Tratarea cariilor la copii. Care sunt provocarile 2020?

Data

Cuprins

Anul 2020 a fost si este o provocare pentru intreaga planeta! Cu totii am fost afectati intr-o masura mai mica sau mai mare – depinzand si de puterea de adaptare a fiecaruia dinre noi. Ca in orice domeniu, si stomatologia a avut de pierdut si de castigat in acelasi timp. 

A pierdut o perioada de aproximativ 3 luni, in care medicii nu si-au mai putut ajuta pacientii, multi dintre ei cu urgente reale, dar am castigat cu totii o viziune despre o readaptarea continua – nu ne putem plafona, cu atat mai mult acum in aceste vremuri instabile. 

Clinica noastra, si- a putut desfășura activitatea in conditii cat de cat normale pe aproape toata perioada de urgenta. 

Ce am putut  concluziona, pe parcursul intregului an nestatornic? Unii pacienti au inteles importanta preventiei, si au incercat sa isi finalizeze tratamentele incepute, sa vina la controlul periodic asa cum l-am stabilit impreuna si sa-i responsabilizeze si pe cei mici. Tot mai multi parinti au inceput sa isi aduca copii la stomatolog, chiar si pentru un control de rutina. Insa, in  cazul copiilor, zâmbetul mascat, dispariţia locurilor de joacă din clinică şi interdicţia temporară a părintelui de a-i însoţi în cabinet pot declanşa sentimentul de teamă pe care, cel mai probabil, nu îl aveau înainte de starea de alertă.

Antecedentele neplacute suferite de un copil in cabinetul de medicina dentara pot avea repercursiuni grave asupra psihicului celui mic, el dezvoltand fobii, accese de anxietate sau atacuri de panica. O buna comunicare si o relatie  bazata pe incredere si intelegere este cheia unui tratament de succes in medicina dentara, atat la copii cat si la adulti. 

De aceea, este foarte importanta o colaborare parinte – medic dentist pentru inlaturarea acestor neplaceri. Un  avantaj in plus  al clinicii a fost si este – terapia laser – in acest fel putand evita vaporii de apa-aer ce se elimina in timpul unui tratament realizat cu freza clasica. 

Laserul, are posibilitatea de a putea indeparta caria dentara doar prin utilizarea razei luminoase laser si a apei. Plus ca pe timpul starii de urgenta nu se putea utiliza freza din cauza aeroslilor produsi, asa ca laserul prin cantitatea scazuta de aer aerosolizat mi-a oferit sansa de a putea trata carii grave, profunde si pe timpul pandemiei. Poate fi recomandat tuturor pacientilor, orice manopera laser fiind in normele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, (OMS) anti Covid-19. 

Printre privilegiile tratamentelor laser sunt faptul ca durerea si anestezia in timpul terapiei cariilor cu laserul nu mai exista. Senzatia de incalzire a dintelui din timpul frezarii fiind eliminata. El ajuta la indepartarea dentinei alterate si la prepararea cavitatii pentru obturatia coronara definitiva. Deoarece ele emit un fascicul puternic de energie, au rol bactericid, sterilizand cavitatea astfel probabilitatea de a dezvolta o carie secundara fiind foarte scazuta.

Tehnologia laser ii ajuta pe copii sa-si invinga teama si le ofera o experienta mai placuta la dentist.

Nu exista reactii adverse cunoscute pentru procedurile dentare cu laser si nici categorii de pacienti carora sa le fie contraindicate. 

Cei mai mari fani ale procedurilor laser sunt copiii, prin faptul ca acestea sunt mult mai prietenoase comaprativ cu cele clasice realizate cu freza.

Acum nu mai exista motive sa nu il aduci pe cel mic la stomatolog!

Mai Multe
articole