Dintotdeauna medicii stomatologi s-au luptat cu boala parodontala, boala care duce la pierderea dintilor. Lupta se ducea de cele mai multe ori pe fronturi necunoscute pentru medici, bacteriile cauzatoare fiind foarte diverse, si cu o agresivitate crescuta. Acestea produc manifestari diferite de la pacient la pacient, in functie de terenul bolnavului parodontopat prin asta intelegand afectiuni acute sau cronice ale pacientului, mediu de lucru, stil de viata, alimentatie, imunitate.
Severitatea manifestarilor poate fi lent progresiva sau rapid progresiva, iar momentul in care se intervine dicteaza succesul terapeutic. Faptul ca tratamentul era unul laborios, pe alocuri dureros, de lunga durata si presupunea multiple interventii i-a facut pe pacienti sa amane tratamentul bolii parodontale.
In ultimii ani introducerea laserului in stomatologie a revolutionat la propriu tratamentul parodontozei prin interventii scurte , nedureroase si cu rezultate vizibile inca din primele sedinte.
Actiunea laserului nu dauneaza pacientului, este minim invaziv asupra tesuturilor reusind totodata sa sterilizeze, sa omoare agentii patogeni in cazul nostru bacteriile cat si sa vindece si sa biostimuleze partile moi.
In cazul parodontozei bacteriile invinuite sunt bacterii care traiesc in lipsa oxigenului motiv pentru care se regasesc in profunzimea tesuturilor. Tartrul depus atat pe dinte, cat si sub gingie le protejeaza si le ofera mediul propice pentru a-si exercita functiile, acelea de distrugere a tesuturilor de sustinere a dintilor si anume ligamentele cat si a tesutului suport a dintelui si anume osul alveolar.
Odata pierdut suportul dintelui, acesta va capata mobilitatea dupa care va cadea fara durere.Pentru a impiedica boala parodontala sa evolueze nu este de ajuns simpla indepartare a tartrului, ci trebuie instituit un tratament complex cu sterilizarea intregii cavitati orale, cu indepartarea factorilor infectiosi din profunzime pentru a ajuta tesuturile sa se vindece.
Laserul este singurul care reuseste sa distruga bacteriile din profunzime, sa vaporizeze tesutul infectat din pungile parodontale, iar ulterior prin biostimulare sa ajute la vindecare si regenerare.
In clinicile Life Dental Spa folosim doua tipuri de lasere pentru a ne putea adresa tuturor tesuturilor implicate in patologia bolii, atat cele dure cat si cele moi.
Tratamentul nu este dureros, protocolul include atat igienizari complete supra si subgingivale, cat si actiunea celor doua tipuri de laser: laserul erbium si laserul dioda.
Dupa terminarea tratamentului pacientul este monitorizat intreaga viata si beneficiaza de igienizari profesionale pentru a impiedica ca boala parodontala sa reapara. Tratamentul bolii parodontale nu suporta amanare intrucat evolutia ei este continua, distructiile devin din ce in ce mai mari ceea ce face imperios necesar ca stoparea ei sa se faca inca din stadiile incipiente, cand sansele de succes sunt cele mai mari.