Vizitele regulate (de cel putin doua ori pe an) la dentist au o reala importanta in pastrarea sanatatii orale sau a imbunatatirii ei. Pentru oricare problema dentara exista o solutie adaptata la disponibilitatea fiecarui pacient in parte. Frica de durere nu ar trebui sa mai prezinte un motiv real pentru a nu veni la medicul stomatolog. Din nefericire multi pacienti ajung la noi in clinica dupa experiente neplacute in antecedente sau ajung cu dureri mari si cu nevoia unor tratamente complexe.

Printre cele mai simple si des intalnite afectiuni dentare sunt cariile si tartrul. In mod normal aceste probleme se rezolva simplu, fara durere si cu costuri accesibile. Chiar si asa, o carie profunda poate sa lezeze nervul si pentru a pastra dintele afectat poate fi nevoie de un tratament de canal. Daca tartrul dentar nu este indepartat periodic prin intermediul unei igienizari in cabinetul stomatologic o data la 4-6 luni, aceste acumulari de tartru pot declansa gingivite si afectiuni parodontale.

Ce este tratamentul de canal?

Tratamentul de canal sau tratamentul endodontic reprezinta in mare inlaturarea unei infectii care afecteaza nervul dentar. Acest tratament se concentreaza pe radacinile si canalele dintelui afectat. Canalul este o sectiune a dintelui care pleaca din varful radacinii, traverseaza radacina in totalitate si se termina in coroana dintelui.

Canalul contine nervul dentar si vase de sange. Impreuna aceste 2 elemente formeaza ‘pulpa dentara’. Pulpa dentara are rol de ‘hranire’ si protectie pentru dinte. De asemenea, poate detecta schimbari de temperatura si astfel ocazional putem simti disconfort sau durere cand consumam alimente foarte reci sau foarte fierbinti.

In ce situatii avem nevoie de tratament de canal?

 

 

O parte importanta din munca medicului specialist endodont este constituita din retratamentele de canal. Aici lucrurile se putin mai complicate pentru ca in general cand se indica un retratament de canal situatia implica infectii dupa varful radacinii, dinti cu mobilitate crescuta, dinti cariati sub coroane, dinti fracturati sau cu distructii masive si prognostic rezervat pe termen lung.

Cateodata apar reactii dureroase in urma tratamentului de canal, pacientul se poate umfla putin, poate avea reactii pulsatile s.a. E important ca pacientul sa inteleaga ca aceste reactii sunt absolut normale si ca ele pot fi gestionate de catre medicul specialist. In aceste cazuri poate fi nevoie si de tratament antibiotic si de medicatie antiinflamatoare pentru a reduce simptomele dureroase.

Dezinfectia si sterilizarea canalelor are o importanta care nu poate fi ignorata pentru un succes pe termen lung. Pe langa substantele folosite pentru a igieniza canalele, laserul dentar aduce un plus necesar mai ales in cazurile complicate in care sunt prezente infectii. Pentru a salva acesti dinti laserul sterilizeaza canalele si inlatura mult mai multe bacterii decat solutiile conventionale. Ajuta la vindecarea leziunilor si creste sansele de reusita.

Cum poti beneficia de un tratament de canal eficient?

Pentru a creste sansele de reusita tratamentul endodontic trebuie efectuat sub diga dentara, cu ajutorul unui microscop, asistat laser si cu o radiografie/ CT care sa ofere medicului cat mai multe informatii pentru a trata corespunzator.

Daca si tu crezi ca ai nevoie de un tratament de canal la microscop asistat laser te asteptam la un consult in clinica noastra.