Totul despre coroana ceramica

coroana ceramica

Cuprins

Ce este o coroana ceramica?

 

Coroana ceramica reprezinta o solutie protetica pentru reabilitarea unui dinte distrus de proces carios intr-un grad prea mare ca acesta sa beneficieze de o plomba. Coroanele se realizeaza prin tehnici moderne de frezare computerizata in cadrul laboratorului de tehnica dentara si sunt aplicate in cabinetul stomatologic folosind adezivi, pentru o durata medie de viata de peste 15 ani. Datorita materialului ceramic si lipsei componentei metalice (prezenta la coroana metalo-ceramica), coroana ceramica emax reprezinta o varianta biocompatibila cu gingia cu care intra in contact direct, dar si cu intreg organismul.

Dintre toate materialele ceramice disponibile la ora actuala in stomatologie, ceramica emax reprezinta varful de linie in ceea ce priveste durabilitatea, rezistenta, dar si estetica net superioare celorlalte optiuni valabile. Ceramica pentru gama emax este realizata pe baza de disilicat de litiu de generatie a 3-a care, la testele de fatigabilitate pentru miscarile executate de pacient in timpul masticatiei, au aratat rezultate impresionante.

 

Cand este indicat sa alegi o coroana ceramica?

 

Coroanele integral ceramice se indica atunci cand pacientul doreste o solutie estetica si pe termen lung pentru restaurarea unui dinte distrus de carie. Ceramica dentara copiaza fidel structurile naturale dentare si se integreaza cel mai bine estetic, de aceea acest tip de coroana se foloseste pentru dintii frontali. Ele prezinta inca un avantaj major: slefuire minima a dintilor naturali, in comparatie cu coroana metalo-ceramica.

Ceramica dentara a evoluat foarte mult si acum se poate opta pentru o coroana ceramica emax si pentru dintii laterali. Un alt motiv pentru care medicul iti poate recomanda o astfel de coroana este pentru a proteja un dinte devitalizat asupra caruia s-a efectuat un tratament de canal, de potentiale fracturi. Se poate realiza o coroana integral ceramica sau o piesa protetica partiala denumita inlay-onlay, cu rezistenta si estetica dentara foarte ridicate.

 

Care sunt etapele de realizare a unei coroane integral ceramice?

 

In prima faza, se slefuieste dintele care urmeaza sa fie restaurat prin coroana ceramica sau fateta integral ceramica Emax. Se amprenteaza cu un material foarte fidel iar apoi, in cadrul laboratorului de tehnica dentara se poate turna un model, replica a situatiei pacientului. Modelul respectiv este scanat digital si apoi se realizeaza pe calculator design-ul viitoarei coroane ceramice, urmand ca apoi sa fie frezata robotizat. Aceste tehnici moderne asigura integritatea piesei ceramice si adaptarea cea mai fidela la tesuturile dentare naturale, asigurand un rezultat predictibil, pe termen lung.

 

 

De ce sa aleg o coroana ceramica in loc de coroana metalo-ceramica?

Chiar daca exista o diferenta de pret intre cele doua tipuri de coroane, aceasta cu siguranta este amortizata in timp daca ne gandim ca dorim ca o coroana dentara sa fie o solutie pe termen lung. Pentru o coroana ceramica Emax nu apare fenomenul de coloratie gingivala deoarece lipseste componenta metalica. De asemenea, riscul de retractie gingivala este mult mai mic, iar biocompatibilitatea si estetica sunt net superioare.

Atunci cand dintele este refacut printr-o piesa protetica trebuie avuta in vedere si sanatatea tesuturilor de sustinere a dintelui, adica sanatatea dintelui din punct de vedere parodontal. Astfel ca, o coroana metalo-ceramica are marele dezavantaj de a favoriza retentia de placa la nivelul santului gingival si de a mentine o stare de inflamatie cronica gingivala. In timp, apare retractie gingivala din zona respectiva cu urmatoarele consecinte: carii la marginea lucrarii, sensibilitate dentara marcata daca dintii sunt vitali etc. Alt dezavantaj ar coroanei metalo-ceramice il reprezinta legatura dintre metal si ceramica care nu este una foarte stabila si astfel, tipul acesta de restaurari pot suferi defatetari in timp, adica ciobirea componentei ceramice de pe capa metalica.

 

Coroana ceramica pret

Pentru a stabili un plan de tratament, ce include restaurarea prin coroana ceramica, este necesara diagnosticarea corecta facuta de un medic specialist. Pretul unei restaurari prin coroana ceramica este reflectat de calitatea si precizia lucrarii, de aceea un pacient care isi doreste o lucrare frumoasa pe termen lung nu trebuie sa fie atras de sloganuri ca de exemplu ”coroane dentare ieftine”. Calitatea unei lucrari protetice isi spune cuvantul in timp si nu doar prin estetica dentara, ci prin rezistenta in sine si prin modul in care se integreaza biocompatibil in cavitatea orala si respecta atat tesuturile dure dentare cat si cele moi, adica gingia si ligamentele parodontale.

 

Daca si tu ai nevoie de restaurare prin lucrare protetica si optezi pentru o coroana ceramica Emax, nu ezita sa te programezi online sau prin apel telefonic la una dintre cele 11 clinici din tara.

Articole similare

Mai Multe
articole