Tratamentul endodontic făcut sub microscop
blank

Data

Ce este tratamentul endodontic?

Tratamentul canalului radicular sau tratamentul endodontic reprezintă curățarea canalelor minuscule dintr-o rădăcină dentară și umplerea lor cu un material de obturație. 

Tratamentul endodontic se realizează cu ajutorul tehnicilor și instrumentelor moderne

Stomatologia modernă face toate eforturile pentru a evita tratamentele canalului radicular. Cu toate acestea, unii dinți vor avea nevoie de această terapie stomatologică care este deopotrivă rapidă și simplă. 

Tratamentul canalului radicular sau „endodonția” poate fi o experiență nedureroasă, iar pacienții sunt deseori surprinși de ușurința procedurii și de consecințele sale plăcute. Cu tehnici și instrumente moderne folosite, rata de succes a acestei proceduri este foarte mare.

Utilizarea microscoapelor dentare este noul standard de îngrijire pentru terapia canalului radicular. Ele ajută la terapia canalului radicular, precum și la alte proceduri care necesită mărire și precizie ridicate. Motivul pentru care utilizarea microscopului este esențială este că acele canale dintr-un dinte au adesea mai mult de un canal central și nu se situează întotdeauna drept. Este necesară o mărire mare pentru a curăța bine aceste spații ale canalului. Abordările mai vechi  ale tratamentului canalului radicular se bazau pe ochiul liber sau pe lupele chirurgicale, ceea ce însemna că bacteriile nedetectate puteau rămâne în canalul dentar, ducând la inflamație și infecții suplimentare. 

Un microscop dentar de ultimă generație va permite îmbunătățiri vizuale ale celor mai subtile structuri din canalul radicular și va permite cel mai bun tratament posibil. 

Cum se realizează tratamentul canalului radicular

Primul pas în tratamentul canalului radicular este un diagnostic precis. Un tratament de canal radicular este necesar atunci când țesutul pulpar (țesutul moale interior al unui dinte) este inflamat sau infectat. Adesea dintele va fi dureros la atingere (percuție pozitivă) sau va fi foarte sensibil pentru aerul rece.
O bulă sau o „fistulă” în jurul unui dinte poate semnifica prezența bacteriilor. O zonă întunecată care apare în raze X (pe radiografie) la capătul rădăcinii (radiotransparența periapicală) este adesea semnul principal al necesității unui canal radicular.

În timpul procedurii, medicul endodont va face o mică deschidere în partea superioară a dintelui (suprafața ocluzală sau incizală) și apoi va găuri până când țesutul pulpar moale este expus. Apoi se aplică un baraj dentar de tip diga. Utilizarea barajului dentar este obligatorie în endodontia modernă. Acționează ca o plasă de siguranță pentru uneltele mici, oferă dentistului un câmp de lucru clar și se asigură că saliva nu contaminează sistemul canalului.

Cu ajutorul microscopului dentar, doctorul va începe să curețe țesutul pulpei moi din dinte. Procesul de curățare este foarte precis, datorită instrumentelor moderne pe care medicul le folosește. „Localizatorul de vârfuri” este aparatul care măsoară lungimea de lucru și, cand acul ajunge la varful radacinii, îi permite doctorului să știe cât de departe trebuie să meargă în dinte și îi spune cu exactitate unde este capătul. Acele rotative flexibile nou dezvoltate permit curățarea și modelarea foarte eficientă a sistemului de canal.

După curățarea spațiului canalului, medicul endodont va steriliza canalele cu diverse substanțe antiseptice, va opta și pentru sterilizarea LASER dacă dispune de acest aparat în cadrul clinicii sale și apoi canalele vor fi umplute cu materialul final de obturație Gutta Percha și ciment de canal. 

În cele din urmă, după finalizarea tratamentului de canal, se recomandă plasarea unei coroane dentare care întărește dintele și îl protejează de fractură pe viitor.

Mai Multe
articole