Deseori, problemele de natura protetica nu sunt vazute ca si adevarate urgente. Acest lucru poate avea un impact foarte mare in echilibrul din sfera orala.
Lipsa unor dinti face ca cei limitrofi sa migreze si sa incerce sa inchida spatiile. Dintii antagonisti de asemenea migreaza in plan vertical in incercarea de a inchide spatiul . Pe termen lung acest lucru dauneaza ocluziei (muscaturii) si articulatiei.
Un lucru esential ce trebuie inteles este ca fiecare dinte are un rol anume, iar lipsa acestuia provoaca un dezechilibru in sistem.
Prin pierderea molarilor , mandibula derapeaza de pe pozitia sa fiziologica iar acest lucru poate dauna ireversibil articulatiei. In multe situatii, prin extractia molarilor dimensiunea etajului inferior al fetei se micsoreaza iar pacientul prezinta o fizionomie imbatranita. Mai mult, la deschidera gurii apar click-uri articulare. Acestea sunt primele semne de patologie temporo mandibulara.
Pacientii de multe ori trec cu vederea acest click la deschiderea si inchiderea gurii, nefiind o afectiune dureroasa. Acest click este defapt zgomotul facut de dislocarea discului din articulatia temporo-mandibulara. Initial , aceasta dislocare a discului se realizeaza cu recaptarea sa la inchiderea gurii.
Netratand aceasta patologie, in timp, se poate ajunge la dislocarea discului fara reducere, ceea ce inseamna ca articulatia nu mai poate functiona in parametrii normali. Capul condilului mandibular are contact direct pe baza craniului, generand durere . Deschiderea gurii pacientului devine limitata, iar aceasta se realizeaza prin devierea intr-o parte.
O alta urgenta stomatologica este reprezentata de latura estetica. Prin lipsa unui dinte din sfera estetica si neprotezarea sa, dintii limitrofi incearca sa inchida spatiul distrugand armonia si simetria zambetului. Un spatiu partial inchis este aproape imposibil de protezat corect unidentar, deseori ajungand la fatetarea dintilor limitrofi pentru reimpartirea spatiului protetic.
O alta mare problema din punct de vedere protetic este reprezentata de dintii tratati pe canal cu obturatii coronare (plombe) voluminoase. Daca fortele sunt preluate incorrect de catre acesti dinti, riscul de fractura este foarte mare. Daca linia de fractura este la nivel radicular, de multe ori se poate ajunge la extractia dintelui.