In era informatica din ce in ce mai multi pacienti au inceput sa se informeze din surse online despre propriile afectiuni dentare si nu numai. Foarte multe cautari pe internet de tipul ”tratament gingivita laser” sau ”laser stomatologic” ne-au facut sa realizam ca este nevoie de mai multe informatii despre genul acesta de afectiuni si terapiile ce le pot trata/ameliora, pe intelesul pacientilor de la o sursa avizata in domeniu.
Termenul de gingivita descrie o stare de inflamatie a gingiei cauzata de acumulare de placa bacteriana (pelicula alba lipicioasa) in jurul dintilor la nivelul santului gingival. Aceasta inflamatie de cele mai multe ori nu poate disparea prin simplele metode de igiena practicate de pacient acasa in primul rand pentru placa bogata in bacterii este foarte aderenta de structurile dentare si in al doilea rand pentru ca in interiorul santului gingival, adiacent peretelui gingival, se formeaza un tesut numit tesut de granulatie care este infiltrat cu bacterii.
Astfel ca, pentru a aduce o stare de sanatate gingivala, este necesar sa indepartam corect si riguros placa dentara si sa indepartam acel tesut specific pentru a realiza o decontaminare corecta bacteriana si a scadea riscul de recidiva al gingivitei. Cea mai eficienta metoda in acest sens, dupa realizarea unei sedinte de detartraj, periaj, airflow, adica o sedinta de igienizare normala supragingivala, este de a folosit laserul dentar pentru un usor chiuretaj si, mai ales, pentru efectul sau puternic bactericid local, dar foarte bland cu tesuturile si minim invaziv.
Prin folosirea laserului dentar oferim pacientului cea mai buna terapie cu riscuri minime si cel mai mic disconfort.
Ce este laserul dentar si cum functioneaza?
Laserul dentar este o inovatie in stomatologie in ceea ce priveste abordarea problemelor stomatologice prin simplul fapt ca ofera un puternic efect bactericid, astfel eliminand principalul factor ce determina aparitia cariilor dentare si problemelor gingivale. In ceea ce priveste tipurile de laser dentar, principalele doua folosite in stomatologia moderna sunt laserul Erbium si laserul Dioda.
Lungimile de unda erbium au o afinitate ridicata pentru hidroxiapatita si cea mai mare absorbtie a apei dintre toate lungimile de unda dentara laser. In consecinta, este laserul de electie pentru tratamentul tesuturilor dentare dure . In plus fata de procedurile pe tesuturi dure, laserele erbium pot fi de asemenea utilizate pentru ablatia tesuturilor moi, deoarece tesutul moale un procent ridicat de apa.
Toate lungimile de unda ale diodelor sunt absorbite in principal de pigmentul tisular (melanina) si de hemoglobina. Pe de alta parte, ele sunt puțin absorbite de hidroxiapatită și de apa prezentă în smalț. Procedurile specifice includ reconturarea estetica a gingiei, alungire coronara, descoperirea dintilor inclusi in scop ortodontic, îndepărtarea țesutului inflamat și hipertrofic, frenectomiile și fotostimularea leziunilor aftoase și herpetice.
De ce este important sa tratam gingivita?
Afectiunile gingivale, in cea mai mare parte, sunt afectiuni de cauza bacteriana, lucru care denota ca este o problema ce trebuie abordata deoarece un nivel crescut al bacteriilor in cavitatea orala poate cauza multiple probleme pe termen lung. Strict la nivel parodontal, bacteriile cauzatoare de gingivita conduc la parodontita marginala cronica.
Toate formele de parodontoza au fost precedata de gingivita si rapiditatea cu care evolueaza de la o forma la cealalta depinde de mai multi factori:
- Starea de sanatate generala a pacientului (imunitatea locala care este influentata de cea generala)
- Gradul de igiena locala
- Fumatul
- Carentele de vitamine (dieta alimentara)
- Varsta
- Genetic (exista o predispozitie genetica pentru afectari parodontale si o mostenire in cadrul aceelasi familii a bacteriilor incriminate in parodontoza sau intre parteneri de viata)
Sunt anumite schimbari care se produc la nivelul tesuturilor de sustinere dentare pe care pacientul sau medicul le pot sesiza, ce denota gingivita sau trecerea catre afectiune parodontala:
- Sangerare gingivala (la periaj sau la inspectia cu sonda parodontala)
- Prurit gingival (mancarime) sau chiar sensibilitate, durere difuza
- Halena (miros neplacut)
- Retractie gingivala si sensibilitate dentara
- Depunere mai rapida de tartru dentar
In timp repercursiunile se rasfrang si asupra osului inconjurator si odata cu resorbtia lui se pierd si ligamentele de sustinere ale dintilor, de aceea dintii incepi sa fie mobili si ii putem pierde definitiv.
De ce ”tratament gingivita laser”?
- Nu taie – Laserul dentar nu taie gingiile ca o in cazul unei interventii chirurgicale
- Mai putin disconfort – majoritatea pacientilor considera procedura sufiecient de confortabila incat nu este necesara anestezia si nici perioada de recuperare
- Procedura este foarte rapida – terapia laser in cazul gingivitei dureaza aproximativ o ora
- Rezultate mai bune – Am constatat ca tratamentul cu laser ofera rezultate mai predictibile pe termen lung. De fapt, 98% dintre pacienti raman stabili cel putin cinci ani dupa aceasta procedura
- Fara restrictii in ceea ce priveste dieta alimentara – Medicul dentist poate recomanda o dieta moale pentru cateva zile, dar in cele mai multe cazuri, pacientii se simt suficient de bine pentru a manca orice imediat dupa procedura
- Timp scurt de recuperare – Timpul de recuperare post terapie laser este mai mic de 24 de ore. Majoritatea pacientilor isi reiau normal activitatea imediat dupa procedura
- Safe pentru toti pacientii – Laserul dentar este sigur pentru toti pacientii, inclusiv pentru cei cu probleme de sanatate, cum ar fi diabetul zaharat, HIV, hemofilie sau cei care iau medicamente, cum ar fi aspirina sau Plavix
Recomandari parodontoza
Este important sa obtinem un diagnostic corect si avizat si sa urmam o terapie eficienta spre a combate riscul de imbolnavire parodontala. Gingivita este o afectiune care, daca este diagnosticata si tratata corect, chiar si in randul adolescentilor, poate feri pacientul pe viitor de interventii chirurgicale laborioase si costisitoare si chiar de pierderea dintilor.
Va asteptam in clinica stomatologica Life Dental Spa pentru o consultatie de specialitate!