Una din conditiile esentiale pentru realizarea unui tratament de canal corect este izolarea campului operator. Aceasta manopera se realizeaza cu ajutorului unui sistem de izolare ce poarta denumirea de diga

Sistemul a fost imaginat pentru prima data in anul 1864 de catre dentistul new-yorkez Sanford Christie Barnum si de-a lungul anilor a fost imbunatatit pana la forma utilizata in prezent. 

 

 

Diga este considerata de catre specialisti un standard al calitatii tratamentului endodontic.

Diga este utilizata si in odontoterapia restauratorie (in realizarea obturatiilor sau ,,plombelor”), dar este obligatorie pentru tarapia endodontica fiind o conditie esentiala in reusita tratamentului de canal. Principalul scop al acestui sistem este acela de a izola dintele de formatiunile si fluidele din jur asigurand o desfasurare in conditii de asepsie a tratamentului de canal.

Componentele sistemului de izolare cu diga

Principalele componente ale sistemului de izolare cu diga sunt folia elastica, clemele de prindere, clestele port cleme si cadrul sau rama. 

 

 

 

 

In cele mai multe situatii, pentru a spori confortul pacientului, inainte de aplicarea digai se anesteziaza zona. Atunci cand se aplica folia de diga pacientul poate resimti o usoara presiune (este necesara diferentierea senzatiei de presiune fata de durere), dar cu care sa va obisnui in maxim un minut. 

Acesta va trebui sa respire in principal pe nas, dar in situatiile in care acet lucru nu este posibil folia se poate decupa astfel incat sa permitem si respiratia orala. Saliva se inghite pe cat posibil, iar daca se acumuleaza in cantitati prea mari se poate aspira pe sub folie cu ajutorul aspiratorului.

Principalele avantaje ale sistemului de izolare cu diga

 

 

 

 

 

 

 

Dezavantajele sistemului de izolare cu diga

 

 

Este foarte important sa intelegem rolul esential in izolare pe care il are diga. In saliva exista cea mai mare cantitate de bacterii. Odata acestea ajunse intr-un spatiu inchis precum camera ce adaposteste pulpa dintelui pot deveni extreme de agresive afecteaza in mod definitotiu succesul tratamentului de canal. 

Riscul de aparitie al recidivelor in ceea ce priveste patologia endodontica este mare. 

Odata ce sunt intelese rolul si importanta acestui sistem, aceasta poate fi acceptata si tolerata, tinand cont de cat de multe beneficii aduce pentru reusita tratamentului de canal.