Tratamentul endodontic asistat laser oferă beneficii față de tratamentul tradițional?

Data

Cuprins

Întrebarea dumneavoastra este una importantă în lumea de astăzi, deoarece laserele completează sau chiar înlocuiesc frezele și alte instrumente tradiționale pentru unele proceduri dentare, inclusiv in cazul canalelor radiculare. 

Potrivit Asociației Americane a Endodontilor (AAE), milioane de dinți sunt tratați și, mai important, sunt salvați în fiecare an prin tratamentul canalului radicular, care devine necesar atunci când pulpa dentară, țesutul viu adânc din interiorul dintelui, se inflamează și / sau se infectează.

 

Tratamentul de canal radicular asistat laser

 

Să vedem cum laserele pot fi de ajutor în procedurile canalului radicular. 

Amplificarea luminii prin emisie stimulată de radiații (LASER) utilizează fascicule de lumină pentru a îndepărta sau modifica țesuturile moi și dure din gură. 

Food and Drug Administration (FDA) a aprobat utilizarea diferitelor lasere ca adjuvant în procedurile de canal radicular. Laserele emit în esență o lumină intensă focalizată, ale cărei proprietăți particulare pot interacționa cu țesuturile biologice. Laserele pot fi folosite acum pentru a deschide suprafața unui dinte pentru a accesa canalul radicular, a îndepărta țesutul bolnav, a curăța, a dezinfecta și a forma canalul și a-l umple.

 

Conform unei lucrări de poziție AAE, utilizarea laserelor pentru a ajuta la dezinfecția canalului radicular este mai promițătoare decât în ​​pregătirea canalului radicular. Laserele pot fi folosite pentru a îndepărta pulpa dentară și resturile organice și chiar pentru a modifica (forma și curăța) pereții dentinali ai canalelor radiculare. Odată ce pregătirea este completă și canalul radicular este sigilat (de obicei cu gutapercă), laserul poate fi utilizat pentru a înmuia și a muta sigilantul pentru sistemul canalului radicular.

 

De ce este necesar tratamentul canalului radicular?

 

Tratamentul canalului radicular poate fi necesar din mai multe motive, printre care:

– degradarea profundă; 

– proceduri dentare repetate pe un dinte, incluzând decăderea în jurul umpluturilor sau coroanelor vechi; 

– fisuri  și alte traume ale dinților – rezultând rănirea pulpei.

 

În acest moment este util să vă familiarizați cu anatomia de bază a unui dinte. Coroana sau suprafața exterioară a părții vizibile a dintelui este formată din smalț; sub acesta se află un al doilea strat format din dentină, un material asemănător osului dur care cuprinde și rădăcina sau rădăcinile dinților. În dentină se află pulpa, care conține vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv.

 

Tratamentul canalului radicular (RCT) sau tratamentul endodontic (“endo” – în interior; “dont” – dinte) este utilizat pentru a trata un dinte și pentru a atenua durerea care este asociată cu deteriorarea pulpei. În timpul unei proceduri tradiționale de tratament de canal radicular, medicul dentist sau endodont (specialist în tratamentul canalului radicular) va folosi anestezia locală pentru a amorți dintele. O mică deschidere se face prin găurirea în partea din spate a unui dinte din față sau a suprafeței ocluzale a unui dinte din spate, pentru a accesa pulpa. Pulpa inflamată sau infectată este îndepărtată și sistemul canalului radicular, în interiorul dintelui, este curățat, modelat și dezinfectat. Apoi este umplut și sigilat cu un material asemănător cauciucului numit gutaperca. În cele din urmă, dintele este restaurat cu o umplutură sau coroană și o procedură reușită asigură faptul că un dinte continuă în funcțiune normală.

 

Argumente pro şi contra

 

Laserul poate anihila bacteriile și materialul infectat cu o mai mare precizie, păstrând uneori mai mult din structura sănătoasă a dinților. De asemenea, poate reduce disconfortul prin eliminarea sunetelor deranjante ale exercițiilor, precum și prin limitarea nevoii de anestezie locală. Există rapoarte de mai puțină sângerare în timpul procedurilor chirurgicale ale canalului radicular și reducerea disconfortului și infecției postoperatorii.

 

Un dezavantaj este că lumina laser se deplasează în linie dreaptă, în timp ce spațiile canalului radicular sunt rareori drepte, iar instrumentele tradiționale oferă un avantaj, deoarece pot fi curbate pentru a urma forma rădăcinii dintelui. De asemenea, interacțiunile implicate între energia laserului și țesuturile dinților pot provoca o creștere a temperaturii, care poate deteriora spațiul canalului și uneori chiar se poate extinde la suprafețele exterioare ale dintelui.

 

Decizii bazate pe dovezi

 

Un studiu științific recent care a comparat eficacitatea irigării activate cu laser a canalelor radiculare cu irigarea convențională pentru a le dezinfecta a găsit rezultate favorabile pentru tehnologia laser. Irigarea activată cu laser pentru eradicarea bacteriilor și prevenirea creșterii bacteriilor noi a fost mai eficientă decât irigarea convențională livrată printr-o seringă.

 

În timp ce există un corp de dovezi cu privire la eficacitatea antibacteriană a tratamentului cu laser de mare putere, dovezile sunt neconcludente cu privire la faptul dacă laserele oferă o sigilare superioară sau rate de succes clinice mai mari decât tehnicile convenționale. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili tratamentul canalului radicular asistat de laser ca tehnică preferată, în special având în vedere rata mare de succes a procedurilor non-laser. Între timp, unii stomatologi combină atât laserul, cât și tehnicile tradiționale pentru efecte optime.

 

Discutați cu medicul dentist sau specialist endodont despre tratamentul de canal radicular asistat laser, pentru a ajuta la cântărirea argumentelor pro și contra pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastra individuale.

Mai Multe
articole