Vitamina D pentru dinti si gingii

vitamina d si rolul sau in sanatatea orala

Cuprins

Oferim servicii stomatologice de top în cele 12 clinici din România asigurând tratamente personalizate și confortabile pentru fiecare pacient.
clinici stomatologice romania

Vitamina D este foarte importantă pentru organism, căci este sursa unui sistem complex de metabolizare, lucru de care oricine are nevoie. Toată lumea cunoaște beneficiile acestei vitamine în organism. Aceasta este, de asemenea, cunoscută și sub numele de „vitamina soarelui”, deoarece este produsă de organism doar atunci când intră în contact cu soarele. Funcția sa este de a ajuta organismul să absoarbă calciul, un element esențial pentru întreținerea oaselor. Cea mai bună modalitate de a obține această vitamină este prin intermediul unei diete echilibrate: acordând atenție dietei voastre și asigurându-vă că includeți surse naturale de vitamina D.

 

Alimente bogate în vitamina D

Iată câteva alimente care sunt surse naturale de vitamina D:

  • Pești grași, cum ar fi somonul;
  • Tonul;
  • Crustaceele;
  • Ouăle;
  • Ciupercile; 
  • Soia; 
  • Avocado;
  • Produsele lactate de calitate; 
  • Cerealele integrale;
  • Leguminoasele și nucile precum migdalele sau semințele de floarea-soarelui. 

 

De ce este atât de importantă pentru sănătatea ta?

 

Practic, fiecare celulă din corp are un receptor pentru această vitamină. Deci este implicată în sănătatea întregului corp. Rolul său în menținerea mineralizării osoase este bine cunoscut, de la formarea scheletului în timpul creșterii și până la bătrânețe. Astfel, vitamina D este recunoscută pentru menținerea oaselor puternice, inclusiv a celor din sistemul dentar.

Există multe studii naționale și internaționale care leagă Covid-19 de modificări ale acestei vitamine. Rolul regulator al vitaminei D în sistemul imunitar pentru eliminarea infecțiilor din organism a fost deja demonstrat. Este paradoxal faptul că, în România, 40% dintre adulți suferă de un deficit al acestei vitamine. Deficiența este chiar mai mare la populația de peste 65 de ani, ajungând la 80%.

 

Vitamina D și legătura sa cu dantura

 

Nu este suficient să ai o igienă orală bună, să ai dinți sănătoși și strălucitori. Există oameni care au dinți frumoși și sănătoși cu puțină întreținere, în timp ce alții sunt atenți la realizarea periajului, folosirea aței dentare și respectarea regulilor de întreținere orală și, cu toate acestea, dinții lor nu sunt așa cum era de așteptat.

De aceea, este necesar să ai un stil de viață sănătos și, totodată, să beneficiezi de multă vitamina D. Prin urmare, o deficiență a acestei vitamine produce un dezechilibru de calciu în organism, deoarece tot vitamina D ajută calciul să fie absorbit în oase. 

 

Deficitul de vitamina D este, de asemenea, o cauză a gingivitei 

 

Gingivita este o afecțiune gingivală care debutează cu inflamația țesutului. Inflamația gingivală este foarte ușor de observat de către pacient, căci îi este afectat periajul zilnic: sângerări în timpul fiecărui periaj, retracții gingivale, durere, respirație urât mirositoare. Semnele și simptomele gingivitei sunt caracteristice și nu pot fi trecute cu vederea. Odată cu gingivita, și alte părți ale sistemului digestiv se inflamează. Este important de reținut că gura este o extensie a microbiotei intestinale, unde se găsește un procent ridicat din sistemul imunitar al corpului uman (80%).

O interacțiune între microbi și celulele imune apare și în cavitatea orală. Vitamina D joacă un rol decisiv în procesul sistemului imunitar. Și este ceea ce controlează formarea și cantitatea celulelor imune din sistem, precum și calitatea acestora. Deci, vitamina D este de o importanță vitală nu numai pentru sănătatea bucală, ci și pentru imunitatea corpului uman în general.

 

Cariile dentare și vitamina D

 

Există multe motive pentru care cariile dentare apar și nu se limitează doar la igiena orală deficitară. Există multe culturi în care periuța de dinți nu este utilizată deloc și totuși au puține probleme cu cariile dentare. Motivul este că aceste persoane au niveluri adecvate de vitamina D în corpul lor.

Funcția sa principală în organism este de a ajuta sistemul digestiv să absoarbă calciul, ceea ce determină calitatea oaselor și, deci, a dinților. Având niveluri optime de vitamina D în organism, este garantată crearea de „celule de pază, care participă la protejarea dinților și a gingiilor.

 

Cel mai bun medicament este din nou prevenția – pentru a preveni deficitul de vitamina D, trebuie să ai obiceiuri pe care să le menții zilnic:

  • Ai grijă de dieta ta;
  • Fa mișcare, mergi la o plimbare în aer liber cu toate măsurile de siguranță pe care aceste vremuri le impun, dormi bine și protejeaza-ti sănătatea emoțională.

În plus, trebuie să efectuezi periodic controale dentare, căci medicul dentist este unul dintre aliații tai.