Sigilarea dintilor cu laser pentru prevenirea aparitiei cariilor la copii

sigilarea dintilor cu laser dentar la copii

Cuprins

Protejarea dinților este o preocupare constantă pentru fiecare dintre noi, indiferent de vârstă. Când vine vorba de sănătatea dentară a copiilor, aceasta devine o prioritate absolută. Însă, din păcate, copiii sunt mai susceptibili la carii dentare, iar periajul zilnic poate fi o provocare pentru cei mici. De aceea, este important să găsim metode eficiente de prevenire a cariilor dentare. Una dintre cele mai avansate soluții în acest sens este procedura non-invaziva pentru sigilarea dintilor cu laser.

 

Ce este sigilarea dentara cu laser?

Sigilarea dentară cu ajutorul laserului este o procedură non-invazivă și protectivă pentru dinți, adresată atât dentiției de lapte, cât și celei definitive. Această metodă constă în decontaminarea șanțurilor dinților cu raze laser, pregătindu-le astfel pentru aplicarea unui material sigilant care etanșeizează zona și o protejează de cariile dentare.

Scopul principal al sigilării dentare este de a proteja dinții copiilor de carii, deoarece sigilantul acoperă șanțurile și facilitează îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene. De obicei, copiii au măsele cariate întrucât periajul zilnic este dificil de realizat de către cei mici. Prin urmare, metoda de sigilare dentară reprezintă o modalitate de prevenire a infectării acestora cu bacterii.

 

Cui se recomandă procedura de sigilare a dintilor cu laser?

Sigilarea dinților cu laserul este recomandată în special odată cu erupția primilor molari permanenți, în jurul vârstei de 6 ani, dar poate fi efectuată și în cazul dinților de lapte. Cariile dentare sunt destul de frecvente în cazul dinților de lapte și pot deveni dureroase. În plus, pierderea dinților de lapte înainte de termen poate favoriza migrarea celorlalți dinți și poate perturba alinierea corectă a acestora. Medicii stomatologi recomandă sigilarea dinților înainte de apariția cariilor, deoarece igiena orală poate fi dificil de realizat la vârste fragede.

 

Cum se realizează procedura?

Sigilarea dintilor implică curățarea riguroasă a suprafeței acestora pentru a nu rămâne nicio impuritate în șanțuri, urmată de aplicarea sigilantului, un material special care sigilează și se întărește sub influența unei lampi fotopolimerizante. Stratul de material fluid funcționează ca un scut protector. Atunci când este realizată corect, această procedură poate oferi protecție pe termen lung, iar controalele periodice la cabinetul stomatologic, recomandate la fiecare 6 luni, sunt deosebit de importante.

Comparativ cu metodele clasice de sigilare dentară, sigilarea dentara cu laserul oferă câteva avantaje pentru copii. Aceasta este o procedură non-invazivă și se realizează în 3 etape principale:

  • Tratarea suprafețelor cu laserul: Laserul este bactericid și elimină toate bacteriile prezente pe suprafețele de sigilat, pregătindu-le pentru aplicarea sigilantului. Astfel, se reduce riscul de apariție a cariilor sub sigiliu sau pe marginea acestuia. De asemenea, prepararea suprafețelor dentare cu laserul sporește aderența sigilantului la dinte.
  • Aplicarea sigiliului dentar: Este vorba despre un material compozit fluid care este plasat în șanțurile dinților ce urmează a fi sigilate și care se întărește sub influența luminii ultraviolete.
  • Adaptarea funcțională în mușcătură: După aplicarea sigiliului, medicul dentist verifică dacă materialul sigilant nu afectează ocluzia (mușcătura) cu ajutorul hârtiei de articulație și corectează eventualele contacte inadecvate.

 

Avantaje pentru sigilarea dintilor cu laser

Sigilarea dentara cu laserul la copii oferă următoarele beneficii:

  • Efect bactericid: Laserul are un efect bactericid puternic, reducând aproape la zero șansele de apariție a unei carii sub sigilant.
  • Rapiditate: Procedura este rapidă și timpul de lucru este scăzut, iar copiii cooperează în general bine.
  • Siguranță: Procedura cu laserul este sigură, întrucât nu afectează țesuturile din jurul dinților (limbă, buze, obraji) în cazul unor mișcări bruște și necontrolate ale pacienților mici.
  • Minim invaziv: Laserul nu intră în contact direct cu dintele, iar sigilarea dintilor este o metodă rapidă de prevenire a cariilor dentare.

 

Alege sigilarea dentara cu laser la Life Dental Spa și oferă-i copilului tău un zâmbet sănătos și protejat de carii!

Acum că știi totul despre sigilarea dintilor și ce presupune această tehnică, nu uita să programezi o vizită la medicul dentist. Alege sigilarea dentară cu laser la Life Dental Spa și oferă-i copilului tău un zâmbet sănătos pe termen lung. Programează o consultație acum și beneficiază de expertiza noastră.

 

Mai Multe
articole