Odontofobia: te putem ajuta să depășești frica de stomatolog
blank

Data

Crezi că suferi de odontofobie și vrei să găsești o soluție? Nu îți face griji, nu ești singura persoană care suferă de această problema. Frica de a merge la dentist este mai frecventă decât crezi și fobiile pot fi corectate. Trebuie doar să urmezi recomandările profesioniștilor. 

Dacă programarea la medicul dentist îți provoacă neliniște și cu câteva ore înainte de consultație devii nervos, agitat, suferi de odontofobie! Sentimentul de panică te stăpânește și pui emoțiile negative înaintea nevoii de a avea grijă de sănătatea orală, chiar ai o problemă serioasă. Trebuie să o tratezi și să redirecționezi situația. Când frica învinge rațiunea, trebuie să acționezi. Cu acest articol te vom ajuta să depășești blocajul și să gestionezi odontofobia într-un mod practic. Îți explicăm cum să faci acest lucru! 

 

Odontofobie: ce este? 

Odontofobia este o problemă de origine psihologică care, ca toate fobiile, este tratabilă. Implică o teamă irațională a dentistului, derivată dintr-o experiență traumatică anterioară. Poate că un tratament dureros sau o problemă în timpul unei consultații din copilărie a declanșat anumite tabuuri față de instrumentarul dentar sau față de stomatologii înșiși. 

Pacienții care suferă de această problemă cred adesea că vor suferi dureri la consultație. Această concepție greșită trebuie depasita. În realitate, medicul dentist îți va evalua starea sănătății bucale și îți va recomanda anumite tratamente. 

 

Elimină temerile nefondate, majoritatea tratamentelor stomatologice pe care noi le efectuăm nu provoacă durere, datorită laserului dentar

Instrumentele, dispozitivele și substanțele folosite de medicii noștri stomatologi în tratamentele dentare sunt mai puțin agresive decât cele clasice, iar metodele de intervenție mai delicate. Garanția de a nu suferi dureri este soluția pentru gestionarea fricii atunci când te gândești să mergi la dentist. 

 

Principalele consecințe ale odontofobiei 

Lipsa controlului regulat al stării bucale are consecințe foarte negative asupra sănătății. Aceasta determină apariția unor patologii orale, cum ar fi gingivita, halena, cariile dentare, durere, pierderea dinților sau probleme estetice care strică zâmbetul și imaginea. 

Consecințele sunt ușor de evitat dacă lași deoparte frica nefondată și eviți consecințele ei teribile cu o simplă vizită la medicul dentist. Lipsa pe termen lung a îngrijirii stomatologice profesionale provoacă probleme serioase în sănătatea orală. În plus, infecțiile parodontale duc la boli cardiovasculare, diabet și prezintă riscuri în timpul sarcinii. 

Gândește-te că tratamentele stomatologice sunt simple și foarte eficiente în primele etape ale problemei bucale. Prin urmare, este foarte important să se obțină un diagnostic precoce al bolii și să avanseze cu tratamentul. Astfel, complicațiile viitoare vor fi evitate. 

 

Ce poți face pentru a o combate? 

Combaterea fricii de dentist necesită o schimbare a preconcepției despre sănătatea orală. Este foarte necesară pentru mulți adulți care nu au avut ocazia să crească sub influența unei educații orale adaptate copilăriei și dezvoltării acesteia. O soluție este să apelezi la noi învățări care să te facă să realizezi cât de important este mersul la dentist. Va trebui să începi prin a te gândi la vizitele la dentist ca la rutine și obiceiuri sănătoase obișnuite, ceea ce este adevărat. Cum să reușești acest lucru? 

 

Fă vizite regulate la medicul dentist 

Normalizează vizitele periodice la clinica dumneavoastră dentară. Nu aștepta o problemă care poate provoca durere sau complicații. Dacă mergi la dentist doar atunci când treci printr-un proces dureros, nu vei putea disocia imaginea fricii de cea a durerii. 

 

Planifică și pregătește consultația 

Încearcă să vezi consultația stomatologică cu relaxare, știi ca nu îți va face rău. Rămâi mereu calm și evită emoțiile. Odată ajuns la clinică, în timp ce îți vine rândul, relaxează-te, citește lucruri frumoase, ascultă muzică. 

 

Mergi la o clinică stomatologică de încredere 

Caută un bun profesionist de prestigiu, a cărui echipă tehnică îți garantează un serviciu personalizat și adecvat. Să te simți în siguranță și confortabil în timpul consultației depinde în mare măsură de asta. 

 

Raportează-ți fobia 

Dacă îți împărtășești temerile cu echipa clinică care te va trata, aceasta te va ajuta să depășești anumite probleme care altfel ți-ar putea altera stabilitatea. Informațiile oferite de profesionist și încrederea creată de echipă te vor face să te simți mai în siguranță. 

 

Utilizarea de suplimente pentru relaxare 

Dacă suferi de frică intensă sau anxietate înaintea unei intervenții, poți apela la utilizarea unui supliment pentru relaxare, întotdeauna sub supravegherea stomatologului tău. Remediile naturiste precum infuziile antistres pot fi, de asemenea, de mare ajutor și sunt sigure. 

 

Participă însoțit 

A merge la consultație cu o persoană în care ai încredere te va face să te simți mai în siguranță și mai calm. Primele ori este logic, nu trebuie să-ți înfrunți singur temerile, mai bine apelează la sprijinul celor dragi. 

 

Încheie odontofobia cu medicul dentist de încredere 

Este foarte important să ai o echipă de profesioniști care să transmită siguranță și să creeze un climat de încredere cu pacientul. Acest lucru este esențial în timpul procesului de depășire a odontofobiei. Ai nevoie de un sfat bun, care să vină de la specialiști calificați, cu experiență vastă. Este esențial pentru a-ți lăsa deoparte temerile față de stomatolog și pentru a te bucura de un control adecvat al sănătății bucale. 

Lasă-te pe mâinile lor și vei fi câștigat o mare parte a bătăliei. În clinicile noastre, echipele de medici stomatologi te vor însoți pe tot parcursul tratamentului dentar și îți vor pune la dispoziție mijloacele pe care le au. Vei putea primi tratamentul de care ai nevoie fără a simți frică. 

 

La Clinicile Stomatologică Life Dental Spa te putem ajuta să depășești odontofobia, pe lângă faptul că îți punem la dispoziție cele mai avansate tehnici dentare. Suntem o echipă de profesioniști specializați, cu pregătire și experiență vastă. 

Mai Multe
articole