Tratamentele dentare pe care trebuie sa le faci anual

Cuprins

Persoanelor cu o dantură întreţinută şi o igienă mai mult decât satisfăcătoare le sunt recomandate anual o serie de 5 tratamente dentare.

Insa, primul lucru care trebuie luat in calcul pentru o dantura sanatoasa este prezentarea de două ori pe an la controlul stomatologic.

  1. În cadrul acestui control, se investighează starea danturii şi a întregii cavităţi bucale, se analizează calitatea igienei dentare şi i se dau pacientului instrucţiuni de igienă orala acolo unde este nevoie. Dacă este cazul, se fac şi unele investigaţii radiologice pentru a clarifica diagnosticul şi a identifica posibila prezenţă a cariilor interdentare, greu vizibile cu ochiul liber.
  2. Un alt “tratament” dentar anual obligatoriu este detartrajul. Acesta consta în eliminarea tartrului şi a plăcii bacteriene de pe suprafaţa dinţilor, atât deasupra, cât şi sub nivelul gingiei. Procedura se efectuează cu o ansă cu ultrasunete şi un jet subţire de apă care determină desprinderea tartrului.

Uneori se folosesc şi instrumente manuale pentru o curăţare mai temeinică. În funcţie de necesitate, detartrajul se recomandă o dată sau de două ori pe an.

  1. Alături de detartraj, o altă procedură anuală este air-flow-ul, un jet de particule de bicarbonat de sodiu care, alături de un jet subţire de apă, elimină de pe suprafeţele dentare diferitele coloraţii date de cafea, vin roşu, ceai şi alte băuturi, dar şi de anumite alimente.   Sfatul medicilor este ca air-flow-ul sa fie efectuat după detartraj.
  2. Air-flow-ul este urmat imediat de altă manoperă terapeutică denumită periaj profesional. Periajul urmează îndeaproape detartrajul şi air-flow-ul, rolul acestuia fiind de îndepărtare finală a particulelor aderente şi de lustruire a suprafeţelor dinţilor. Se folosesc nişte periuţe dentare rotative împreună cu paste de dinţi abrazive şi de lustruit.

Cele 3 manopere împreună constituie şedinţa de profilaxie dentară pe care medicul dentist sau igenistul o efectuează în cadrul controalelor periodice.Aceste 3 proceduri pot fi completate pentru o asepsie completa de reducerea biofilmului bacterian cu ajutorul laserul dentar,procedura denumita ozonoterapie,avand o multitudine de beneficii

  1. Ca un ultim tratament anual, mai amintim şedinţa de terapie odontală care consta în eliminarea micilor carii incipiente sau a petelor albe cretoase de la nivelul smalţului dentar şi completarea acestora cu materiale compozite perfect fizionomice.

Tot aici putem încadra şi sigilările dentare, manopere prin care fosetele de la nivelul suprafeţei ocluzale a dinţilor posteriori se proteajază prin umplere cu un material compozit. Acestea au un potential crescut de a se transforma in carii tocmai pentru ca sunt greu accesibile în timpul igienizării.Aceste proceduri se pot efectua neinvaziv cu  ajutorul laserului dentar prezent in clinica noastra.

Aceste 5 manopere trebuie sa fie prezente anual în controlul stomatologic. Restul procedurilor stomatologice sunt efectuate în cadrul planurilor de tratament complexe şi implică şedinţe de durată şi prezenţa frecventă în cabinetul stomatologic.

Mai Multe
articole