Implanturile dentare: ingrijire dupa inserare si intretinere pe termen lung

cum sa ingrijesti implanturile dentare

Cuprins

Implanturile dentare sunt rădăcini artificiale pe care va fi introduse ulterior coroanele, piesele protetice identice cu dintii naturali pierduti. Este așadar soluția ideală pentru refacerea dintelui pierdut și a funcțiilor normale de mestecat, precum și pentru a conferi feței și zâmbetului un aspect mai bun.

Implanturile și coroanele dentare, la fel ca dinții naturali, au nevoie de întreținere continuă: în acest articol îți vom oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți îngriji implanturile dentare.

 

Pașii necesari pentru întreținerea implanturilor dentare 

Ca și în cazul dinților naturali, igiena orală corectă și zilnică este importantă pentru longevitatea implanturilor. Amintește-ți că placa bacteriană poate provoca infecții, așa că va trebui să cureți cu atenție toți dinții din jur pentru a evita contaminarea rănii.

O clătire antimicrobiană cu apă de gură ajută, de asemenea, la menținerea dinților curați și a gingiilor sănătoase. În plus, în cele 2 săptămâni de la introducerea implantului, îți recomandăm o clătire antimicrobiană a gurii și o periuță de dinți cu peri foarte moi.

 

Implanturi dentare și igiena orală: ce produse să folosești?

Mai jos îți propunem o listă de produse pe care le poți găsi cu ușurință în magazine și le poți folosi confortabil acasă pentru curățarea zilnică a implanturilor dentare.

  • Periuțe interproximale sau numite în mod obișnuit periuțe interdentare. Aceste instrumente asigură îndepărtarea plăcii bacteriene deoarece sunt capabile să pătrundă eficient în spațiile interdentare.
  • Ața dentară: cel mai bine ar fi să fie făcută special pentru implanturi dentare.
  • Irigatoare bucale sau dușuri bucale: acestea reduc placa bacteriană și inflamația cu ajutorul acțiunii de curățare a jetului de apă. Se folosesc de-a lungul liniei gingiilor și a spațiilor interdentare.

 

Îngrijirea implanturilor dentare imediat după plasare

Primele ore de la plasarea implanturilor dentare sunt decisive pentru succesul intervenției și pentru o igienă orală maximă. Deci, urmează aceste sfaturi simple:

  • Abține-te de la fumat: zona implantului dentar este delicată și nu trebuie tulburată din niciun motiv. Fumatul nu este benefic și nu favorizează procesul de vindecare.
  • Menține igiena orală optimă: curăță ușor, folosind o periuță de dinți cu peri moi, fără a ajunge în zona implantului. Clătește cu apă de 2-3 ori pe zi.
  • Atenție la alimente: nu mesteca în zona în care a fost plasat implantul. Este mai bine să ingerezi alimente lichide și moi, dar bogate în nutrienți în primele zile și să eviți alimentele care conțin semințe.

 

Pașii necesari pentru a-ți îngriji și întreține implanturile dentare pe termen lung 

Odată ce gingia s-a vindecat și coroana dentară a fost montată pe implantul dentar, curățarea necesară este practic aceeași ca pentru dinții naturali: igiena bucală zilnică și periodicele vizite de stomatolog.

Pentru a asigura longevitatea implanturilor dumneavoastră dentare, în comparație cu dinții naturali, este bine să ai două curățări profesionale pe an, care constau în detartraj, periaj profesional și airflow. Acestea sunt tratamente de profilaxie suplimentare care previn infecțiile în jurul implantului.

Aceste vizite permit dentistului să examineze și să evalueze situația implanturilor dumneavoastră dentare. Datorită instrumentelor speciale, zona implantului va fi curățată în mod profesional și vei putea ajunge în locuri care nu pot fi curățate acasă, cu instrumente normale.

 

Ce se întâmplă dacă nu ai grijă de implanturile tale?

Neîngrijirea implanturilor dentare îți va înrăutăți sănătatea cavității orale. Acumularea de bacterii duce la infecții peste tot și, de asemenea, în zona implantului.

Riscurile sunt așa-numita mucozită periimplantară, o inflamație a mucoasei periimplantare, sau, mai rău, o periimplantită, care provoacă distrugerea țesuturilor de susținere a implantului și pierderea osoasă: implantul își va pierde etanșeitatea și ar putea cădea.

După cum ai citit, nu este dificil să eviți riscul de infecții și periimplantită și să garantezi o viață lungă pentru implanturile tale dentare. Este nevoie doar de câteva trucuri pentru a face din sănătatea dentară și orală un obicei și pentru a merge în mod regulat la vizite  stomatologice.

Doar respectând acești pași simpli implanturile tale dentare vor rezista mult și vei putea continua să zâmbești și să mesteci ca înainte.

Mai Multe
articole