Zaharul si gingivita
cum afecteaza zaharul dintii

Data

Cuprins

Cum afecteaza zaharul dintii

 

Cu totii stim ca zaharul nu este un aliment sanatos si ca provoaca sau alimenteaza progresia unor boli cum ar fi: diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, diferite tipuri de cancer sau chiar boli ale ficatului. Cu toate acestea, poate din cauza dependentei sau din cauza lipsei de autocontrol, cea mai mare parte dintre noi continua sa il consume zi de zi. Desi zaharul are efecte negative asupra sanatatii intregului organism, putini oameni sunt constienti de efectele nocive ale zaharului asupra dintilor si gingiilor. Sanatatea orala este strans conectata de sanatatea generala, asadar este esential sa ne asiguram de starea buna a dintilor si gingiilor.

 

Consumul de zahar favorizeaza aparitia gingivitei si parodontozei

 

 

Zaharul poate duce la gingivita sau, mai grav, la parodontoza, respectiv la pierderea dintilor. Imbolnavirea structurilor de suport ale dintelui (gingie, ligamente si suportul osos) se cheama boala parodontala, parodontopatie sau, in termeni populari, „parodontoza”. In formele sale cele mai grave, aceasta afectiune poate sa duca la pierderea dintilor. Stadiul incipient al bolii parodontale il reprezinta stadiul de gingivita. In aceasta etapa, pacientul inca nu a pierdut suport osos, fiind afectata doar gingia.

Gingivita simptome:

  • Gingii de culoare rosu inchis sau mov
  • Sangerare la periaj
  • Gingii marite in volum
  • Respiratie urat mirositoare
  • Retractii gingivale

 

Bacterii responsabile de gingivita care se hranesc cu zaharul din alimente

 

In cavitatea orala exista o mare familie de bacterii: unele dintre ele sunt benefice, iar altele extrem de nocive. Bacteriile nocive din gura se hranesc cu zahar. Printre bacteriile nocive care se hranesc cu zahar, se numara si Porphyromonas gingivalis. Aceasta bacterie este responsabila pentru dezvoltarea gingivitei si parodontitei. Ea are abilitatea sa infecteze suportul dintilor (ligamente si gingii) si intrerupe procesele de reparare ale tesutului parodontal. Mai mult decat atat, Porphyromonas gingivalis poate sa patrunda in circulatia sanguina sistemica a intregului organism si sa contribuie la alte probleme de sanatate, cum ar fi diabetul, artrita reumatoida sau bolile cardiovasculare.

 

Zaharul este daunator pentru tesutul parodontal

 

Dupa orice masa care contine zahar, oricat de mica ar fi cantitatea acestuia din ea, bacteriile din cavitatea orala incep sa creasca si sa se multiplice, devenind daunatoare pentru tesutul parodontal. Odata ce bacteria a mancat zahar, aceasta incepe sa produca acizi (care sunt daunatori pentru dinti si gingii). Prin acest mecanism se creeaza un PH nesanatos pentru cavitatea orala, iar invelisul dintilor este slabit, acestia fiind acum mult mai predispusi la carii.

Daca nu avem cum sa renuntam la alimentele care contin zahar, cel mai bine ar fi sa alegem produsele dulci intr-un mod inteligent, astfel incat sa nu ne expunem dintii si gingiile la un mediu nefavorabil pentru mult timp.

 

Cu ce inlocuim zaharul

 

  • Inlocuieste sucurile acidulate cu apa. Acidul din aceste bauturi erodeaza smaltul, iar zaharul hraneste bacteriile (care produc si ele acizi dupa ce consuma zahar).
  • Evita alimentele dulci si lipicioase care raman atasate de dinti o perioada indelungata. De exemplu, in loc de caramele sau biscuiti, consuma un patrat de ciocolata cu continut ridicat de cacao pentru ca acesta se va consuma mai rapid iar curatarea o sa fie mai facila.
  • Evita produsele de patiserie cum ar fi merdenelele, covrigii si placintele, mai ales dimineata. Acestea contin zaharuri si carbohidrati, se lipsesc de dinti si reprezinta o rezerva bogata pentru bacteriile pentru intreaga zi.
  • Dupa consumul de zahar, bea multa apa. Astfel, dse vor dezlipi resturile de alimente dulci de pe dinti si gingii.
  • Incearca sa bei ceaiul si cafeaua neindulcite. Dintii, gingiile si silueta ta iti vor fi recunoscatoare. De asemenea, ceaiul verde sau ceaiul din frunze de menta, consumate fara zahar sau miere, au efect antibacterian si ajuta la eliminarea respiratiei urat mirositoare.

 

Daca ai nevoie de mai multe informatii despre cum sa previi efectele nocive ale pe care le are zaharul asupra danturii, ne poti vizita in oricare dintre clinicile noastre din tara sau poti efectua direct o programare online, iar echipa noastra te va contacta in cel mai scurt timp.

Mai Multe
articole