Zahărul și gingivita
blank

Data

Cum afectează zahărul dinții

 

Cu toții știm că zahărul nu este un aliment sănătos și că provoacă sau alimentează progresia unor boli cum ar fi: diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, diferite tipuri de cancer sau chiar boli ale ficatului. Cu toate acestea, poate din cauza dependenței sau din cauza lipsei de autocontrol, cea mai mare parte dintre noi continuă să îl consume zi de zi. Deși zahărul are efecte negative asupra sănătății întregului organism, puțini oameni sunt conștienți de efectele nocive ale zahărului asupra dinților și gingiilor. Sănătatea orală este strâns conectată de sănătatea generală, așadar este esențial să ne asigurăm de starea bună a dinților și gingiilor. 

 

Consumul de zahăr poate duce la gingivită sau, mai grav, la parodontoză, respectiv la pierderea dinților

 

Îmbolnăvirea structurilor de suport ale dintelui (gingie, ligamente și suportul osos) se cheamă boală parodontală, parodontopatie sau, în termeni populari, „parodontoză”. În formele sale cele mai grave, această maladie poate să ducă la pierderea dinților. Stadiul incipient al bolii parodontale îl reprezintă stadiul de gingivită. În această etapă, pacientul încă nu a pierdut suport osos, fiind afectată doar gingia. De asemenea, dacă este instituit un tratament prompt și corect, gingivita se vindecă fără să lase sechele: gingia nu se retrage, își recapătă culoarea roz și sănătoasă, redevine ferm atașată de dinte și nu mai sângerează la periaj. Dacă la stadiul incipient de gingivită pacientul nu acționează și nu începe nici un tratament parodontale, boala va progresa, iar pacientul poate sa își piardă dinții.

Simptomele gingivitei includ: 

  • Gingii de culoare roșu închis sau mov
  • Sângerare la periaj
  • Gingii mărite de volum
  • Respirație urât mirositoare
  • Retracții gingivale

Bacterii responsabile de gingivită care se hrănesc cu zahăr

În cavitatea orală există o mare familie de bacterii: unele dintre ele sunt benefice, iar altele extrem de nocive. Bacteriile nocive din gură se hrănesc cu zahăr. Printre bacteriile nocive care se hrănesc cu zahăr, se numără și Porphyromonas gingivalis. Aceasta bacterie este responsabilă pentru dezvoltarea gingivitei și parodontitei. Ea are abilitatea să infecteze suportul dinților (ligamente și gingii) și întrerupe procesele de reparare ale țesutului parodontal. Mai mult decât atât, Porphyromonas gingivalis poate să pătrundă în circulatia sanguină sistemică a întregului organism și să contribuie la alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, artrita reumatoidă sau bolile cardiovasculare.

Fiecare masă care conține zahăr este dăunătoare pentru țesutul parodontal

După orice masă care conține zahăr, oricât de mică ar fi cantitatea de zahăr din ea, bacteriile din cavitatea orală încep să crească și să se multiplice, devenind dăunătoare pentru țesutul parodontal. Odată ce bacteria a mâncat zahăr, aceasta începe sa producă acizi (care sunt dăunători pentru dinți și gingii). Prin acest mecanism se creează un PH nesănătos pentru cavitatea orală, iar învelișul dinților este slăbit, aceștia fiind acum mult mai predispuși la carii

Dacă nu avem cum să renunțăm la alimentele care conțin zahăr, cel mai bine ar fi să alegem produsele dulci într-un mod inteligent, astfel încât să nu ne expunem dinții și gingiile la un mediu nefavorabil pentru mult timp:

Sugestiile noastre pentru înlocuirea zahărului 
  • Înlocuiește sucurile acidulate cu apa. Acidul din aceste băuturi erodează smalțul, iar zahărul hrănește bacteriile (care produc și ele acizi după ce consumă zahăr).
  • Evită alimentele dulci și lipicioase care rămân atașate de dinți o perioada îndelungată. De exemplu, în loc de caramele sau biscuiți, consumați un pătrat de ciocolata cu conținut ridicat de cacao pentru ca acesta se va consuma mai rapid iar curățarea o sa fie mai facila.
  • Evită produsele de patiserie cum ar fi merdenelele, covrigii și plăcintele, mai ales dimineața. Acestea conțin zaharuri și carbohidrați, se lipsesc de dinți și reprezintă o rezervă bogată pentru bacteriile pentru întreaga zi. 
  • După consumul de zahăr, beți multă apă. Astfel, dezlipiți resturile de alimente dulci de pe dinți și gingii.
  • Încearcă să bei ceaiul și cafeaua neîndulcite. Dinții, gingiile și silueta ta îți vor fi recunoscătoare. De asemenea, ceaiul verde sau ceaiul din frunze de mentă, consumate fără zahăr sau miere, au efect antibacterian și ajută la eliminarea respirației urât mirositoare.

Mai Multe
articole