Ei bine, ziua mondiala a zambetului a inceput in anul 1963 atunci cand Harvey Ball, un pictor american, a fost angajat sa creeze o fata zambitoare menita sa ridice moralul angajatilor unei companii de asigurari. El a creat celebrul “smiley face”, adica acea fata galbena, rotunda cu doi ochi si un zambet larg. Pictorul a fost platit cu 45 de dolari pentru desenul sau realizat in doar 10 minute. Simbolul a fost imprimat pe butoni si a devenit imediat cunoscut in intreaga lume, fiind cel mai usor recunoscut simbol pentru starile de bunavointa si voie buna, insa, cu timpul, din cauza ultra comercializarii, risca sa isi piarda intelesul original. De aceea, lui Bell i-a venit ideea sa instituie o Ziua Mondiala a Zambetului.
Motto-ul acestei zilei este : “Zambiti, faceti o fapta buna si ajutati-i si pe altii sa zambeasca!”
Cand se sarbatoreste ziua mondiala a zambetului?
Ziua mondiala a zambetului este sarbatorita in prima vineri a lunii octombrie, anul acesta fiind chiar pe 1 octombrie. Ea a fost sarbatorita pentru prima oara in anul 1999, in Worcester, orasul natal a lui Harvey Ball si mai apoi in intreaga lume.
In aceasta zi, oamenii trebuie sa zambeasca si sa faca mici acte de bunatate, pentru ca bunatatea mentine conexiunea dintre oameni. Zambetul este molipsitor si atunci cand tu zambesti si il faci si pe cel de langa tine sa zambeasca, ambii aveti o zi mult mai buna. Pentru ca atunci cand zambesti se elibereaza endorfine care provoaza sentimentul de placere.
Secretul unui zambet perfect
Nu exista o reteta magica care sa functioneze perfect tuturor. Zambetul perfect este zambetul din inima, sincer si natural, dar neaparat, cu dinti sanatosi. Din punct de vedere medical, zambetul perfect este un mix intre dinti, gingii, buze sanatoase.
Dintii
Dintii trebuie sa fie sanatosi, integri, sa fie corect aliniati pe arcada, fara sa aiba inghesuiri sau spatieri. Sa aiba o culoare alba, naturala.
Gingiile
Gingiile trebuie sa aiba culoarea roz, sa fie atasate de dinte, sa nu prezinte retractii sau inflamatii, sa nu sangereze.
Buzele
Buzele sa fie simetrice, sa fie hidratate.
Unul dintre cele mai importante si bune lucruri pe care il poti face pentru a avea un zambet frumos este sa vii la controale periodice la medicul stomatolog, adica o data la 6 luni, atunci cand este si recomandata igienizarea profesionala care consta intr-un detartraj cu ultrasunete, un periaj profesional si un air-flow. Uneori este nevoie si de un tratament cu ajutorul laserului dentar, mai ales atunci cand pacientul a amanat mai mult timp vizita la medicul stomatolog sau nu a urmat o rutina strica de igiena dentara acasa, si deja au inceput sa apara anumite probleme gingivale.
Acest control este recomandat pentru a putea preveni sau depista din timp orice afectiune dentara: carii, probleme gingivale sau chiar afectiuni mai grave.
Al doilea lucru este igiena dentara acasa: este foarte important ce rutina ne facem acasa:
- Periaj de 2 ori pe zi
- Folosirea mijloacelor auxiliare: dus bucal, apa de gura, razusa pentru limba, ata dentara
- Dieta echilibrata
- Hidratare adecvata
- Minte si corp sanatoase
Uneori, atunci cand este nevoie, pacientul poate recurge la tratamente stomatologice estetice precum: obturatii, coroane sau fatete dentare sau tratamente ortodontice pentru indreptarea dintilor, albiri dentare.
Atunci cand poti zambi fara nicio retinere, increderea in sine creste foarte mult. Lipsa dintilor sau aspectul neplacut al lor sau a gingiilor poate provoca nesiguranta, complexe, rasete ascunse cu mana, dar si probleme de sanatate generale. De aceea, este foarte important sa ai grija de dintii tai, sa fie sanatosi, pentru ca asta conteaza cel mai mult, apoi se poate ajunge la zambetul perfect asa cum ti-l doresti tu. Noi suntem aici sa te ajutam sa zambesti cu incredere de Ziua Mondiala a Zambetului!