Starea de inflamatie gingivala, gingivita, este foarte frecventă în randul populației. Conform rezultatelor celei de-a Patra Anchete Naționale Epidemiologice Orale Naționale din China (Fourth National Oral Epidemiological Investigation), sângerarea la sondaj a fost detectată la peste 85% dintre adulți cu vârsta cuprinsă între 35 și 64 de ani.
Printr-un proces lung și lent, inflamația netratata a gingiei poate duce la distrugerea țesutului parodontal și atașarea acestuia la dinți, care este definită ca parodontita marginala, rezultatul fiind retractia gingivala si chiar pierderea dintilor, ceea ce afectează grav calitatea vieții pacienților și provoacă o evoluție socială și economică deficitara.
Parodontita marginala afectează peste 700 de milioane de oameni (11% din populația lumii), ceea ce o face una dintre cele mai răspândite boli inflamatorii cronice la nivel mondial.
În plus, o cantitate din ce în ce mai mare de dovezi clinice și experimentale indică raportul direct între parodontită și mai multe boli sistematice, inclusiv pneumonie, diabet, artrita reumatoidă, ateroscleroza si boli cardiovasculare, boala Alzheimer și chiar cancere.
Asocierea dintre boala parodontală și diverse afecțiuni sistemice ridică problema impactului terapiei parodontale asupra sănătății generale. Există dovezi din ce în ce mai mari că tratamentul parodontal , prin asanarea incarcaturii microbiene de la nivelul cavitatii bucale, poate îmbunătăți controlul glicemic la diabetici, reduce markerii sistemici ai inflamației, scade nivelul colesterolului și îmbunătățește funcția endotelială vasculară.
Există indicii că orice formă de tratament parodontal (tratamentul gingivitei si tratamentul parodontitei) poate avea rezultate care se extind dincolo de îmbunătățirea speranței de viață a dentiției.
Ce boli sistemice sunt corelate cu boala parodontala?
- Pneumonie. (h3)
Cavitatea bucală poate fi o importantă sursa de bacterii care provoacă infecții ale plămânilor. Placa dentară, un biofilm microbian prezent pe suprafata dinților, poate găzdui specii bacteriene (mai ales bacterii anaerobe ce se regasesc in santul gingival si care sunt raspunzatoare de boala parodontala) care prin aspiratie la nivelul tractului respirator inferior sunt capabile să provoace infecții respiratorii.
Un milimetru cub de placă dentară conține aproximativ 100 de milioane de bacterii și reprezenta un rezervor persistent pentru potențialii agenți patogeni, atât orali cât și pentru bacteriile respiratorii. Este posibil ca bacteriile din placa dentară să fie vărsate în salivă și apoi să fie aspirate în tractul respirator inferior și în plămâni pentru a provoca infecții.
Pacienții cu debit salivar diminuat, tulburări de înghițire sau cu o capacitate slabă de a efectua o igienă orală bună prezintă un risc ridicat de infecții pulmonare.
-
Diabet.
Cercetările arată că persoanele care prezinta boala parodontala intampina dificultati in controlul nivelului glicemiei, fiind de asemenea predispuse la aparitia complicatiilor specifice diabetului (accidentul vascular cerebral (AVC), pierderea vederii (orbirea), infarctul miocardic acut (IMA), insuficienta renala, ranile cutanate, amortirea membrelor inferioare) si aparitia diabetului tip 2.
Tratamentul parodontal la pacientii cu diabet, desi este clar important pentru mentinerea unei stari de sanatate orala, joaca si un rol important in reglarea si mentinerea unui indice glicemic normal si implicit controlul evolutiei diabetului si a aparitiei complicatiilor acestuia.
-
Endocardita.
Apare de obicei atunci când bacteriile sau alți germeni dintr-o altă parte a corpului tău, cum ar fi cavitatea bucala, se răspândesc prin fluxul sanguin și ajung la nivelul inimii.
-
Boala cardiovasculara.
Unele cercetări sugerează că bolile de inimă, ateroscleroza și accidentul vascular cerebral ar putea fi legate de inflamația și infecțiile pe care bacteriile parodontopatogene le pot provoca.
-
Complicații de sarcină și naștere.
Parodontita a fost legată de nașterea prematură și greutatea scăzută a copilului la naștere.
In clinica noastra tratamentul parodontal are o abordare holistica, ce tine cont de aceste corelatii intre starea de sanatate parodontala si starea de sanatate generala a organismului, primul pas fiind reprezentat de tratamentul local ce presupune asanarea incarcaturii microbiene de la nivelul cavitatii orale, urmand ca acesta sa fie completat de modificarea unor factori ce tin de stilul de viata si patologiile asociate ale fiecarui pacient.
Tratamentul cu laser stomatologic este o metoda noua si moderna de inlaturare a afectiunilor gingivale, care ofera pacientilor proceduri fara durere, non-invazive si au efect bactericid (de omorare a bacteriilor).