Este recomamdat sa mergi la stomatolog atunci cand esti insarcinata sau in perioada alaptarii? DA – acum exista tratamente mult mai confortabile si sigure pentru orice varsta si categorie de pacienti – tratamentele asistate laser.
Consultatia, chiar iniante de a ramane insarcinata, este indicata, pentru a evita eventualele probleme dentare, ce pot aparea pe parcursul sarcinii.
Sarcina vine la pachet cu toate schimbarile hormonale ce duc:
- La modificarea compozitiei si consitestentei salivare, favorizand depunerile de placa bacteriana pe suprafata dintilor.
- Inflamatia si sangerarea gingivala – gingivita de sarcina, ajungand pana la boala parodontala
- Carii cu o evolutie mult accentuata
- Hipersensibilitatea dentara
Aproximativ 40% dintre gravide au o forma de boala parodontala.
Toate acestea putand fi evitate cu un simplu control periodic.
Este foarte bine cunoscut faptul ca orice femeie insarcinata are tendinta de a amana orice tratament stomatologic, din cauza anesteziei sau a unei eventuale dureri, resimtita in timpul tratamentului, preferand sa nu se expuna niciunui risc suplimentar.
Acum, toate aceste temeri au fost rezolvate, datorita laserului dentar, fara freze, fara ace, fara durere!
Ce probleme pot aparea pe parcursul sarcinii?
- Cavitatea bucala este mult expusa aciditatii sucului gastric, ce poate produce eroziuni pe suprafetele dentare si multiple carii. De aceea pe langa controlul periodic, chiar si in timpul sarcinii, este util sa clatiti cu o apa de gura fara alcool, din plante, ce ajuta la reducerea aciditatii. Nu este deloc indicat sa va spalati pe dinti imediat dupa un episod de reflux sau vomitiv, ci doar clatirea gurii.
- Pierderea calciului si a multor alte minerale penparcursul sarcinii duc la un smalt dentar mai friabil, controalele periodice la stomatolog coroborate cu sfaturile medicului ce monitorizeaza sarcina, scad incidenta cariilor.
- Femeile insarcinate ce se confrunta cu o forma de boala parodontala netratata, au o incidenta de 7 ori mai mare de a avea o nastere prematura si un copil cu o greutate scazuta.
- Riscul ca cel mic sa aiba o carioactivitate mare , creste exponential cu numarul cariilor tale netratate pe timpul sarcinii. Fara sa vrei, transmiti bacteriile din cavitatea ta bucala noului nascut, ceea ce va duce la carii timpurii pe dintii de lapte si nu numai.
Acum toate aceste probleme pot fi prevenite! Tratamentele laser ducand la un confort sporit al mamei pe toata perioada sarcinii, toate manoperele putandu-se efectua fara durere. In plus capacitatea antibacteriana alaserului aducand un plus tratamentului, riscul de recidiva a unei carii sau a bolii gingivale scazand considerabil.
Cateva sfaturi pentru intreg parcursul sarcinii ar fi:
- Sa eviti carbohidratii, in special zaharul, daunator in orice conditii, mai ales in sarcina.
- O dieta bogata in fructe si legume cruzi, in special bogate in vitamina C, B12 ,calciu, potasiu, zinc.
- Dintii bebelusului incep sa se formeze din a 3-a luna de sarcina, asa ca ceea ce consumi va influenta sanatatea lor.
- Antibioticele si alte medicamente pot pune in pericol dentitia celui mic.
- Poti face rafiografie dentara daca este absolut necesar. Gradul de iradiere a scazut considerabil o data cu evolutia tehnologica. Insa nu exagera!
- Trimestrul al II lea al sarcinii este cel mai sigur pentru tratamentele stomatologice.
Alege tratamentele laser atat pentru binele si confortul tau, cat si al copilului.
O mama cu o dentitie sanatoasa, un copil cu un zambet sanatos!