Cum sa scapi de frica de stomatolog sau odontofobia

cum depasesti frica de stomatolog

Cuprins

Frica de stomatolog este mai frecventa decat crezi, dar fobiile pot fi corectate. De obicei, programarea la medicul dentist iti provoaca neliniste si cu cateva ore inainte de consultatie devii nervos si agitat. Sentimentul de panica te stapaneste si pui emotiile negative inaintea nevoii de a avea grija de sanatatea orala, chiar ai o problema serioasa. Trebuie sa o tratezi si sa redirectionezi situatia. Cand frica invinge ratiunea, trebuie sa actionezi. Cu acest articol te vom ajuta sa depasesti blocajul si sa gestionezi aceasta frica intr-un mod practic. Iti explicam cum sa faci acest lucru!

 

De unde provine aceasta frica de stomatolog?

Odontofobia este o problema de origine psihologica care, ca toate fobiile, este tratabila. Implica o teama irationala fata de dentist, derivata dintr-o experienta traumatica anterioara. Poate ca un tratament dentar dureros sau o problema in timpul unei consultatii din copilarie a declansat anumite tabuuri fata de instrumentarul dentar sau fata de stomatologii insisi.

Pacientii care sufera de frica de stomatolog cred adesea ca vor suferi dureri la consultatie. Aceasta conceptie gresita trebuie depasita. In realitate, medicul dentist iti va evalua starea sanatatii bucale si iti va recomanda anumite tratamente.

 

Elimina temerile nefondate, majoritatea tratamentelor stomatologice pe care noi le efectuam sunt mai confortabile, datorita laserului dentar.

 

Instrumentele, dispozitivele si substantele folosite de medicii nostri stomatologi in tratamentele dentare sunt mai putin agresive decat cele clasice, iar metodele de interventie mai delicate. Garantia de avea un tratament dentar confortabil este solutia pentru gestionarea fricii atunci cand te gandesti sa mergi la dentist.

 

Principalele consecinte ale odontofobiei

Lipsa controlului regulat al starii bucale are consecinte foarte negative asupra sanatatii. Aceasta determina aparitia unor patologii orale, cum ar fi gingivita, halena, cariile dentare, durere, pierderea dintilor sau probleme estetice care strica zambetul si imaginea.

Consecintele sunt usor de evitat daca lasi deoparte frica de stomatolog si eviti consecintele ei teribile cu o simpla vizita la medicul dentist. Lipsa pe termen lung a ingrijirii stomatologice profesionale provoaca probleme serioase in sanatatea orala. In plus, infectiile parodontale duc la boli cardiovasculare, diabet si prezinta riscuri in timpul sarcinii.

Gandeste-te ca tratamentele stomatologice sunt simple si foarte eficiente in primele etape ale problemei dentare. Prin urmare, este foarte important sa se obtina un diagnostic precoce al bolii si sa avanseze cu tratamentul. Astfel, complicatiile viitoare vor fi evitate.

 

Ce poti face pentru a combate frica de stomatolog?

Pentru a combate frica de stomatolog, este necesara o schimbare a preconceptiei despre sanatatea orala. Este foarte necesara pentru multi adulti care nu au avut ocazia sa creasca sub influenta unei educatii orale adaptate copilariei si dezvoltarii acesteia. O solutie este sa apelezi la noi invatari care sa te faca sa realizezi cat de important este mersul la dentist. Va trebui sa incepi prin a te gandi la vizitele la dentist ca la rutine si obiceiuri sanatoase obisnuite, ceea ce este adevarat. Cum sa reusesti acest lucru?

 

Fa vizite regulate la medicul dentist

Normalizeaza vizitele periodice la clinica stomatologica. Nu astepta o problema care poate provoca durere sau complicatii. Daca mergi la dentist doar atunci cand treci printr-un proces dureros, nu vei putea disocia imaginea fricii de cea a durerii.

 

Planifica si pregateste consultatia 

Incearca sa vezi consultatia stomatologica cu relaxare, stii ca nu iti va face rau. Ramai mereu calm si evita emotiile. Odata ajuns la clinica, in timp ce iti vine randul, relaxeaza-te, citeste lucruri frumoase, asculta muzica.

 

Mergi la o clinica stomatologica de incredere

Cauta un bun profesionist de prestigiu, a carui echipa tehnica iti garanteaza un serviciu personalizat si adecvat. Sa te simti in siguranta si confortabil in timpul consultatiei depinde in mare masura de asta pentru a reusi sa depasesti frica de stomatolog.

 

Raporteaza-ti fobia 

Daca iti impartasesti temerile cu echipa care te va trata, aceasta te va ajuta sa depasesti anumite probleme care altfel ti-ar putea altera instabilitatea. Informatiile oferite de profesionist si increderea creata de echipa te vor face sa te simti mai in siguranta.

 

Utilizarea de suplimente pentru relaxare

Daca suferi de frica de stomatolog intensa sau anxietate inaintea unei interventii, poti apela la utilizarea unui supliment pentru relaxare, intotdeauna sub supravegherea stomatologului tau. Remediile naturiste precum infuziile antistres pot fi, de asemenea, de mare ajutor si sunt sigure.

 

Participa insotit 

A merge la consultatie cu o persoana in care ai incredere te va face sa te simti mai in siguranta si mai calm. Primele dati este logic, nu trebuie sa-ti infrunti singur temerile, mai bine apeleaza la sprijinul celor dragi.

 

Incheie odontofobia cu medicul dentist de incredere 

Este foarte important sa ai o echipa de profesionisti care sa transmita siguranta si sa creeze un climat de incredere cu pacientul. Acest lucru este esential in timpul procesului de depasire a odontofobiei. Ai nevoie de un sfat bun, care sa vina de la specialisti calificati, cu experienta vasta. Este esential pentru a-ti lasa deoparte frica de stomatolog si pentru a te bucura de un control adecvat al sanatatii bucale.

Lasa-te pe mainile lor si vei fi castigat o mare parte a bataliei. In clinicile noastre, echipele de medici stomatologi te vor insoti pe tot parcursul tratamentului dentar si iti vor pune la dispozitie mijloacele pe care le au. Vei putea primi tratamentul de care ai nevoie fara a simti frica.

 

La clinicile stomatologice Life Dental Spa te putem ajuta sa depasesti odontofobia, pe langa faptul ca iti punem la dispozitie cele mai avansate tehnici dentare. Te asteptam intr-una dintre clinicile noastre din tara sau te poti programa online chiar aici.

Mai Multe
articole