Tratamentul de canal in 2021
Tratamentul de canal

Data

Una din conditiile esentiale pentru realizarea unui tratament de canal corect este izolarea campului operator. Aceasta manopera se realizeaza cu ajutorului unui sistem de izolare ce poarta denumirea de diga

Sistemul a fost imaginat pentru prima data in anul 1864 de catre dentistul new-yorkez Sanford Christie Barnum si de-a lungul anilor a fost imbunatatit pana la forma utilizata in prezent. 

 

 

Diga este considerata de catre specialisti un standard al calitatii tratamentului endodontic.

Diga este utilizata si in odontoterapia restauratorie (in realizarea obturatiilor sau ,,plombelor”), dar este obligatorie pentru tarapia endodontica fiind o conditie esentiala in reusita tratamentului de canal. Principalul scop al acestui sistem este acela de a izola dintele de formatiunile si fluidele din jur asigurand o desfasurare in conditii de asepsie a tratamentului de canal.

Componentele sistemului de izolare cu diga

Principalele componente ale sistemului de izolare cu diga sunt folia elastica, clemele de prindere, clestele port cleme si cadrul sau rama. 

 

 • Folia elastica este de obicei realizata din cauciuc sau alte materiale sintetice nealergice. La nivelul acesteia se realizeza un orificiu cu ajutorul unui perforator-ce poate realiza orificii de dimensiuni variabile specific pentru fiecare caz in parte- prin care va iesi dintele sau dintii la nivelul caruia/carora se va realiza tratamentul de canal. 

 

 • Clemele de prindere sunt dispozitive metalice sau uneori realizate din materiale plastice  cu ajutorul carora se fixeaza la nivelul dintelui folia elastica. Acestea realizeaza si o usoara retractie a gingiei expunand mai mult din substanta dentara si prin aceasta contribuie la marirea vizibilitatii campului operator.  

 

 • Clestele port cleme este dispozitivul cu care se aplica si se indeparteaza clemele la nivelul dintelui. Exista o oarecare asemanare a acestuia cu clestii pentru extractii de aceea uneori exista momente de panica in randul pacientilor. Nu trebuie sa existe ingrijorare singurul sau rol fiind legat de clemele de prindere.

 

 • Cadrul sau rama de diga este dispozitivul care tine in tensiune folia de diga la nivelul fetei pacientului. Poate fi realizata din metal sau din material plastic.

In cele mai multe situatii, pentru a spori confortul pacientului, inainte de aplicarea digai se anesteziaza zona. Atunci cand se aplica folia de diga pacientul poate resimti o usoara presiune (este necesara diferentierea senzatiei de presiune fata de durere), dar cu care sa va obisnui in maxim un minut. 

Acesta va trebui sa respire in principal pe nas, dar in situatiile in care acet lucru nu este posibil folia se poate decupa astfel incat sa permitem si respiratia orala. Saliva se inghite pe cat posibil, iar daca se acumuleaza in cantitati prea mari se poate aspira pe sub folie cu ajutorul aspiratorului.

Principalele avantaje ale sistemului de izolare cu diga

 • Asigura un camp operator izolat, uscat si curat. 

 

 • Previne infiltrarea salivei, a unor eventuale sangerari gingivale  sau secretii de la nivelul unor pungi parodontale.

 

 • Asigura o vizibilitate mai buna asupra campului operator.

 

 • Previne aburirea oglinzii cauzata de umiditatea respiratiei.

 

 • Scurteaza timpul alocat tratamentului de canal prin cresterea vitezei de executie.

 

 • Previne accidente precum aspirarea sau ingestia intrumentarului folosit in tratamentul endodontic, a solutiilor de irigare sau a frgmentelor de obturatii vechi sau dinti- are astfel un rol definitoriu pentru siguranta pacientului, aceste accidente putand avea consecinte medicale si juridice grave.

 

 • Ofera confort psihologic dar si fizic pentru pacient, precum si liniste operatorie medicului.

 

 • Are si un rol in protectia personalului medical impotriva infectiilor ce se pot transmite prin saliva pacientului.

Dezavantajele sistemului de izolare cu diga

 • Necesita alocarea unui timp suplimentar in desfasurarea actului terapeutic.

 

 • Uneori poate fi dificil de aplicat necesitand rabdare din partea pacientului.

 

 • Uneori poate fi dificil de tolerat in cazul pacientilor cu reflex de voma mai accentuat sau cu deficient respiratorii. Insa in aceste cazuri se poate ajunge la o rezolvare prin decuparea foliei astefel incat sa vina in contact cu cat mai putine stucturi .

Este foarte important sa intelegem rolul esential in izolare pe care il are diga. In saliva exista cea mai mare cantitate de bacterii. Odata acestea ajunse intr-un spatiu inchis precum camera ce adaposteste pulpa dintelui pot deveni extreme de agresive afecteaza in mod definitotiu succesul tratamentului de canal. 

Riscul de aparitie al recidivelor in ceea ce priveste patologia endodontica este mare. 

Odata ce sunt intelese rolul si importanta acestui sistem, aceasta poate fi acceptata si tolerata, tinand cont de cat de multe beneficii aduce pentru reusita tratamentului de canal.

Mai Multe
articole