Tratamentul de canal salveaza dintii
blank

Data

Cuprins

Vizitele regulate (de cel putin doua ori pe an) la dentist au o reala importanta in pastrarea sanatatii orale sau a imbunatatirii ei. Pentru oricare problema dentara exista o solutie adaptata la disponibilitatea fiecarui pacient in parte. Frica de durere nu ar trebui sa mai prezinte un motiv real pentru a nu veni la medicul stomatolog. Din nefericire multi pacienti ajung la noi in clinica dupa experiente neplacute in antecedente sau ajung cu dureri mari si cu nevoia unor tratamente complexe.

Printre cele mai simple si des intalnite afectiuni dentare sunt cariile si tartrul. In mod normal aceste probleme se rezolva simplu, fara durere si cu costuri accesibile. Chiar si asa, o carie profunda poate sa lezeze nervul si pentru a pastra dintele afectat poate fi nevoie de un tratament de canal. Daca tartrul dentar nu este indepartat periodic prin intermediul unei igienizari in cabinetul stomatologic o data la 4-6 luni, aceste acumulari de tartru pot declansa gingivite si afectiuni parodontale.

Ce este tratamentul de canal?

Tratamentul de canal sau tratamentul endodontic reprezinta in mare inlaturarea unei infectii care afecteaza nervul dentar. Acest tratament se concentreaza pe radacinile si canalele dintelui afectat. Canalul este o sectiune a dintelui care pleaca din varful radacinii, traverseaza radacina in totalitate si se termina in coroana dintelui.

Canalul contine nervul dentar si vase de sange. Impreuna aceste 2 elemente formeaza ‘pulpa dentara’. Pulpa dentara are rol de ‘hranire’ si protectie pentru dinte. De asemenea, poate detecta schimbari de temperatura si astfel ocazional putem simti disconfort sau durere cand consumam alimente foarte reci sau foarte fierbinti.

In ce situatii avem nevoie de tratament de canal?

 

  • Cea mai des intalnita situatie este cea in care pacientul se prezinta cu o carie profunda si cu dureri ocazionale la dintele in cauza. In urma curatarii cariei se ajunge la nerv si acesta trebuie scos. Aceasta interventie per primam de regula nu prezinta complicatii iar pacientul nu va mai avea simptomatologia dureroasa cu care s-a prezentat in cabinet. Pentru aceasta interventie este nevoie de anestezie si nu se administreaza antibiotice sau antiinflamatorii.
  • Un alt caz in care este nevoie de tratament de canal pentru a salva dintele este atunci cand in urma unui traumatism nervul moare, se infecteaza si trebuie inlaturat. Acelasi lucru se poate intampla dupa ceva timp de la aplicarea unei plombe voluminoase care este situata aproape de nerv sau daca dintele are o carie mare de mult timp. In astfel de cazuri cateodata nervul moare fara a da neaparat un semnal dureros care sa  indice o problema. Daca nervul mort nu este inlaturat la timp, o infectie va aparea dupa varful radacinii dintelui. Aceasta infectie va creste afectand osul din jurul radacinii si la un moment dat pacientul va observa un abces in dreptul dintelui cu problema.
  • Din nefericire rezultatul unui tratament de canal pe termen lung nu poate fi controlat 100% de medicul specialist. Igiena pacientul, reactia organismului la tratamente stomatologice si complexitatea bacteriana de la nivelul cavitatii bucale reprezinta doar cativa factori care nu intra in mecanismul de control al medicului stomatolog. O mare parte din succesul unui tratament de canal este dat de abilitatea de a sigila etans canalele de bacteriile din gura. Cu alte cuvinte, succesul unui tratament endodontic este dat si de ce se construieste pe dinte. De multe ori decizia de a aplica pe dinte o plomba, o coroana sau o alta piesa protetica poate sa influenteze rezultatul endodontic.

 

O parte importanta din munca medicului specialist endodont este constituita din retratamentele de canal. Aici lucrurile se putin mai complicate pentru ca in general cand se indica un retratament de canal situatia implica infectii dupa varful radacinii, dinti cu mobilitate crescuta, dinti cariati sub coroane, dinti fracturati sau cu distructii masive si prognostic rezervat pe termen lung.

Cateodata apar reactii dureroase in urma tratamentului de canal, pacientul se poate umfla putin, poate avea reactii pulsatile s.a. E important ca pacientul sa inteleaga ca aceste reactii sunt absolut normale si ca ele pot fi gestionate de catre medicul specialist. In aceste cazuri poate fi nevoie si de tratament antibiotic si de medicatie antiinflamatoare pentru a reduce simptomele dureroase.

Dezinfectia si sterilizarea canalelor are o importanta care nu poate fi ignorata pentru un succes pe termen lung. Pe langa substantele folosite pentru a igieniza canalele, laserul dentar aduce un plus necesar mai ales in cazurile complicate in care sunt prezente infectii. Pentru a salva acesti dinti laserul sterilizeaza canalele si inlatura mult mai multe bacterii decat solutiile conventionale. Ajuta la vindecarea leziunilor si creste sansele de reusita.

Cum poti beneficia de un tratament de canal eficient?

Pentru a creste sansele de reusita tratamentul endodontic trebuie efectuat sub diga dentara, cu ajutorul unui microscop, asistat laser si cu o radiografie/ CT care sa ofere medicului cat mai multe informatii pentru a trata corespunzator.

Daca si tu crezi ca ai nevoie de un tratament de canal la microscop asistat laser te asteptam la un consult in clinica noastra.

Mai Multe
articole