Aparat Dentar

Navigare rapida

La ce foloseste un aparat dentar

Pentru a înțelege necesitatea aparatului dentar trebuie să știm rolul poziției dinților . În timpul masticației dintele este supus unor forțe foarte mari .

Acesta este capabil să suporte aceste forțe având o poziție corectă în os . O înclinare , rotație sau migrare a acestuia poate crea probleme ducând la uzură dinților , expunerea rădăcinilor și favorizând apariția cariilor sau mobilității dentare ( parodontoză ).

De asemenea, spațiile interdentare prea mari pot duce la gingivită sau apariția pungilor parodontale în urmă presarii alimentelor pe gingie.

Tratament ortodontic

Prin tratamentul ortodontic se pot corectă anomalii dentomaxilare. Avantajele unui tratament ortodontic includ prelungirea duratei de viață a dinților , aspectul vizual plăcut și o sănătate orală mai bună . În urmă unui examen clinic, medicul dentist va decide dacă se recomandă un plan de tratament individual.

Tratamentul poate conține : Supraocluzie verticală – atunci când dintîi frontali superiori ies cu mult în față celor inferiori.

Ocluzia inversă – dintîi frontali inferiori sunt ieșiți mult în față sau cei superiori sunt retrași mult în spate.

Ocluzie încrucișată – dintîi frontali inferiori sunt ieșiți mult în față , sau cei superiori sunt retrași mult în spate.

aparat dentar

Ocluzie deschisă – atunci când se formează un spațiu între suprafețele ocluzale ale dinţilor frontali și laterali.

Malocluzie pe linia mediană – atunci când centrul dinților frontali superiori nu se aliniază cu centrul dinților frontali inferiori.

Dinți distantiali – atunci când există spații interdentare și reprezintă rezultatul lipsei dinților sau care nu umplu toată arcadă .

Inghesuire dentară – atunci când există prea mulți dinți pe arcadă dentară .

Etapele tratamentului ortodontic

Consultația inițială

Trebuie să mergeți la medicul specialist pentru o consultație inițială, pentru a oferi acestuia un set de informații necesare aplicării unui tratament.

Planul de tratament

Pe baza radiografiilor, a pozelor de diagnostic și a modelului de studiu medicul specialist va realiza un plan de tratament personalizat, care se va potrivi cu starea danturii pacientului.

Montarea aparatului

Medicul specialist va realiza montarea aparatului dentar exact cum a fost prevăzut în planul de tratament. Procesul de montare a aparatului durează 1 – 2 ore și este complet nedureros.

Controalele periodice

Controalele periodie se realizează o dată la 4-8 săptămâni, în funcție de tipul de aparat dentar. Medicul ortodont va stabili ce se va face în fiecare etapă a tratamentului, cum se va desfășura consultația, ce trebuie schimbat și la ce perioada.

blank

În cadrul ședințelor de consultație se activează aparatul dentar, se schimbă arcul și modulele elastice, dacă este cazul. Pentru a ajută dintîi să ajungă în poziția lor corectă, arcurile vor fi schimbate de mai multe ori pe parcursul tratamentului. Modulele elastice de pe bracket-uri se vor îndepărta. Este recomandat că după un interval de 3 – 4 luni să solicitați o ședința de profilaxie – o ședința de igienizare profesională.

Finalul tratamentului

După ce dintii sunt fixați în poziția corectă și dantură a fost aliniată, atunci se recurge la îndepărtarea aparatului dentar. Îndepărtarea aparatului dentar se urmează cu o ședința de profilaxie.

De unde stiu daca am nevoie de aparat dentar

Un motiv des întâlnit este disconfortul vizual. Dacă ai observat că dintîi sunt strâmbi, cu spații între ei sau înghesuiți atunci cu siguranță ai nevoie de un aparat dentar fix sau de un aparat  dentar mobil.

Atunci când muști dintîi trebuie să se potrivească împreună. Mușcătura anormală este cauzată de dezvoltarea în exces a mandibulei și dezvoltarea redusă a maxilarului superior. Mușcătura anormală atunci când dintîi superiori acoperă mai mult de jumătate din înălțimea dinților inferiori.

blank

Mușcătura anormală cauzată de spațiul care se creează atunci când dintîi superiori și inferiori nu se ating pe toată lungimea arcadelor dentare.

Încercați să observați următoarele anomalii cum ar fi:

  • Dintîi sunt înghesuiți sau există probleme de aliniere.
  • Mușcătura este incorectă.
  • Există probleme gingivale datorită mușcăturii incorecte.
  • Scrasnesti din dinți foarte des.

Beneficiile unui aparat dentar

Tratamentul ortodontic îmbunătățește aspectul facial și previne apariția afecțiunilor parodontale. De asemenea stopează toate efectele grave asupra sănătății dentare, soldate uneori cu pierderea dinților și ulterior cu necesitatea unei restaurări protetice.

aparat dentar

Riscul de apariție a cariilor va fi mult mai redus deoarece dintîi aliniați se curată mult mai ușor în timpul periajului dentar. Din această cauza este redusă și placă bacteriană. Prin tratamentul ortodontic se rezolva problemele de la nivelul articulațiilor mandibulei, care altfel cauzează dureri ale maxilarului.

Cum functioneaza aparatul dentar

Aparatul dentar ajută la repoziționarea dinților prin aplicarea unui anumit grad de presiune asupra acestora, în direcția dorită, pe o anumită perioada de timp.

Forță aplicată nu poate fi prea mare deoarece poate avaria integritatea și funcționalitatea dintelui.

De aceea trebuie aplicată o presiune mică și constanța, pe o perioada extinsă de timp pentru că dintîi să își schimbe poziția într-un mod sănătos.

Presiunea exercitată asupra dinților este ajustată la fiecare 3-4 săptămâni, de către medicul ortodont, iar tratamentul poate dura între 1 și 3 ani în funcție de severitatea cazului.

Este necesar să vizitați medicul pe tot parcursul tratamentului, deoarece medicul trebuie să verifice gradul de presiune corectă asupra dinților.

Aplicarea aparatului dentar nu este dureroasă. Însă în primele zile poate apărea un disconfort mai mare.

După ce dintîi sunt perfect aliniați, acest rezultat trebuie menținut deoarece dintîi au tendința să revină la poziția inițială.

Îndepărtarea aparatului metalic se realizează ușor.Tipuri de Aparate Dentare

Spre deosebire de gutierele invizibile (alignere), aparatele ortodontice clasice sunt formate din bracketi (structuri care sunt fixate pe fiecare dinte cu adezivi specifici) care sunt uniți între ei cu ajutorul unor arcuri metalice sau elastice.

Aparat dentar metalic

Este cel mai des întâlnit tip de aparat și este confecționat din oțel inoxidabil.

Are un preț mai scăzut în comparație cu celelalte tipuri de aparate dentare fixe și poate fi personalizat cu ajutorul unor elastice colorate.

Este și cel mai eficient tip de aparat clasic și este apreciat pentru robustețea acestuia.

aparat dentar

Aparat dentar invizibil

Acum, cu aparatul ortodontic invizibil este posibil să ai dinți perfect aliniați fără a purta brackets! 

Aparatul invizibil este o tehnică ortodontică de ultimă generație care îndeplinește cerințele pe care le aștepți de multă vreme de la ortodonție: mai mult confort, mai puțînă durere, mai multă estetică.

Beneficiile aparatului dentar Spark

  • Asemănător cu o gutieră, realizat dintr-un material total transparent, ușor de spălat, nu se colorează în urmă consumului de cafea sau vin
  • Timpul de purtare este mult redus (7-8 luni în loc de 1-2 ani în cazul aparatelor clasice)
  • Nu modifică pronunția cuvintelor
  • Asigura un periaj și o curățare eficientă datorită faptului că este detașabil
  • Marele avantaj al acestei metode inovatoare constă în faptul că îmbunătățește progresiv zâmbetul, aducând rapid rezultatul dorit.
blank

Avantajele tratamentului ortodontic

rezultate permanente

rezultatele obținute sunt permanente, menținute apoi cu gutiere speciale purtate noaptea sau imobilizari dentare

indreapta, corecteaza si aliniaza

poziția dinților, chiar dacă problemele sunt de ordin ereditar

faciliteaza deplasarea controlata

forță elastică exercitată de arcul metalic facilitează deplasarea controlată a direcției de creștere a fiecărui dinte în parte

este eficient

și corectează chiar și malocluziile (mușcăturile) dentare grave

previne afectiunile dentare

ajută la prevenirea cariilor și a bolii parodontale

mai putin costisitor

investiția într-un aparat dentar este mai puțîn costisitoare în comparație cu tratamentele dentare care ar putea fi necesare dacă nu sunt rezolvate problemele de poziționare a dinților (implanturi pentru pierderea dinților, grefe gingivale pentru retractiile gingivale, tratament de parodontoză in cazul instalării acesteia, etc)

Sanatate

contribuie la sănătatea dinților și a gingiilor

blank

o alternativa

Cea mai bună alternativă a aparatelor dentare clasice sunt aparatele invizibile tip gutieră transparență, o modalitate revoluționară de refacere a armoniei dentare, cu maxim de estetică și de confort.

LIFE DENTAL SPA | APARATE DENTARE CLASICE

Clinica Life Dental Spa primește pacienți atât din București, cât și din alte orașe ale României ori din afara țării. Niciun drum nu este prea lung, comparativ cu redarea bucuriei de a zâmbi într-un timp record!

Life Dental Spa vă garantează calitatea procedurii și vă asigură asistență medicală pe termen lung, pentru a întreține rezultatele spectaculoase obținute cu Aparatul Dentar Clasic

Ai nevoie de un aparat dentar? Programeaza-te AICI pentru cea mai buna experienta la stomatolog.

Intrebari Frecvente

Durata tratamentului cu aparat dentar variază în funcție de tipul de aparat dentar. Tratamentul durează de obicei între 6 luni și 2 ani plus perioada de contenție.

Aparatul dentar nu este dureros. Din cauza bracket-urilor, poate să apară o ușoară sensibilitate, însă această va dispărea în 3-4 zile.

Medicii specialiști susțîn că in jurul vârstei de 7 ani este indicată începerea purtării unui aparat dentar.

Trebuie evitate alimentele dure. Poți opta pentru variante moi care pot fi mestecate cu ușurință.

Pentru aparat dentar nu trebuie să folosești o periuță de dinți specială. Cel mult ai putea să folosești o periuță interdentară.

După ce aparatul a fost îndepărtat, nu vor rămâne pete sau zgârieturi pe dinți. Petele care apar din cauza lipsei de igienă orală corespunzătoare, pot fi îndepărtate cu ușurință.

În timpul tratamentului ortodontic dintîi sunt mișcați din os, astfel după perioada de contenție, aceștia nu vor reveni la formă inițială.

Costurile unui aparat dentar variază în funcție de tipul de aparat, necesitatea utilizării unor dispozitive suplimentare sau necesitatea unei intervenții chirurgicale.

Aparatul dentar se alege în funcție de vârstă pacientului. Tipul de aparat dentar se alege după o analiză amănunțită a datelor culese după consultația inițială.

Nu, dacă păstrați igienă corespunzătoare după fiecare masă.

Ce spun pacientii nostri?

Cea mai bună alternativă a aparatelor dentare clasice sunt aparatele invizibile tip gutieră transparență, o modalitate revoluționară de refacere a armoniei dentare, cu maxim de estetică și de confort.

Catalin Maruta

Am fost prima data cu David, a doua oara cu Eva, iar a treia oara am venit aici la prietenii nostri cu Mateo (nepotul meu), pentru ca a trebuit sa isi sigileze maselele si sa aiba o dantura perfecta. Iar Ana a fost de nota 10!

Asa ca…David a fost, Eva a fost, Mateo a fost, dar mai avem treaba!

Multumim mult de tot!

Tavi Clonda

Salutare! Sunt Tavi Clonda si vreau sa spun ca sunt foarte bucuros ca am descoperit Life Dental Spa.

Pentru ca de cand am venit la Life Dental Spa am uitat ce inseamna durere la dentist.
Mi-am invins teama care m-a tinut cam 3 ani, de cand am fetitele, sa vin la dentist.

Am scapat de acele care faceau anestezie, ceea ce este un lucru minunat si orice manopera, orice lucrare se face cu laserul.

De la tratarea cariilor pana la albirea laser.

Diferenta de bani este foarte mica, eu va recomand Life Dental Spa, uitati de frica la dentist, aveti grija de dintii dumneavostra si fiti sanatosi si la minte si la corp Life Dental Spa!

Gabriela Clonda (Cristea)

Dupa o perioada lunga, m-am hotarat sa vin la dentist si bine am facut, pentru ca in ciuda faptului ca aparent nu aveam nici o problema, pentru ca din pacate problemele, atunci cand vine vorba de dantura, pot aparea fara simptome.

Lucru care s-a intamplat si la mine si sunt foarte fericita ca am ales Life dental Spa, pentru ca aici lucrurile se intampla fara durere, fara frica si e foarte relaxat.

Articole relevante