Una dintre cele mai intalnite afectiuni dupa caria dentara este reprezentata de parodontoza. Tot mai multi pacienti, atat varstnici dar si tineri intre 30 -40 ani, se confrunta cu aceasta problema stomatologica. Partea cea mai importanta, fiind aceea ca un procent remarcabil dintre acestia nu sunt constienti de gravitatea situatiei.
Parodontoza este o boala a gingiilor si a tesutului de sustinere al dintilor, produsa de acumularea bacteriilor patogene in cavitatea bucala. Bacteriile se gasesc in principal in placa bacteriana si tartru depuse de-a lungul timpului din cauza unei igiene deficitare sau chiar incorect efectuata si a lipsei controaleleor periodice la medicul dentist.
Prima vizita intr-un cabinet stomatologic ar trebui sa inceapa cu o igienizare completa (detartraj, air-flow, periaj), fiind cea mai simpla metoda de a preveni depunerile mari de tartru.
De ce este atat de importanta igiena in prevenirea parodontozei?
Depunerile de placa bacteriana (resturile de macare ramase pe dinti) se vor transforma intr-o masa amorfa greu de indepartat printr-un simplu periaj, ce ulterior produc in faza incipienta sangerari gingivale, urmate de burjonarea acestora ( cresc in volum, acoperind o parte din coroana dintelui) sensibilitate si dureri – aceasta fiind denumita gingivita .
Intr- o faza mai avansata, de parodontita (– inflamrea parodontiului – tesutul de sustinere al dintelui) , se produc pungile parodontale, niste „buzunare” ce se formeaza intre dinte si gingie, pline de tartru, tesut necrotic si bacterii care distug osul si ligamentele de sustinere ale dintelui, ajungand pana la mobilitate.
Astfel, daca un pacient devine constient de sanatatea dintilor, venind la control periodic, si periaje de 2 ori pe zi ,urmate de igienizare cu dusul bucal , ajunge sa poata preveni aceasta boala.
Parodontoza poate fi tratata!
Exista foarte multe mituri legate de acest subiect. Multe dintre ele fiind legate de netratrea parodontozei.
Tratamentul parodontozei este destul de complex si este personalizat in functie de stadiul bolii si gradul de afectare. Cea mai noua metoda si eficienta este tratamentul cu laser, care coroborat cu o igiena zilnica ireprosabila, control stomatologic periodic, un stil de viata cat mai sanatos – duc la incetinirea sau stoparea parodontozei in functie de gravitatea acesteia.
Laserul dentar – prin efectul sau bactericid – duce la eliminarea bacteriilor patogene responsabile in producerea bolii. Tratamentul este unul minim invaziv, fara durere, fara anestezie si cu rezultate rapide si pe termen lung.
Tratamentul cu laser necesita o evaluare complexa si completa a stadiului parodontozei, de aceea devine personalizat in functie de stadiul fiecarui pacient in parte. In prima faza se urmareste indepartarea in intregime a placii bacteriene, printr-o planare cu ajutorul ansei parodontale a laserului, a pungilor parodontale. Numarul de sedinte fiind stabilit impreuna cu medicul dentist in functie de evolutie. Este necesara reatasarea gingiei pe dinte si eliminarea sangerarilor gingivale.
Apoi urmand a se reevalua starea gingiei, dupa o perioada stabilita impreuna cu medicul specialist si indepartate orice urme de depozite de tartru.
Trebuie specificat faptul ca tratamentele cu laser spre deosebire de cele clasice, sunt confortabile pentru pacient, prin lipsa anesteziei si a durerii. Si in acelasi timp exterm de benefice prin efectele produse:
- Bactericid – elimina bacteriile
- Biostimulare si regenarere tisulara
- Vindecare rapida prin decontaminarea tesuturilor
- Remodelare si reconturare gingivala fara durere, fara sangerare
Recomand cu incredere tratamentele cu laser atat pentru cariile dentare dar si pentru parodontoza – considerandu-l o minune in stomatologia zilelor noastre.