Bruxismul la copii. Cauze si tratament

bruxismul la copii

Cuprins

O manifestare căreia medicii dentiști pedodonți trebuie să-i acorde atenția cuvenită este bruxismul la copii care se intampla în general noaptea, prin scrâșnit din dinți. Părinții ar trebui să contacteze medicul stomatolog pedodont pentru sfaturi specifice, deoarece, deși nu este o tulburare de care să ne alarmăm, este corect să o tratezi cu precauția cuvenită pentru a nu provoca nicio deteriorare a dentiției. 

 

Ce este bruxismul la copii?

Bruxismul apare la aproximativ 20% dintre copiii sub 12 ani, deși adesea nu este diagnosticat sau chiar observat de părinți. În plus, în majoritatea cazurilor, poate fi considerat complet fiziologic și va dispărea spontan odată cu creșterea.

Este o tulburare tipică a copilăriei, care se încadrează în domeniul automatismelor motorii și se numește „tulburare de mișcare în timpul somnului”. Concret, acestea sunt mișcări ritmice, regulate, pe care copilul le efectuează mai ales în timpul nopții, în  somn: tendință de a scrâșni dinții cu frecarea arcadei superioare de arcada inferioară, strângerea puternică a maxilarului. Aceste mișcări durează de obicei doar câteva secunde și se repetă destul de regulat, de aproximativ două sau trei ori pe parcursul nopții.

 

Cauze pentru bruxismul la copii

O singură cauză nu a fost niciodată identificată pentru a atribui apariția bruxismului. Cu siguranță se știe că există o predispoziție naturală de a o dezvolta și că este o tulburare complet involuntară legată de așa-numitele microtreziri, adică de întreruperi foarte scurte și bruște ale somnului.

Orice factor perturbator, capabil sa genereze microtreziri la copil, poate fi considerat așadar o cauză contributivă. De exemplu, toate evenimentele care supun copilul la stres sunt potențial responsabile: acumularea tensiunii emoționale în timpul zilei se poate traduce cu ușurință într-un somn nocturn caracterizat de numeroase microtreziri.

 

Când și cum să intervii?

Dacă bruxismul continuă în mod persistent chiar și în timpul zilei, pe termen lung poate provoca leziuni ale dinților, tulburări ale mușchilor masticatori, dureri de cap și diverse dureri. În acest caz, este indicat să cereți sfatul stomatologului pedodont: nu există tratamente specifice care să rezolve problema în toate cazurile, dar pe baza cauzelor declanșatoare este posibil să găsiți un remediu pentru simptome.

 

Diagnostic și tratament pentru bruxismul la copii

Rețeaua națională de clinici stomatologice Life Dental Spa, cu specialiști din toate ariile stomatologice, asadar și din stomatologie pedodontică, dedică controale aprofundate cavității bucale a tuturor pacienților tineri, pentru a identifica cu promptitudine disfuncțiile care necesită tratament sau obiceiurile care trebuie corectate.

Bruxismul la copii, mai ales în perioada dentiției mixte, trebuie luat în considerare de către părinți, chiar dacă, în anumite limite, poate fi considerat fiziologic și, prin urmare, nu trebuie tratat.

În cele mai multe dintre cazuri, atunci când bruxismul la copii este sever, este nevoie de terapii sau medicamente pentru a preveni leziuni și mai mari ale dinților sau pentru a relaxa musculatura și a micșora durerile articulare. Metodele de tratament pot preveni sau corecta uzura dinților, însă nu stopează bruxismul:

  • Gutiera de bruxism: se confecționează după amprenta dinților o gutieră din plastic care are rolul de opri dinții să se frece între ei.
  • Tratamentul leziunilor de uzură: au rolul de a trata sensibilitatea dentară, pentru a îmbunătăți masticația și a crește calitatea vieții. Se realizează fie cu obturații (plombe), fie cu ajutorul coroanelor dentare. 

 

Medicii dentiști pedodonți ai clinicilor Life Dental Spa se ocupă de îngrijirea bucală a copiilor, acordând atenție fiecărui simptom care afectează cavitatea bucală a micului pacient. În orice caz, metoda medicilor dentiști pedodonți ai clinicilor Life Dental Spa prevede că, pentru a menține sănătatea dinților tinerilor pacienți, se demarează un program personalizat de diagnostic și tratament după ce s-a constatat exact și în conformitate cu cu ceilalţi specialişti implicaţi, cauzele declanşatoare pentru bruxismul la copii.

Daca ai nevoie de mai multe informatii, nu ezita sa ne vizitezi intr-una dintre clinicile noastre din tara, sau te poti programa online chiar aici.

Mai Multe
articole