Tratamentele ortodontice in secolul XXI

Data

Cuprins

Introducere în ortodontie

Oamenii au fost si vor fi mereu preocupati de zambetul lor. Chiar daca zambetul a fost primul scop pentru inaintasii ortodontiei, ocluzia (muscatura) a fost cea care i-a dat fundatia stiintifica. 

Istoria ne arata ca inceputurile ortodontiei dateaza inca din Grecia si Roma antica, suferind multiple schimbari si imbunatatiri de-a lungul secolelor. Astazi traim momentul in care tehnologia se intalneste cu clasicul, totul pentru a realiza un tratament cat mai predictibil si mai confortabil pentru pacient.

Istoricul ortodontiei

Din doveziile gasite la nivelul cranilor umane, dintii inghesuiti au existat inca din era omului neandertalian (aproximativ 50000 IH), insa doar acum 2500-3000 ani au fost gasite primele scrieri despre incercari de a corecta dintii malpozitionati si protruziile.

Antichitatea si ortodontia

Aristotel si Hipocrate au venit cu idei pentru indreptarea dintilor inca din anii 400 si 300 IH si arheologii au gasit dovezi ca etruscii foloseau dispozitive pentru mentinerea spatiului si prevenirea extruziei dintilor. 

De asemenea, a fost gasit intr-un mormant roman un dispozitiv ortodontic impreuna cu instructiunile de utilizare.

Evul mediu si secolul XVIII  – evolutia ortodontiei

Progresele in Evul mediu au fost nesemnificative, stomatologia intrand intr-o perioada de declin, asemenea intregii lumi stiintifice.

In secolul al XVIII-lea au aparut progrese semnificative, cand Pierre Fauchad, considerat parintele stomatologiei moderne, a scris o carte in 1728 despre metode de indreptare a dintiilor. De asemenea, el a folosit un dispozitiv numit “bandeau” pentru a mari bolta palatina.

Secolul XIX si ortodontia

Chiar daca istoria ortodontiei este lunga, abia in secolul al XIX-lea a fost definita ca specializare dentara distincta. In acest timp erau folosite materiale precum metale pretioase, otel si elastic pentru a creea bucle, carlige si ligature de intreptare a dintilor.

Secolul XX  si ortodontia

Edward Angle a dezvoltat primul sistem de clasificari in ortodontie, dand o noua directie specializarii si a fondat Societatea Americana de Ortodontie in 1901. In anii 1960 aurul era materialul de electie pentru bracket si pana in anii ’70 acesta invelea dintele printr-o banda metalica.

Ortodontia in secolul XXI

Cu ajutorul tehnologiei, tratamentul ortodontic a avansat semnificativ in ultimii douazeci de ani. Nu cu mult timp in urma, procesul de aplicare a aparatului dentar putea sa dureze mai multe sedinte inconfortabile pentru pacient. Bracketul era atasat la nivelul dintelui prin intermediul unor benzi metalice confectionate individual pentru fiecare dinte in parte.  

Secolul XXI incepe cu imbunatatiri majore, cum ar fi bracket mai mic aplicat direct pe dinte, adezivi mai puternici si programe computerizate care fac tratamentul ortodontic mai confortabil  pentru pacient si simplifica procesul pentru medicul ortodont.

In acest moment este utilizata radiologia digitala, care ofera o mai buna calitate si permite medicilor ortodonti sa aiba o imagine mai detaliata a structurilor cavitatii orale si mai rapida, acestea fiind transmise imediat medicului pe e-mail.

Scanarea orala permite medicului sa creeze o amprenta digitala a dintilor, inlocuind-o pe cea manuala si inconfortabila pentru pacient. Medicul scaneaza cavitatea bucala a pacientului si apoi in doar cateva minute amprenta se poate vizualiza pe calculator. Astfel se pot studia in detaliu toate aspectele legate de ocluzia pacientului, caracteristicile fiecarui dinte in parte si se pot realiza simulari pentru diferite faze de tratament.

Optiunile de aparate dentare sunt multiple in ziua de azi. Aparatul metalic este inca cel mai utilizat, dar pentru pacientii care sunt ingrijorati de vizibilitatea aparatului exista optiuni precum: aparatul lingual, aparatul estetic (ceramic sau safir) sau Alignere.

Aparatele fixe sunt lipite permant pe dinti si pot fi indepartate numai la finalul tratamentului de catre medicul ortodont. Sunt necesare controale periodice pentru activarea aparatului, exista anumite restrictii alimentare, iar durata de tratament este de aproximativ doi ani.

Bracketul metalic

Este acum mai mic si mai putin vizibil. Elasticele colorate care leaga arcul de bracket pot fi multicolore, ceea ce face aparatul mai distractiv, mai ales pentru micii pacienti.

Aparatele ceramice sau safir

Sunt varianta estetica de aparat fix. Componetele de baza sunt aceleasi ca ale aparatului metalic, insa in varianta estetica mai putin vizibile.

Aparatele autoligaturante

Nu mai necesita aplicarea de legaturi elastice, iar controalele se realizeaza la doua luni.

Alignerele sunt inovatia secolului XXI in materie de aparate ortodontice, acestea fiind confectionate cu ajutorul tehnologiei si sunt mai confortabile pentru pacient. Sunt realizate din plastic transparent si pot fi indepartate de catre pacient pentru alimentatie si igienizarea dintilor. 

Planul de tratament se realizeaza prin analiza computerizata si imbunatatita de catre medicul ortodont cu specificul fiecarui pacient, iar gutierele se confectioneaza individual pentru fiecare caz de catre imprimanta 3D.

Evolutia si tehnologia ne-au adus in acest moment in care posibilitatile de tratament sunt multiple, medicul ortodont putand alege dintr-o gama varianta cea mai buna optiune pentru fiecare pacient in parte.

Mai Multe
articole