca fiind urgenta stomatologica. Tabloul clinic in cazul abcesului dentar cuprinde durere (localizata sau iradiata – spre sinusul maxilar, ureche, gat, avand intensitate variabila), inflamatie, tumefactie si prezenta secretiei purulente, posibil sangerare la periaj si prezenta respiratiei urat mirositoare. 

Fiind o infectie acuta, este posibil ca abcesul dentar sa se retraga de la sine. Acest lucru se intampla in timp sau daca se administreaza antibiotice si antiinflamatoare si zona inflamata nu contine o cantitate foarte mare de puroi. Atunci cand se intampla acest lucru se rezolva doar disconfortul, reducerea durerii, nu dispare problema in sine. Prin tratamentul stomatologic al unei astfel de probleme zona este dezinfectata si cauza inlaturata, nu doar solutionata temporar.

 

Care sunt cauzele abcesului dentar?

In abcesul periapical de cele mai multe ori acesta apare din cauza unui proces carios care a ajuns la nerv si nu a fost tratat. Pulpa dentara se suprainfecteaza, populatia bacteriana creste si apare o infectie dupa varful radacinii. Netratata infectia creste si intr-un final apare abcesul in dreptul dintelui afectat. Prin acest abces puroiul evacueaza direct in cavitatea orala. In cazul unui abces parodontal, se formeaza o punga parodontala care neigienizata corespunzator aduna resturi alimentare si se infecteaza.

 

Tratament abces dentar

 

Tratamentul pentru abcesul dentar difera in functie de tipul acestuia.

  • abcesul dentar periapical (infectie in interiorul dintelui, data de prezenta unei carii profunde sau a unui tratament de canal vechi incorect realizat)
  • abcesul dentar parodontal (inflamatia tesuturilor din jurul dintelui).
  • Un tip aparte de abces este reprezentat de pericoronarita, care presupune inflamatia mucoasei ce se gaseste deasupra unui dinte care trebuie sa erupa sau nu a reusit sa erupa complet.

Atunci cand infectia a fost neglijata pentru o perioada lunga de timp, exista posibilitatea ca singurul tratament posibil sa fie extractia dintelui in cauza. Plaga postextractionala va fi curatata si dezinfectata pentru a se elimina orice posibilitate de reinstalare si inmultire a bacteriilor.

 

Abcesul dentar periapical

 

In cazul unui abces dentar periapical se poate realiza si incizia si drenajul acestuia atunci cand colectia purulenta este delimitata, dar intotdeauna trebuie instituit un tratament endodontic care sa asigure indepartarea tesuturilor infectate si sterilizarea cu laserul dentar a canalelor radiculare si a osului din proximitatea varfului radacinii dintelui. Daca dintele deja prezinta un tratament de canal realizat in trecut, mai vechi de 3-6 luni, se va recurge la retratamentul endodontic (dez-obturare, curatare si sterilizare si obturarea canalelor radiculare).

Abcesul dentar parodontal

 

Abcesul dentar parodontal poate aparea la pacienti cu boala parodontala cronica sau independent de prezenta acesteia. La pacientii cu boala parodontala (diagnosticata sau nediagnosticata anterior), infectia acuta este generata de bacteriile de la nivelul pungilor parodontale ce s-au format in jurul dintilor. De obicei se formeaza atunci cand se produce o inchidere marginala a pungii parodontale, astfel eliminandu-se calea de drenaj si acumularea unei colectii de celule neutrofile si formarea puroiului, care in imposibilitatea de a fi drenat va accelera evolutia leziunii si distructia rapida a tesuturilor care nu sunt inca afectate. 

Tratamentul de urgenta presupune drenajul abcesului, prin curatarea mecanica a continutului pungii parodontale (placa microbiana, tartru, secretie purulenta), realizarea unor spalaturi cu substante antiseptice specifice bacteriilor din boala parodontala si folosirea laserului dentar pentru efectul bactericid asupra bacteriilor din punga parodontala si a celor care au patruns in profunzimea tesutului gingival (laserul este singura modalitate prin care pot fi omorate bacteriile din profunzime), antiinflamator si de biostimulare

Este foarte important ca pacientul sa instituie acasa o rutina riguroasa de igienizare dentara si folosirea unor mijloace auxiliare cum ar fi clatirea gurii cu apa de gura cu digluconat de clorhexidina 0,2%, dar nu mai mult de 14 zile.

La pacientii cu abcesul dentar parodontal, dar care nu sufera de parodontoza, cauzele pot fi reprezentate de prezenta unui corp strain la nivelul santului gingival, sau prezenta unor leziuni la nivelul radacinii dentare precum fisuri, fracturi, resorbtii radiculare. Tratamentul in aceste cazuri depinde de cauza exacta. 

 

Pericoronarita

In caz de pericoronarita, se indeparteaza tesuturile infectate de la nivelul zonei respective si se efectueaza un chiuretaj, dupa care se va initia tratamentul medicamentos. Daca acest tratament medicamentos nu a fost precedat de o curatare mecanica a zonei atunci vindecarea se va face mai tardiv. Daca apar episoade recurente atunci se va recurge la extractia molarului respectiv. Aceasta interventie se va realiza insa in momentul in care zona este lipsita de infectie si inflamatie.  Nu este recomandata extractia molarului de minte in puseu de inflamatie acuta, existand riscul de a disemina infectia la tesuturile din jur.

Mai Multe
articole