Ce este turismul medical?
Turismul dentar este reprezentat de pacientii care au o problema medicala si calatoresc in alte tari pentru a rezolva acest lucru. Acesti oameni aleg sa nu apeleze la cel mai apropiat serviciu stomatologic de cele mai multe ori din cauza costurilor ridicate sau din cauza lipsei unor dotari performante.
In ultima vreme in tarile dezvolatate accesul la tehnologie dentara de ultima generatie este relativ usor si astfel nivelul sanatatii orale a populatiei creste. Chiar si asa costurile ridicate percepute in anumite tari imping pacientii catre calatorii cu scop medical. In tarile aflate in dezvoltare un pacient poate plati cu pana la 70-80% mai putin decat in tara din care provine.
Turismul dentar este o practica care castiga tot mai multa popularitate peste tot in lume. O data cu dezvoltarea acestei ramuri medicale au aparut mai multe specializari, aparatura mai performanta si tehnicieni mai bine pregatiti astfel incat pacientii sa poata fi tratati mai eficient si mai bine. Tarile aflate in dezvoltare ca Romania, Thailanda, Malaezia, Mexic si altele castiga tot mai multi pacienti din tari care impun un onorariu ridicat pentru tratarea problemelor dentare. Majoritatea pacientilor care vin in Romania pentru tratamente stomatologice provin din Olanda, Anglia, Sua, Germania, Australia si Japonia. In urma unui studu pe populatie s-a ajuns la concluzia ca marea majoritate a pacientilor care merg in alte tari pentru tratamente dentare sunt persoane din clasa mijlocie care nu isi permit vizitele la dentist in tara din care provin. O alta categorie sunt pacientii din diaspora care se intorc acasa pentru familie si petntru tratamente stomatologice accesibile.
Stilul de viata actual si alimentatia duc la nevoia din ce in ce mai mare pentru tratamente stomatologice extinse si scumpe. Turismul medical in Bucuresti s-a dezvoltat destul de mult avand in vederea posibilitatile nenumarate pe care le avem in capitala. Aici pacientii pot beneficia de aceeasi calitate a lucrarilor stomatologice ca si in tarile dezvoltate dar cu un onorariu mult mai mic.
Un alt motiv pentru care oamenii apeleaza la aceste servicii este sansa de a vizita o alta tara. Intr-o clinica stomatologica din Bucuresti poti gasi pachete complete de tratament care includ transportul, cazarea si tururi prin tara pentru pacientii lor. Astfel pacientul se poate bucura de vacanta, mare, soare si se intoarce si cu un zambet nou.
Care sunt riscurile turismului medical?
Tratamentele dentare indiferent ca au loc acasa sau in alta tara nu sunt niciodata lipsite de riscuri. Poti sa optezi pentru cel mai scump stomatolog si cu cele mai bune recomandari si lucrurile sa nu mearga exact asa cum iti doresti. Stomatologia este o stiinta dar si o arta si de multe ori pot aparea situatii neasteptate care sa necesite vizite suplimentare. De asemenea in cazul in care pacientul nu este multumit de tratamente poate fi dificil sa ajunga la un consens cu o clinica stomatologica din alta tara. Educatia si practica stomatologica difera de la o tara la alta si te poti gasi intr-o situatie oarecum nefamiliara.
Care sunt beneficiile turismului medical?
Intr-o clinica stomatologica in Romania pacientii care vin pe calea turismului medical pot beneficia de numeroase tratamente dentare si de o tehnologie de top. In multe cabinete de la noi din tara vom gasi aparatura de ultima generatie si specialisti(medici si tehnicieni) pregatiti pentru utilizarea optima a acesteia.
O mare parte din pacientii care se prezinta la noi opteaza pentru laserul dentar in multe dintre tratamentele puse la dispozitie. Posibilitatea de a trata cariile fara anestezie si cu altceva inafara de freze parea o fantezie acum multi ani dar in prezent aceasta tehnologie este pusa la dispozitia pacientilor.
Tratamentul cariilor cu laserul are numeroase beneficii printre care o regenerare pulpara buna, recidiva de carie redusa, dezinfectarea eficienta a cavitatii si conservarea optima a tesuturilor dentare dure si sanatoase. Laserul actioneaza eficient pe tesuturile cariate si pastreaza integre tesuturile sanatoase ceea ce il face minim invaziv.
Un alt tratament in care laserul este utilizat cu succes sunt tratamentele de canal. In practica endodontica cea mai importanta parte a tratamentul o reprezinta etapa de dezinfectie si spalare a canalelor. De-a lungul timpului stomatologii au incercat si dezvoltat numeroase substante pentru a eficientiza aceasta etapa. Ultimele studii facute pe actiunea razelor laser a dovedit ca laserul este cel mai eficient instrument in eradicarea streptococcului faecalis, acesta fiind principalul factor de esec al tratamentelor de canal.
In momentul de fata conceptul de “Medical tourism in Romania” capata multa adentie si in sfera afectiunilor parodontale si nu numai prin solutiile prin implanturi si lucrari.
Boala parodontala este o afectiune grava care nu doare si in timp duce la mobilitatea si pierderea dintilor. In acest domeniu laserul dentar si-a dovedit cel mai bine eficienta si cu ajutorul lui mult mai multi pacienti sunt vindecati de aceasta boala. Prin folosirea unor protocoale eficiente de lucru, laserul trateaza minim invaziv paradontoza si si ajuta pacientii sa isi pastreze dintii cat mai mult timp.
Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!
Autor:
Dr. Radu Vlad Marius
Medic dentist