Fumatul, unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri pentru sănătatea orală
fumatul si efectele fumatului asupra dintilor

Data

Cuprins

Fumatul și sănătatea orală. Efectele fumatului asupra dinților

Unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri pentru întreaga sănătate, îndeosebi pentru sănătatea orală, este fumatul. Dincolo de efectele care pot fi observate ușor, precum halitoza, pierderea albului natural și apariția petelor, există o listă lungă de boli și consecințe pe care ochii noștri nu le văd: boli respiratorii, boli pulmonare sau boli cardiovasculare. 

Când ne gândim la problemele derivate din fumat, ne vin în minte diversele boli, însă uităm cum afectează cavitatea orală, poarta către mii de substanțe toxice pe care le transportă fiecare țigară. În afară de cel mai periculos efect la nivel oral, cum ar fi dezvoltarea cancerului oral, există și multe alte probleme în cavitatea noastră orală derivate din consumul de tutun.

Statisticile, foarte îngrijorătoare: Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 45 000 de români mor anual din cauza tutunului. Mult mai îngrijorător este faptul că, în România, vârsta de inițiere a acestui obicei nociv, fumatul, este de aproximativ 13 ani, una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. 

Efectele pe care le are fumatul asupra sănătății bucale:

 • Vom începe cu cea mai mică și reversibilă consecință: petele dentare.  Apar de obicei pe spatele dintelui, adică în zona palatină a dinților superiori și a părții linguale a dinților inferiori. Ele se curata prin procedura de igienizare profesionala ce include detartraj, periaj și airflow;
 • Halitoza. Componentele dăunătoare pe care le posedă fumatul generează halitoză. În plus față de mirosul de tutun, acest lucru provoacă uscăciunea și iritarea membranelor mucoase ale gurii și ale căilor respiratorii, deci nu există o oxigenare adecvată și apare respirația urât mirositoare.
 • Deficitul simțului, gustului și mirosului. Fumatul limitează percepția de arome și mirosuri, în special pe cele sărate. Acest lucru face ca fumătorii să tindă să abuzeze inconștient de sare, ceea ce poate duce la hipertensiune arterială.
 • Risc crescut de parodontită. Consumul de tutun multiplica de trei ori riscul de parodontoza și favorizează agravarea acesteia, iar diagnosticul este întârziat de cele mai multe ori. Acest lucru se datorează faptului că tutunul este un vasoconstrictor (reduce alimentarea cu sânge a gingiilor), ceea ce face ca acestea să pară mai palide și mai puțin inflamate decât sunt în realitate.
 • Rată scăzută de succes a tratamentelor. Tutunul întârzie vindecarea rănilor și, de asemenea, reduce fluxul de sânge către gingiile fumătorilor, ceea ce le face mai predispuse la infecție și reduce semnificativ capacitatea de reparare a țesuturilor, întârziind semnificativ vindecarea rănilor, atât de origine traumatică, cât cât și chirurgicală. În plus, rata de eșec a implanturilor dentare este de două ori mai mare în rândul populației fumătoare, din cauza dificultăților mai mari în a se lega implantul de os.
 • Cea mai gravă și răspândită boală: cancerul oral. Tutunul conține un număr mare de substanțe cancerigene care, dacă este asociat și cu alcoolul, pătrunde și mai mult membranele mucoase, iar riscul de a suferi de cancer oral crește considerabil. La nivel european, România se situează pe locul 5 în ceea ce privește incidența cancerului oral. Mai mult, cancerul oral este de obicei diagnosticat în stadii avansate. 

 

Știi câte beneficii ar fi pentru zâmbetul tău și starea generală de sănătate daca ai elimina fumatul? Să enumerăm câteva dintre ele:

 • Dinții tăi ar fi mai albi, ar acumula mai puțin tartru și placă și, în consecință, ar fi mai frumoși și sănătoși!
 • Gingiile tale ar primi mai mult oxigen și, prin urmare, ar fi mai puțin inflamate și dureroase. Acestea sunt principalele simptome ale parodontozei și gingivitei (boli de 3 ori mai frecvente la fumători!), responsabile de mobilitatea dentară și pierderea timpurie a dinților!
 • Respirația ta ar fi mai proaspătă și mai plăcută. De multe ori, fumătorul folosește bomboane și gumă de mestecat pentru a remedia respirația urât mirositoare, dar aceste „remedii” cresc prezența zaharurilor și a acizilor în gură, ceea ce determină o slăbire puternică a smalțului.
 • Pielea ta ar fi mai strălucitoare și, mai presus de toate, fără riduri în jurul buzelor!
 • Copiii tăi ar fi mai puțin predispuși să dezvolte cariile dentare la o vârstă fragedă!
 • Ai putea fi supus unei intervenții chirurgicale dentare și implanturi fără prea multe riscuri de eșec (fumatul înrăutățește vindecarea, astfel încât fumătorii au crescut riscul de eșec de 3 până la 6 ori)! 
 • Ai reduce drastic riscul apariției cancerului oral, deoarece 80% dintre cauzele cancerului oral  sunt cauzate de fumat.

efectele fumatului asupra sanatatii

Sfaturile medicilor dentiști pentru a reduce efectele fumatului:

Luând în considerare daunele pe care consumul de tutun le presupune sănătății bucale, putem ajuta pacienții noștri sfătuindu-i cu privire la o serie de acțiuni, pentru a încerca să reducem aceste efecte cu o bună sănătate orală:

 • Periaj adecvat. Este esențial să efectuezi un periaj corect pentru a reduce toate reziduurile pe care le lasă fumatul în gură. Îți recomandăm să crești frecvența periajului (3 ori pe zi) și să o faci după ce ai fumat. Limba trebuie, de asemenea, să fie ținta periajului, deoarece este o zonă foarte afectată de consumul de tutun, motiv pentru care există o pierdere a simțului gustului.
 • Folosirea unei ape de gură. O apă de gură întărește periajul și protejează smalțul. În plus, apa de gură elimină respirația urât mirositoare cauzată de tutun.
 • Utilizarea dușului bucal. Pentru zonele greu accesibile, dusul bucal este un mare aliat în a avea grijă de sănătatea orală. Protejează gingiile, țesuturi vulnerabile la efectele tutunului.
 • În cele din urmă, recomandăm pacienților să meargă regulat la control stomatologic, astfel încât să poată monitoriza sănătatea dentară!

 

Amintește-ți! Cavitatea orală este poarta de intrare a fumului în organism și problemele pe care le cauzează în interior sunt deseori ignorate sau subestimate! Apără-ți sănătatea! Renunță la fumat!

Mai Multe
articole