In era informatica din ce in ce mai multi pacienti au inceput sa se informeze din surse online despre propriile afectiuni dentare si nu numai. Foarte multe cautari pe internet de tipul ”tratament gingivita laser” sau ”laser stomatologic” ne-au facut sa realizam ca este nevoie de mai multe informatii despre genul acesta de afectiuni si terapiile ce le pot trata/ameliora, pe intelesul pacientilor de la o sursa avizata in domeniu.

Termenul de gingivita descrie o stare de inflamatie a gingiei cauzata de acumulare de placa bacteriana (pelicula alba lipicioasa) in jurul dintilor la nivelul santului gingival. Aceasta inflamatie de cele mai multe ori nu poate disparea prin simplele metode de igiena practicate de pacient acasa in primul rand pentru placa bogata in bacterii este foarte aderenta de structurile dentare si in al doilea rand pentru ca in interiorul santului gingival, adiacent peretelui gingival, se formeaza un tesut numit tesut de granulatie care este infiltrat cu bacterii.

Astfel ca, pentru a aduce o stare de sanatate gingivala, este necesar sa indepartam corect si riguros placa dentara si sa indepartam acel tesut specific pentru a realiza o decontaminare corecta bacteriana si a scadea riscul de recidiva al gingivitei. Cea mai eficienta metoda in acest sens, dupa realizarea unei sedinte de detartraj, periaj, airflow, adica o sedinta de igienizare normala supragingivala, este de a folosit laserul dentar pentru un usor chiuretaj si, mai ales, pentru efectul sau puternic bactericid local, dar foarte bland cu tesuturile si minim invaziv.

Prin folosirea laserului dentar oferim pacientului cea mai buna terapie cu riscuri minime si cel mai mic disconfort.

Ce este laserul dentar si cum functioneaza?

Laserul dentar este o inovatie in stomatologie in ceea ce priveste abordarea problemelor stomatologice prin simplul fapt ca ofera un puternic efect bactericid, astfel eliminand principalul factor ce determina aparitia cariilor dentare si problemelor gingivale. In ceea ce priveste tipurile de laser dentar, principalele doua folosite in stomatologia moderna sunt laserul Erbium si laserul Dioda.

Lungimile de unda erbium au o afinitate ridicata pentru hidroxiapatita si cea mai mare absorbtie a apei dintre toate lungimile de unda dentara laser. In consecinta, este laserul de electie pentru tratamentul tesuturilor dentare dure . In plus fata de procedurile pe tesuturi dure, laserele erbium pot fi de asemenea utilizate pentru ablatia tesuturilor moi, deoarece tesutul moale un procent ridicat de apa.

Toate lungimile de unda ale diodelor sunt absorbite in principal de pigmentul tisular (melanina) si de hemoglobina. Pe de alta parte, ele sunt puțin absorbite de hidroxiapatită și de apa prezentă în smalț. Procedurile specifice includ reconturarea estetica a gingiei, alungire coronara, descoperirea dintilor inclusi in scop ortodontic, îndepărtarea țesutului inflamat și hipertrofic, frenectomiile și fotostimularea leziunilor aftoase și herpetice.

De ce este important sa tratam gingivita?

Afectiunile gingivale, in cea mai mare parte, sunt afectiuni de cauza bacteriana, lucru care denota ca este o problema ce trebuie abordata deoarece un nivel crescut al bacteriilor in cavitatea orala poate cauza multiple probleme pe termen lung. Strict la nivel parodontal, bacteriile cauzatoare de gingivita conduc la parodontita marginala cronica.

Toate formele de parodontoza au fost precedata de gingivita si rapiditatea cu care evolueaza de la o forma la cealalta depinde de mai multi factori:

Sunt anumite schimbari care se produc la nivelul tesuturilor de sustinere dentare pe care pacientul sau medicul le pot sesiza, ce denota gingivita sau trecerea catre afectiune parodontala:

In timp repercursiunile se rasfrang si asupra osului inconjurator si odata cu resorbtia lui se pierd si ligamentele de sustinere ale dintilor, de aceea dintii incepi sa fie mobili si ii putem pierde definitiv.

De ce ”tratament gingivita laser”?

Recomandari parodontoza

Este important sa obtinem un diagnostic corect si avizat si sa urmam o terapie eficienta spre a combate riscul de imbolnavire parodontala. Gingivita este o afectiune care, daca este diagnosticata si tratata corect, chiar si in randul adolescentilor, poate feri pacientul pe viitor de interventii chirurgicale laborioase si costisitoare si chiar de pierderea dintilor.

Va asteptam in clinica stomatologica Life Dental Spa pentru o consultatie de specialitate!