Tu stii ce inseamna un tratament minim invaziv?

Data

Cuprins

Auzim tot mai des sintagma “tratament stomatologic minim invaziv”, dar tu stii ce inseamna de fapt acest lucru?

Progresul inregistrat in domeniul stomatologiei, ne-a permis sa oferim tratamente stomatologice din ce in ce mai conservative, in toate ramurile: protetica, odontoterapie, chirurgie, parodontologie. De asemenea, acest lucru presupune ca se pune accentul pe diagnosticarea complexa a pacientului ca un intreg, pentru a depista cauza pentru aparitia problemelor orale.

Tratam oameni, nu DOAR dinti

De exemplu: boala parodontala apare ca urmare a mai multor cauze. Este o boala multifactoriala si daca nu se trateaza toate cauzele, riscul de recidiva este foarte ridicat.

Factorul determinant este cel microbian, parte componenta a placii bacteriene si a tartrului depus pe dinti, dar sunt foarte importante si dieta, stilul de viata si igiena orala a pacientului.

Foarte putina lume stie ca boala parodontala, popular spus, parodontoza se transmite, ea fiind o boala contagioasa, la fel ca rujeola, rubeola. Asa ca daca, aveti sangerari gingivale, nu stati pe ganduri si prezentati-va la un cabinet stomatologic, pentru un tratament parodontal minim invaziv. Acest tratament se realizeaza cu ajutorul laserului dentar si asta inseamna ca pacientul isi poate continua rutina imediat, durerea si disconforul sunt minime, dar beneficiile sunt maxime.

Parodontoza se poate trata

Parodontoza se poate trata, dar trebuie urmate niste indicatii stricte, astfel incat sa nu recidiveze. Trebuie schimbat stilul de viata, eliminat zaharul din alimentatie si limitarea carbohidratilor, precum si alegerea unor alimente cat mai putin procesate, de asemenea, controalele periodice la medicul stomatolog trebuie sa intre deja in rutina.

Un alt lucru pe care trebuie sa-l facem pentru tratamentul bolii parodontale este depistarea unor eventuale carente a vitamelor si mineralelor sau a altor boli generale, deoarece orice dezechilibru al organismului poate determina afectare parodontala.

Cariile dentare se pot trata acum, datorita evolutiei, conservativ tot cu ajutorul laserului dentar, astfel incat, se indeparteaza doar tesutul afectat de carie si se sterilizeaza cavitatea nou formata, prin efectul bactericid al fibrei optice.

Aceasta metoda permite pastrarea a cat mai mult tesut dentar, dar in acelasi timp sa fie satisfacute exigentele estetice tot mai mari ale pacientului. Exista studii in literatura de specialitate, care demonstreaza efectele negative pe termen lung a utilizarii amalgamului, ca material de obturatie dentara, precum si a compozitelor clasice ce contin compusi toxici. De aceea, un tratament minim invaziv presupune si folosirea unor materiale care sunt biocompatibile si care nu determina afectarea vitalitatii dintelui, nu doar alegerea laserului pentru curatarea testutului afectat de carie.

Protetica dentara

In domeniul proteticii, progresul stomatologiei a materialelor dentare, a ajutat medicul stomatolog sa sacrifice mult mai putina structura dentara pentru realizarea unor coroane prin slefuire minima a dintelui, deoarece materialele sunt din ce in ce mai rezistente la o grosime minima, dar ele satisfac si estetica dentara, fiind din ce in ce mai biocompatibile si nu determina pe termen lung aparitia retractiei gingivale, la fel ca lucrarile protetice realizate din aliaje metalice. Faptul ca coroanele necesita slefuire minima, presupune si ca dintii pot fi pastrati vitali, mult mai mult timp, fata de variantele clasice.

Programeaza-te ACUM!

blank

Autor:

Madalina Dobre

Medic stomatolog generalist

Mai Multe
articole