Celebra expresie „Mens sana in corpore sano” are legatura cu tot ceea ce vom discuta pe parcurs si din care, eu personal am inteles ca sanatatea corpului se reflecta automat si asupra mintii sau ca unei minti sanatoase ii corespunde un corp sanatos. Sanatatea ii ofera omului o stare de bine fizica, psihica si sociala.
Omul modern este intr-o continua preocupare de a se dezvolta si acest comportament este vazut in programul indelungat pe care il are la munca, lipsa pauzelor de „odihna-mentala”, neglijarea meselor principale si inlocuirea acestora cu mici gustari care sa ii ofere corpului energie. Iar dupa aceasta agitatie diurna, seara ajungem in cadrul familiei unde mai avem si alte roluri de indeplinit: responsabilitate, grija si afectiune. Este un carusel din care cobori doar daca esti atent sa iti prioritizezi modul in care vrei sa iti traiesti viata.
Ca sa avem energie pe timpul zilei multi dintre noi incearca sa isi compenseze una din gustari prin cantitati mari de zahar, dandu-i creierului nostru o recompensa si o stare de satietate rapida. Din pacate pentru iubitorii de dulciuri, energia in urma consumului de zahar creste, apoi scade brusc.
Sunt mai multe efecte daunatoare ale consumului de zahar, din care am sa enumar doar cateva dintre acestea: starea de fericire data de zahar pacaleste pe o perioada scurta de timp creierul, apare o adictie de care multe persoane sufera, imbatraneste pielea, zaharul este depozitat sub forma de grasime, provoaca stres si are repercursiuni negative asupra gingiilor.
In Romania, 8 din 10 romani dezvolta o afectiune a gingiilor.
Gingivita este o acumulare de bacterii in cavitatea bucala , rezultand o inflamatie a testului moale exterior al gingiilor, urmata de o sangerare in timpul periajului. Cauza aceste boli este igiena precara, favorizand acumulare de placa bacteriana.
Aceasta placa bacteriana este formata din bacterii care se depun pe suprafata dintelui, supra si subgingival. Daca aceasta placa nu este indepartata la timp, ea incepe sa se intareasca.
Exista mai multi factori implicati in aparitia gingivitei
-
Consumul de zahar
-
Fumatul
-
Schimbari hormonale
-
Anumite medicamente
-
Anumite boli
-
Obturatii si coroane incorect adaptate
-
Imunitate scazuta
-
Igiena orala precara
Parodontita (Parodontoza) apare atunci cand gingivita nu este tratata la timp. Aceasta duce la pierderea dintilor. Placa bacteriana ramasa pe dinti se intareste transformandu-se in tartru. Continuand sa creasca ,aceasta impinge gingia spre radacina dintelui sau o indepartea- za de dinte. Se formeaza astfel pungi intre dinte si gingie. Boala continuand sa avanseze, dintii devin mobili, ceea ce in anumite situatii duce la pierderea lor (extractia dentara).
Cand vine vorba de sanatate, indiferent de ce parte corpului vorbim, nutritia este secretul. Corpul uman este facut sa lupte cu bolile, sa mentina un echilibru intre bacteriile rele si cele bune, si sa tina ciupercile din corp sub control.
Mai exista si o cauza spirituala a bolii, aceea de neincredere in capacitatea sa de a se descurca in viata, de a nu avea curajul sa-si exprime propriile pareri.
Cateva sfaturi practice pentru un stil de viata sanatos:
- Evita alimentele cu ingrediente artificiale : coloranti,arome
- Evita alimente procesate
- Consuma produse organice cat mai multe
- Consuma fructe si legume in special verzi
- Bea cat mai multa apa
- Renunta la zaharurile rafinate
- Refacerea atitudinii prin increderea in fortele proprii si exprimarea libera a sentimentelor si a emotiilor
- Dieta bogata in minerale (calciu,fosfor si zinc)
- Consumul vitaminelor (A,B,C,D,E si Omega 3)
- Somnul odihnitor
- Gestionarea stresului
,, Mens sana in corpore sano” nu trebuie sa fie doar un stil de viata, ci si o atitudine!!!