Una dintre cele mai frecvente afectiuni care aduc pacientul in clinica stomatologica este caria dentara. Aceasta reprezinta inceputul unei afectari ireversibile a dintelui. O simpla carie, care initial nu are niciun simptom, poate evolua spre un tratament mult mai complex, cu afectare pulpara, ce duce la extirparea nervului sau, in cel mai rau caz, al dintelui de pe arcada dentara.
Toate aceste manopere reprezinta un efort mai mare financiar pentru pacient. Daca se fac controale si igienizari regulate pot fi tratate din timp anumite afectiuni. Astfel, investitia este mai mica raportata la timp.
O igiena orala corecta ajuta la prevenirea aparitiei cariei dentare. Periajul dentar este indicat sa fie realizat dimineata si seara. Ca mijloc de igienizare adjuvant, utilizarea atei dentare ajuta la curatarea punctelor de contact dintre dinti, zona inaccesibila periutei dentare.
Un alt mijloc de prevenire il reprezinta controalele periodice la cabinetul stomatologic, ideal de doua ori de an. Initial caria nu are niciun simptom si anumite localizari ale acesteia nu sunt vizibile cu ochiul liber, asa ca o vizita la medicul stomatolog ajuta la identificarea si tratarea problemei din timp, inainte sa evolueze spre afectarea pulpei dentare.
Tot in cabinetul stomatologic puteti beneficia si de sigilarea santurilor de pe suprafata dintelui, zona susceptibila atacurilor bacteriene. Aceasta manopera este indicata in special copiilor.
Pe langa placa bacteriana, igiena defectuasa, unele alimente favorizeaza aparitia cariilor. O alimentatie bogata in zahar este de evitat. De asemenea alimentele bogate in acizi deminerealizeaza dintii si ii expun atacurilor bacteriene.
In cavitatea bucala exista cel mai mare conglomerate de bacterii. O predispozitie genetica precum smalțul dentar mai subțire il face implicit mai puțin rezistent la atacul plăcii bacteriene.
In evolutia cariei dentare exista mai multe etape.
Prima dintre ele o reprezintă atacul asupra smalțului dentar, ce este demineralizat de produsii de metabolism ai bateriilor orale. Initial procesul este asimptomatic si reversibil, suprafața dentară putând fi remineralizată.
Procesul va continua și se va ajunge în faza de afectare a dentinei, moment in care dintele devine sensibil la consumul de alimente calde, reci, dulci. Evolutia cariei in dentina este mai rapid fata de cea in smalt.
Etapa a treia implica afectarea pulpei dentare. Durerea creste in intensitate. În cazul în care nu se face un tratament, pulpa va muri și va deveni necrotică. Cand nervul moare, durerea încetează, ceea ce face ca persoana în cauză să creadă că totul este bine.
Însa patologia continua sa avanseze spre infectarea țesuturile înconjurătoare (gingii, os, ligamente).
Tratamentul profesional al cariilor diferă de stadiul de evoluţie al afecţiunii dentare.
În primă fază, când nu există încă o cavitate, se aplică o soluție cu fluor, care are rolul de a opri procesul de degradare a dintelui.
Dacă a apărut cavitatea, atunci se apelează la un tratament cu laser pentru exereza dentinei alterate. Tratarea cu laser este una fara durere, ce nu necesita anestezie. Umplerea cavității se face apoi cu materiale non-toxice. Se realizeaza astfel obturația, numita si ”plombă”.
Dacă caria dentara a afectat ireversibil pulpa, se efectuează un tratament de canal, care presupune înlăturarea nervului şi obturarea canalelor cu un material biocompatibil. Dintele afectat se restaurează printr-o obturaţie simplă sau armată. Uneori se acoperă apoi cu o coroană de înveliş. Coroana dentară înlocuiește întreaga coroană naturală a dintelui
Caria dentară nu trebuie să fie lăsată netratată, pentru a preveni apariția complicațiilor, care pot duce chiar și la pierderea dintelui afectat de carie.