Aparat Dentar

Ortodontie

Aparate Dentare

Aparatul dentar este un dispozitiv folosit in ortodontie care are rolul de a remedia problemele legate de estetica dentara (dinti inghesuiti si suprapusi, aliniati necorespunzator, spatii interdentare) si de functionalitate cum ar fi malocluziile (muscaturi incorecte sau suprapuneri anormale ale dintilor celor doua arcade).

Contrar parerii unor pacienti, aparatul ortodontic nu este doar un tratament de infrumusetare (desi la final rezultatul va fi unul 100% estetic), ci mai ales un corector si armonizator functional, care reface functionalitatea normala a aparatului masticator.

Utilitatea aparatului dentar

Pentru a intelege necesitatea aparatului dentar trebuie sa stim rolul pozitiei dintilor. In timpul masticatiei dintele este supus unor forte foarte mari. Acesta este capabil sa suporte aceste forte avand o pozitie corecta in os. O inclinare, rotatie sau migrare a acestuia poate crea probleme ducand la uzura dintilor, expunerea radacinilor si favorizand aparitia cariilor sau mobilitatii dentare (parodontoza). De asemenea, spatiile interdentare prea mari pot duce la gingivita sau aparitia pungilor parodontale in urma presarii alimentelor pe gingie.

Aparatul Dentar

Cum functioneaza aparatul dentar

Aparatul dentar ajuta la repozitionarea dintilor prin aplicarea unui anumit grad de presiune asupra acestora, in directia dorita, pe o anumita perioada de timp.

Forta aplicata nu poate fi prea mare deoarece poate avaria integritatea si functionalitatea dintelui, de aceea trebuie aplicata o presiune mica si constanta, pe o perioada extinsa de timp pentru ca dintii sa isi schimbe pozitia intr-un mod sanatos.

ortodontie

Presiunea exercitata asupra dintilor este ajustata la fiecare 3-4 saptamani, de catre medicul ortodont, iar tratamentul poate dura intre 1 si 3 ani in functie de severitatea cazului.

Ortodontie

Tipuri de Aparate Dentare Clasice

Spre deosebire de gutierele invizibile (alignere), aparatele ortodontice clasice sunt formate din bracketi (structuri care sunt fixate pe fiecare dinte cu adezivi specifici) care sunt uniti intre ei cu ajutorul unor arcuri metalice sau elastice.

Exista mai multe tipuri de aparate dentare fixe:

  • aparate dentare metalice – este cel mai des intalnit tip de aparat si este confectionat din otel inoxidabil. Are un pret mai scazut in comparatie cu celelalte tipuri de aparate dentare fixe si poate fi personalizat cu ajutorul unor elastice colorate. Este si cel mai eficient tip de aparat clasic si este apreciat pentru robustetea acestuia.
  • aparate dentare ceramice – ofera un grad sporit de confort deoarece presiunea exercitata este mai usoara, iar timpul de acomodare este mai scurt. Sunt mult mai discrete deoarece bracketii si arcurile de legatura sunt semi-transparente sau de aceeasi culoare cu dintele.
  • aparate dentare din safir – sunt mai estetice decat celelalte tipuri de aparate dentare, pentru ca sunt transparente, iar vizibilitatea bracketilor este redusa. Acestia se lipesc de dinti si preiau culoarea lor naturala. Sunt foarte solide si au capacitatea de a se fixa extrem de puternic pe dinte. Datorita materialului din care sunt confectionati bracketii si a microparticulelor de zirconiu de pe spatele acestora, asigura o buna aderenta si pot fi utilizati in orice tip de tratament ortodontic.

Pentru pacientii care inca sunt ingrijorati de aspectul estetic al aparatelor dentare exista si posibilitatea tratamentului ortodontic cu aparatul dentar lingual. Acest tip de aparat este similar cu cel standard doar ca bracketii sunt montati pe partea interioara a dintilor si sunt complet invizibili.

Avantajele aparatului dentar

Printre avantajele tratamentului ortodontic se numara:

indreapta, corecteaza si aliniaza

pozitia dintilor, chiar daca problemele sunt de ordin ereditar

faciliteaza deplasarea controlata

forta elastica exercitata de arcul metalic faciliteaza deplasarea controlata a directiei de crestere a fiecarui dinte in parte

este eficient

si corecteaza chiar si malocluziile (muscaturile) dentare grave

rezultate permanente

rezultatele obtinute sunt permanente, mentinute apoi cu gutiere speciale purtate noaptea sau imobilizari dentare

Sanatate

contribuie la sanatatea dintilor si a gingiilor

previne afectiunile dentare

ajuta la prevenirea cariilor si a bolii parodontale

mai putin costisitor

investitia intr-un aparat dentar este mai putin costisitoare in comparatie cu tratamentele dentare care ar putea fi necesare daca nu sunt rezolvate problemele de pozitionare a dintilor (implanturi pentru pierderea dintilor, grefe gingivale pentru retractiile gingivale, tratament de parodontoza in cazul instalarii acesteia, etc)

o alternativa

Cea mai buna alternativa a aparatelor dentare clasice sunt aparatele invizibile tip gutiera transparenta, o modalitate revolutionara de refacere a armoniei dentare, cu maxim de estetica si de confort.

LIFE DENTAL SPA | APARATE DENTARE CLASICE

Clinica Life Dental Spa primește pacienți atât din București, cât și din alte orașe ale României ori din afara țării. Niciun drum nu este prea lung, comparativ cu redarea bucuriei de a zâmbi într-un timp record!

Life Dental Spa vă garantează calitatea procedurii și vă asigură asistență medicală pe termen lung, pentru a întreține rezultatele spectaculoase obținute cu Aparatul Dentar Clasic

Ai nevoie de un aparat dentar? Programeaza-te AICI pentru cea mai buna experienta la stomatolog.