Periaj profesional. Beneficii si cand este recomandat

beneficii si recomandari pentru periaj profesional

Cuprins

Un periaj profesional are rolul de a inlatura placa bacteriana de pe suprafetele dentare, dar si de a corecta discromiile produse de consumul unor alimente si bauturi care pot pata dintii (de exemplu, cafeaua), sau de obiceiuri nocive (de exemplu, fumatul).

 

Periajul profesional este esential

 

Efectele benefice ale unui detartraj cu ultrasunete sunt accentuate de realizarea unui periaj profesional. De asemenea, pentru a obtine o curatare la cel mai înalt nivel si pentru a ajunge chiar si in spatiile greu accesibile dintre dintii laterali, medicul specialist poate realiza si o procedura de Air-Flow, dupa un periaj profesional. 

In acest fel, realizand toate cele trei manopere profilactice intr-o singura sendinta, pacientul are parte de o curatare profesionala care va contribui substantial la mentinerea sanatatii orale pe termen lung, precum si la obtinerea de rezultate uimitoare in ceea ce priveste tratamentul parodontozei cu laserul. 

 

Care sunt riscurile neglijarii unui periaj profesional?

 

Specialistii Life Dental Spa pun mare accent pe profilaxie si pe preventie, concluzia fiind ca este mai usor sa previi, decat sa tratezi. Astfel, este esential ca pacientii sa invete ca periajul dentar practicat de minimum doua ori pe zi in intimitatea locuintei trebuie completat cu o igienizare dentara profesionala in cabinetul stomatologic, deoarece tartrul format pe suprafata dintilor nu poate fi eliminat cu ajutorul periutei de dinti. 

Pe scurt, riscurile la care un pacient se expune atunci cand neglijeaza respectarea igienizarii profesionale si a unui periaj profesional sunt:

 • Acumularea de placa bacteriana – in cavitatea orala se gasesc foarte multe specii bacteriene si un numar impresionant de microorganisme, unele avand si roluri negative. Astfel, in momentul in care resturile alimentare raman cantonate pe suprafetele dentare si nu sunt curatate, se formeaza placa bacteriana.
 • Depuneri de tartru dentar (piatra dentara) – in cazul in care placa bacteriana nu este curatata prin periajul dentar zilnic, aceasta se va transforma, in urma unor reactii biochimice sub influenta salivei, in tartru dentar. Piatra dentara odata formata ramane aderenta de dinte si nu mai poate fi eliminata decat cu ajutorul detartrajului in cabinetul stomatologic.
 • Aparitia afectiunilor gingivale – tartrul dentar si placa microbiana actioneaza ca factori iritativi pentru gingie, aceasta incepand sa sufere modificari specifice, recunoscute sub numele de gingivita. Gingivita este inflamatia gingiei, fiind primul semn ca tesutul are de suferit, aparand semne precum:
  • Sangerari gingivale in timpul periajului si nu numai
  • Dureri gingivale
  • Gingia isi schimba culoarea naturala, din roz-pal, in rosu-violaceu, pe fondul vasodilatatiei
  • Papilele gingivale incep sa se umfle 
  • Retractie gingivala – in momentul in care gingia incepe sa se retraga, radacina dintilor devine expusa factorilor cavitatii orale iar tesutul de sustinere al dintilor devine din ce in ce mai slabit, semn ca se instaleaza parodontoza. Dintii capata diferite grade de mobilitate iar functia masticatorie are de suferit (pacientul nu mai poate mesteca normal alimentele).
 • Tulburari digestive, nervoase, cardiovasculare – in momentul in care dintii capata mobilitate, pacientul poate dezvolta diferite afectari la nivelul sistemului digestiv, deoarece inghite alimentele incomplet mestecate. De asemenea, parodontoza este punctul de plecare pentru diferite boli nervoase, precum Alzheimer, sau cardiovasculare, precum infarctul miocardic.
 • Aparitia cariilor – cariile dentare apar din cauza actiunii nocive a bacteriilor care formeaza placa bacteriana si care se cantoneaza pe depunerile masive de tartru. Initial, o carie afecteaza doar smaltul dintelui, insa lasata sa evolueze, aceasta se poate extinde in dentina (tesutul de sub smalt) si chiar poate ajunge la pulpa dentara (nerv), ducand chiar la moartea sa (necroza).

 

Cui i se recomanda periajul profesional?

 

In general, procedura de periaj profesional este inclusa in pachetul complet de igienizare dentara profesionala, alaturi de detartrajul cu ultrasunete si de procedura de Air Flow. Cu toate acestea, periajul profesional este indicat a fi realizat mai des in cazul anumitor categorii de pacienti, si anume: 

 • Pacientii care au boala parodontala in antecedente, pentru a mentine rezultatele benefice ale terapiei urmate pe termen lung 
 • Pacientii consumatori de cafea, fumatorilor (pentru a minimiza discromiile create de consumul acestor substante si pentru a mentine estetica mai mult timp) 
 • Pacienti cu implanturi dentare si coronite dentare
 • Pacientii care poarta aparat dentar fix (bracketii sunt fixati cu adezivi speciali pe suprafetele dentare si favorizeaza retentia alimentelor la acest nivel) 

 

Cat costa un periaj profesional?

 

Cand vine vorba de costuri, comunicarea medic-pacient este foarte bine realizata in cadrul clinicilor noastre. Astfel, pacientii care aleg sa fie tratati de catre echipa de medici profesionisti, trebuie initial sa efectueze o consultatie de rutina cu o camera intraorala. In cadrul acestei sedinte, medicul specialist poate evalua statusul oral si poate efectua un plan complet de tratament, care cel mai adesea cuprinde si procedura de periaj profesional cu un cost aferent. 

Din pricina faptului ca in urma efectuarii unui detartraj cu ultrasunete, eliminarea depunerilor de tartru poate scoate la iveala diferite afectiuni aflate intr-o faza incipienta, costurile in ceea ce priveste o igienizare dentara si tratamentul complet pot varia de la un pacient la altul. De aceea, este recomandat sa se efectueze initial o consultatie in cabinet, unde pot afla toate informatiile necesare legate de costuri si de interventiile cuprinse in tratamentul stomatologic personalizat. 

 

Programeaza-te ACUM si beneficiaza de sfaturi personalizate de la echipa de medici profesionisti Life Dental Spa!

Mai Multe
articole