Parodontoza este una dintre cele mai frecvente afecțiuni stomatologice care afectează populația într-un procent de peste 80%. Netratată la timp afectează țesuturile de susținere a dintelui, gingia, ligamentul parodontal, osul alveolar și poate duce la pierderea dinților, prin distrugerea țesutului moale și a osului care susțin dinții.
Din nefericire, lipsa prevenției, a vizitelor regulate la medicul stomatolog și mai ales a prezenței unei igiene precare, duc la dezinformarea pacientului în acest sens, iar din această cauză din ce în ce mai mulți pacienți se confruntă cu boli parodontale.
Parodontoza are drept cauză principală neîndepărtarea corectă a plăcii dentare, adică pelicula compusă în principal din bacterii. Placa dentară se formează pe dinți atunci când amidonul si zaharurile din alimente se leagă de bacteriile care se află în gură în mod normal. Placa dentară care rămâne pe dinți, dacă nu e îndepărtată corect prin periaj, în 12 ore se întărește sub gingie, formându-se tartrul. Tartrul face ca placa dentară să fie dificil de înlăturat și acționează ca un rezervor pentru bacterii. Mai mult, nu se poate scăpa de tartru doar prin periajul dinților și folosirea dușului bucal, este nevoie de un detartraj și periaj profesional pentru a îl îndepărta.
Parodontoza este o afecțiune care poate fi prevenită în mare parte, aceasta fiind de cele mai multe ori rezultatul unei igiene orale deficitare. Periajul zilnic, folosirea dușului bucal și igienizările dentare profesionale regulate pot reduce foarte mult probabilitatea apariției parodontozei.
Din păcate, de cele mai multe ori pacienții ajung la noi cu boala parodontală deja existentă și ce ne rămâne nouă de făcut este doar să o stabilizăm pentru a nu avansa spre pierderea dinților.
Astfel primul pas din reabilitarea totală a unui pacient parodontopat este vindecarea parodontozei prin tratamentul chirurgical: chiuretaj subgingival laser asistat, gingivectomii, operații cu lambou, adiții osoase, remodelare și regenerare a țesuturilor pierdute, în funcție de stadiul la care se află pacientul.
Cei mai mulți pacienți aleg să trateze aceasta boală în stadiu avansat, așadar atunci este indicată intervenţia chirurgicală asistată laser, care este minim invazivă. În zonele în care nu se obţin rezultatele aşteptate, se intervine printr-o nouă sesiune chirurgicală, de această data prin augmentare osoasă şi regenerare tisulară ghidată.
De cele mai multe ori durerea reprezintă motivul pentru care pacienții amână consultul periodic la medicul stomatolog și se prezintă doar atunci când e prea târziu iar singura metodă de a trata parodontoza este prin metode chirurgicale. Totuși, datorită dezvoltării perpetue a tehnicilor stomatologice non-invazive, în ajutorul pacienților apare tehnica chiuretajului subgingival asistat laser. Astfel putem priva pacientul de o experiență mai neplăcută prin tehnicile mai vechi de chirurgie parodontală.
În acest fel, laserul înlocuiește chiuretele și bisturiul, reprezentând o alternativă blândă, fără anestezie, incizii, sângerare sau suturi. Un real avantaj îl reprezintă efectul bactericid, de distrugere a bacteriilor din profunzime și de decontaminare a pungilor parodontale. De asemenea, pacientul nu trebuie să mai urmeze un tratament îndelungat cu antibiotice, precum în varianta clasică, nici măcar în perioada intervenţiei chirurgicale. Mai mult, prin efectul laserului de îndepărtare a smearlayer-ului remanent, obținem o suprafață netedă, fără bacterii patogene, care îi permite gingiei să se reatașeze de suprafața dentară, putând vorbi astfel de sănătate gingivală.
În momentul in care optați pentru tratamentul parodontozei cu laserul, procedura va fi una foarte liniștită, constând în introducerea unei fibrei optice a laserului în șanțul gingival, urmând conducerea ei, cu mișcări fine, în pungile parodontale, pentru decontaminarea bacteriană. Tratamentul se face fără anestezie, iar avantajul cel mai mare și cel mai important este lipsa durerii.
Principalele avantaje ale folosirii laserilor în tratamentul parodontozei sunt:
-
rezultate clinice net superioare comparativ cu chirurgia parodontală clasică
-
îndepărtarea selectivă a țesuturilor alterate, țesutul gingival sănătos fiind păstrat
-
scurtează perioada de recuperare
-
timp mai scurt de tratament general (4 ședințe)
-
disconfort minim sau de cele mai multe ori nicio durere post-operatorie
-
nu este nevoie de antibiotice
-
fără sensibilitate dentară post-tratament
-
nici o modificare cosmetică în zâmbetul pacientului
-
poate fi utilizat în siguranță pentru copii
-
absența microfisurilor transmise în dinte, generate de instrumentele clasice (freze)
-
îndepărtează stratul fin de smearlayer, lăsând o suprafață netedă
-
foarte util în cazul pacienților: diabetici, cu alergii, cu afecțiuni cardiovasculare, copii
-
nu necesită anestezie
Deoarece studiile au demonstrat că folosirea laserului în tratamentul parodontozei are rezultate comparabile cu tehnicile clasice parodontale, iar în schimb prezintă avantajele realizării manoperei fără anestezie și fără disconfort pentru pacient, putem concluziona că este o variantă net superioară în cazul pacienților parodontopați.