Tratamentul de canal asistat laser. De ce este important?
blank

Data

Cuprins

Terapia canalului radicular asistat prin laser oferă beneficii în fața tratamentului tradițional?

Întrebarea dvs. este una importantă în zilele noastre, deoarece laserele dentare completează sau chiar înlocuiesc frezele folosite in trecut și alte instrumente tradiționale pentru unele proceduri stomatologice, inclusiv in cazul canalelor radiculare. Conform Asociației Americane a Endodontilor (AAE), milioane de dinți sunt tratați și mai important decat atat, salvati în fiecare an cu ajutorul tratamentul de canal, care devine necesar atunci când pulpa dentară, adica țesutul viu adânc aflat în interiorul dintelui, este inflamată și / sau infectată.

 

Terapia canalului radicular asistat cu laser

Să vedem cum laserele pot fi de ajutor în procedurile canalului radicular. 

Terapia cu amplificare ușoară prin emisie de radiație stimulată (LASER) utilizează grinzi ușoare pentru a îndepărta sau modifica țesuturile moi și dure din cavitatea orala. Asociatia “Food and Drug Administration” (FDA) a aprobat utilizarea diferitelor lasere ca adjuvant în procedurile de tratare a canalului radicular. Laserele emit, în esență, energie intensă de lumină concentrată, ale cărei proprietăți pot interacționa cu țesuturile biologice ale omului. Laserele pot fi acum utilizate pentru a deschide suprafața unui dinte pentru a accesa canalul radicular, pentru a elimina țesutul bolnav, pentru a curăța si dezinfecta canalul.

Conform unei opinii sustinuta de AAE (Asociatia Americana de Endodontie), utilizarea laserelor pentru a ajuta dezinfectarea si sterilizarea canalului radicular este mai promițătoare decât în ​​prepararea premergatoare a acestuia. Laserele pot fi utilizate pentru a îndepărta pulpa dentară și resturile organice și chiar pentru a modifica forma si a curate pereții dentinari ai canalelor radiculare. Odată ce pregătirea este completă și canalul radicular este sigilat (in marea majoritate a cazurilor folosindu-se gutta-percha), laserul poate fi utilizat pentru a înmuia și a forma modelul de etanșeizare al sistemului complex canalului radicular.

 

Argumente pro şi contra laserului dentar

Laserele pot viza bacteriile și materialele infectate cu o precizie mai mare, uneori păstrând mai mult din structura sănătoasă a dinților. De asemenea, pot reduce disconfortul prin eliminarea sunetelor zgomotoase ale turbine si contraunghiului universal folosit, precum și prin limitarea nevoii de anestezie locală. Există rapoarte despre sângerare mai puțina în timpul procedurilor chirurgicale ale canalului rădăcinilor și disconfort și infecție postoperatoare reduse.

Un dezavantaj este că lumina laser se deplasează în linie dreaptă, în timp ce spațiile canalului rădăcinilor sunt rareori drepte, iar instrumentele tradiționale precum acele rotative folosite in cadrul tratamentului mecanic de canal anterior folosirii si sterilizarii canalului radicular cu laser dinaintea obturatiei de canal, oferă un avantaj, deoarece pot fi curbate pentru a urma forma rădăcinii dintelui. De asemenea, interacțiunile implicate între energia laser și țesuturile dinților pot provoca o creștere a temperaturii, care poate deteriora spațiul canalului și uneori chiar se extinde și pe suprafețele exterioare ale dintelui.

 

Laserul – un avantaj în stomatologie. Decizii bazate pe dovezi

Un studiu științific recent care compară eficacitatea irigării activate cu laser a canalelor radiculare cu irigarea convențională pentru dezinfectarea acestora a găsit rezultate favorabile pentru tehnologia laser. Irigarea activată cu laser pentru eradicarea bacteriilor și prevenirea creșterii bacteriilor noi a fost mai eficientă decât irigarea convențională livrată printr-o seringă.

În timp ce există un număr de dovezi privind eficacitatea antibacteriană a tratamentului cu laser cu putere mare, dovezile nu sunt concludente cu privire la faptul dacă laserele oferă un sigiliu superior sau rate de succes clinice mai mari decât tehnicile convenționale. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili tratamentul canalului radicular asistat cu laser ca tehnică preferată, în special având în vedere totusi si rata mare de succes a procedurilor non-laser. Între timp, unii stomatologi combină atât laserul, cât și tehnicile tradiționale pentru efecte optime.

Vorbeste cu medicul stomatolog sau endodontist despre terapia canalelor radiculare asistate cu laser pentru a ajuta la cântărirea avantajelor și a celor contra pentru a se potrivi nevoilor tale individuale.

Mai Multe
articole