Boala parodontala este o afectiune bacteriana caracterizata de distructia tesuturilor din jurul dintilor si aparitia pungilor parodontale in jurul acestora, ca niste buzunare formate intre gingie si osul aveolar.
Acestea contin depozite de placa bacteriana, tartru subgingival, cement necrotic si tesut de granulatie (un tesut de reparatie pe care organismul il produce pentru a compensa pierderea osoasa, insa este un tesut patologic, infectat si intretine boala parodontala).
In tratamentul bolii parodontale, in functie de gradul afectarii tesuturilor implicate, exista o secventa de pasi care trebuie urmati, primul pas fiind intotdeauna reprezentat de TERAPIA INITIALA parodontala (non-chirurgicala, minim invaziva).
Scopul tratamentului non-chirurgical este reducerea incarcaturii microbiene de la nivelul cavitatii orale cat mai aproape de 0, prin:
- indepartarea tesuturilor infectate ale pungilor parodontale, prin manopera de chiuretaj subgingival;
- utilizarea unor substante antimicrobiene specifice pentru bacteriile parodontopatogene atat in cabinet, de catre medicul specialist, cat si acasa, de catre pacient, in cadrul igienizarii zilnice;
- indepartarea restaurarilor protetice si a obturatiilor (plombelor) incorect realizate si care intretin o stare de inflamatie gingivala;
- tratarea cariilor dentare;
- tratamentul traumei ocluzale;
- instruirea pacientului cu privire la obiceiurile de igiena orala si stilul de viata, lucruri indispensabile pentru obtinerea si intretinerea rezultatelor terapeutice.
Chiuretajul subgingival clasic este o manopera de indepartare mecanica a tesuturilor infectate si alterate de la nivelul pungilor parodontale, cu ajutorul chiuretelor parodontale, sub anestezie locala.
TEHNOLOGIA LASER ne permite o curatare subgingivala profunda, care este o manopera blanda si foarte eficienta, ce se bazeaza pe efectul puternic bactericid al razei laser.
Laserul este capabil sa elimine tesutul de granulatie si implicit a bacteriilor raspunzatoare de aparitia bolii, aflate subgingival, DAR SI IN PROFUNZIMEA TESUTURILOR.
De asemenea are un efect excelent de biostimulare, ce sustine regenerarea tesuturilor.
In majoritatea cazurilor, nu este necesara anestezia, deoarece manopera este nedureroasa si minim-invaziva.
Procedura este NON-CHIRURGICALA, nedureroasa, nu presupune incizia si decolarea gingiei si sutura.
In cazul tratamentului chirurgical parodontal, interventia se asociaza de obicei cu un disconfort postoperator, inflamatii, dureri locale, sangerari, toate acestea fiind efecte secundare imediate ale interventiei chirurgicale parodontale care nu prezinta motiv de ingrijorare, ele fiind reactii normale ale gingiei, iar efectele lor pot fi calmate cu ajutorul tratamentelor anti-inflamatorii si analgezice, insa ne dorim sa limitam acest fel de interventii doar pentru cazurile cand este absolut necesar, mai exact atunci cand nu se poate obtine un rezultat satisfacator prin intermediul terapiei initiale, minim invazive.
Tratamentul parodontal non-chirurgical urmareste:
- eliminarea inflamatiei si oprirea sangerarii gingivale
- eliminarea bacteriilor raspunzatoare de aparitia bolii
- eliminarea secretiei purulente de la nivelul santului gingival si pungilor parodontale
- stimularea regenerarii tesuturilor parodontale
- micsorarea pungilor parodontale (acestea pot fi reduse in urma tratamentului de la adancimi de aprox. 6-7 mm pana la adancimi de sondare normale)
- oprirea din evolutie a bolii
- scaderea mobilitatii dentare
- scaderea necesitatii interventiei chirurgicale parodontale
- gingiile care au crescut foarte mult in volum si impiedica igienizarea corecta in zonele respective pot fi remodelate cu ajutorul laserului, fiind o manopera nedureroasa si cu absenta sangerarii
- dispare halena (mirosul neplacut al gurii)
- poate reduce sau chiar elimina necesitatea implanturilor sau a protezelor dentare
Cu ajutorul acestui protocol holistic pentru tratarea parodontozei sunt eliminate riscuri ce implica starea de sanatate generala, precum riscul aparitiei problemelor cardiace, a diabetului, Alzheimer, endocarditelor infectioase etc, deoarece bacteriile care produc boala parodontala circula in intreg organismul si produc boli asociate, medicii cardiologi recomandand pacientilor cardiaci sa isi trateze boala parodontala, pentru a minimiza riscurile infectioase.