Masele de minte – cand este recomandata extractia acestora

extractie masele de minte

Cuprins

Masele de minte – sunt dintii permanenti ce se regasesc din ce in ce mai rar la pacienti in zilele noastre. Odata cu evolutia omului, arcadele dentare au devenit mai mici iar acest dinte nu a mai erupt la majoritatea populatiei. Sunt si oameni care nu prezinta nici mugurele de crestere al acestui dinte.

 

In ce situatii extragem aceste masele de minte

 

Printre situatiile in care aceste masele de minte trebuie scoase se regasesc:

  • Eruptia lor intr-o pozitie nefireasca care lezeaza tesuturile moi. In alte cazuri, prin eruptie se pot resorbi radacinile molarului de 12 ani, ajungandu-se la extractia amandurora pe termen lung. Din pacate, in multe cazuri, o masea de minte nu poate fi igienizata bine, fiind intr-o pozitie foarte in spate si deseori intoarsa. Astfel se dezvolta carii, iar molarul de minte poate avea intr-un scurt timp o patologie endodontica.
  • Intr-o alta situatie, aceste masele de minte pot dezvolta formatiuni chistice sau tumorale din sacul de formare al acestora. Molarii inclusi trebuie monitorizati radiologic o data la 6 luni- 1 an.
  • O alta situatie in care este nevoie de extractia de masele de minte este scopul ortodontic, daca avem dinti cu inghesuiri mari. Cand dintii sunt foarte inghesuiti iar ortodontul trebuie sa faca loc, se scot aceste masele de minte. Un alt motiv pentru care se scot in cazurile cu inghesuire este ca acestia migreaza spre centrul gurii activ chiar si la varste inaintate, pacientii avand recidive la patologiile cu inghesuire.
  • Sunt si situatii in care maseaua de minte este esentiala intr-un plan de tratament. De exemplu, atunci cand avem dinti lipsa in zona molara, aceasta masea de minte poate deveni un stalp intr-o punte. Daca avem multi dinti lipsa si asteptam integrarea implanturilor, maseaua de minte poate fi un bun stop al dimensiunii verticale a pacientului, prevenind problemele articulatiei temporo mandibulare, musculare si ligamentare.

Mai Multe
articole