Radiografia Dentara

Radiografia dentara este o imagine bidimensionala ce ofera medicului specialist in stomatologie multiple detalii despre dinti si despre oasele maxilare, acestea fiind necesare pentru a asigura stabilirea unui diagnostic corect, precum si pentru realizarea unui plan de tratament complet.

Echipa de medici profesionisti Life Dental Spa este foarte bine pregatita din punct de vedere profesional pentru a veni in ajutorul pacientilor cu afectiuni orale, pornind de la cele mai simple carii dentare si pana la complicatii de natura chirurgicala.

Cand este necesara o radiografie dentara?

#LifeDentist-ii informeaza corect si complet pacientul inainte de inceperea procedurilor de tratament. Astfel, initial are loc o consultatie cu camera intraorala in cabinetul stomatologic din Bucuresti, in cadrul careia medicul specialist in stomatologie evalueaza starea de sanatate dentara.
Astfel, in functie de afectiunile prezente, #LifeDentist-ul poate recomanda efectuarea unei radiografii dentare, mai ales in cazul in care se suspicioneaza prezenta:

 •  Cariilor interdentare, aflate in zonele de contact ale dintilor vecini, greu accesibile din punct de vedere vizual
 •  Infectiilor periapicale, dezvoltate la nivelul radacinii
 •  Fracturilor dentare, in special a celor aflate la nivelul radacinii dentare, care nu este vizibila in mod normal in cavitatea orala
 •  Afectarii parodontale grave, soldata cu resorbtie a osului maxilar sau a mandibulei

Pe o radiografie dentara pot fi observate forma si pozitia dintilor, atat a coroanelor cat si a radacinilor, detalii legate de anatomia acestora dar si de patologia lor. De asemenea, pe o radiografie se pot verifica diferitele tratamente dentare, din punctul de vedere al corectitudinii realizarii acestora.

Radiografia dentara ne poate ajuta sa identificam cauzele majoritatii suferintelor dentare si oferi directii corecte de tratament.

De cate tipuri poate fi radiografia dentara?

Radiografia dentara se realizeaza intr-un cabinet de radiologie dentara, este o procedura ce dureaza in total cateva minute si rezultatul (imaginea obtinuta) este trimisa pe loc, via email, medicului specialist din clinica Life Dental Spa. De asemenea, pacientul poate primi o copie fizica a imaginii, pe care o poate prezenta medicului in cabinetul stomatologic din Bucuresti, daca este necesar.
Radiografiile dentare sunt de mai multe tipuri, fiind indicate in functie de situatia clinica a pacientului, precum si de gradul de afectare. Astfel, cele mai recomandate tipuri de radiografii dentare sunt:

 •  Radiografie retroalveolara
 •  Radiografie panoramica, cunoscuta sub denumirea de ortopantomograma
 •  Radiografii Bite-wing
 •  Radiografii ale articulatiilor temporo-mandibulare
 •  Radiografii ale sinusurilor maxilare

Radiografia retroalveolara

Radiografia retroalveolara mai poarta denumirea si de radiografie periapicala, fiind cea mai frecvent recomandata de catre medicii specialisti in stomatologie. Cu ajutorul acestei radiografii, dintele poate fi vizibil in intregime, inclusiv radacina si osul in care este ancorat dintele, la nivelul alveolei dentare. De asemenea, in imagine mai sunt vizibili si doi sau trei dinti vecini, de la nivelul arcadei respective.

Radiografia retroalveolara ofera informatii pretioase cu privire la:

 •  Prezenta cariilor dentare dezvoltate pe sub o obturatie (plomba) mai veche, asa-numita carie secundara, ce apare in cazul unui tratament odontal incorect efectuat
 •  Identificarea inflamatiilor sau a infectiilor periapicale, dezvoltate la varful radacinii
 •  Analiza morfologiei radiculare (forma radacinii dintelui), necesara pentru #LifeDentist-ul specialist in endodontie, in cazul in care este necesar un tratament endodontic, de canal
 •  Observarea unor resturi radiculare (de radacina) care necesita extractie, in cazul in care nu mai pot fi recuperate
 •  Vizualizarea dintilor care nu au erupt pe arcada (dinti inclusi in osul alveolar) sau a dintilor aflati in curs de eruptie
 •  Verificarea corectitudinii unui tratament endodontic (de canal)
 •  Evaluarea sanatatii parodontale, a tesutului de sustinere a dintelui
 •  Evaluarea procesului de osteointegrare, in cazul in care a pacientul a suferit o interventie de inserare a implantului dentar, asistata laser

Radiografia panoramica

Cunoscut si sub denumirea de ortopantomograma, acest tip de radiografie este indicat in cazul in care este necesara intocmirea unui plan de tratament amplu, care vizeaza intreaga cavitate orala, si nu doar un singur dinte.

In cadrul unei radiografii panoramice, se pot observa toti dintii prezenti in cavitatea orala, cat si cei neerupti, prezenti inca la nivelul osului alveolar. De asemenea, se pot evalua si maxilarul si mandibula, precum si raportul pe care anumite anumite radacini ale dintilor laterali superiori il prezinta cu sinusurile maxilare.

Sinusurile maxilare sunt niste formatiuni, la nivelul oaselor maxilare, sub forma unor camarute pline cu aer. Acestea joaca un rol deosebit de important, fiind implicate adesea in proceduri stomatologice de natura chirurgicala, precum operatiile de sinus-lifting. Radiografia de tip ortopantomograma ofera o imagine ampla, larga, asupra statusului oral al pacientului, dar nu este indicata in cazul in care este necesara vizualizarea unor detalii de finete de la nivelul anumitor dinti. In acel caz, se recomanda radiografia retroalveolara.

Cu toate acestea, ortopantomograma poate fi solicitata de catre #LifeDentist-ul specialist i n stomatologie pentru urmatoarele:

 •  O evaluare de inceput a statusului oral al pacientului, mai ales in cazul primei consultatii cu camera intra-orala, pentru a putea elabora un plan de tratament corect si potrivit pentru necesitatile pacientului
 •  Evidentierea dintilor inclusi in osul alveolar, care urmeaza sa erupa, daca este cazul
 •  Evaluarea calitatii si cantitatii osoase, necesara in cazul unei viitoare interventii de inserare a unui implant dentar, procedura asistata laser in clinicile stomatologice Life Dental Spa
 •  Vizualizarea molarului de minte, in cazul in care acesta nu este vizibil in cavitatea orala
 •  Observarea sinusurilor maxilare, precum si a raportului pe care acestea il au cu radacinile dintilor posteriori de pe arcada maxilara

Radiografia dentara bite-wing

In cazul acestui tip de radiografie, spre deosebire de celelalte, pacientul este instruit sa tina dintii inclestati la nivelul unui dispozitiv ce contine filmul radiologic. Astfel, pe imaginea radiologica se pot observa si dintii superiori si dintii inferiori din aceeasi regiune, fara a se suprapune unii peste altii.

#LifeDentist-ii recomanda efectuarea unei radiografii de tip bite-wing atunci cand:

 •  Exista o posibilitate ca anumite carii dentare sa se localizeze la nivelul suprafetelor de contact dintre dinti vecini
 •  Se suspicioneaza prezenta unei carii dentare pe sub o obturatie mai veche, care nu a fost efectuata corespunzator
 •  Se doreste vizualizarea unor carii dezvoltate strict la nivelul smaltului dentar

Ai de ce sa te temi cand vine vorba de radiografie?

In ziua de astazi, foarte multi pacienti sunt sceptici in ceea ce priveste efectuarea unei radiografii dentare, inclusiv atunci cand aceasta este recomandata de medicul stomatolog.

Clinicile stomatologice Life Dental Spa dispun de #LifeDentisti pasionati, dornici sa comunice cu pacientul. Astfel, cei care calca pragul clinicilor noastre sunt complet informati cu privire la toate manoperele si procedurile ce urmeaza a avea loc.

Este important de stiut ca in fiecare zi, doza medie de radiatii care patrunde in atmosfera si care este absorbita de o persoana, variaza intre 5 si 8 microsieverti. Similar, in cazul unei radiografii dentare retroalveolare, clasice, pacientul absoarbe aproximativ 5 microsieverti.
Cu alte cuvinte, #LifeDentist-ii nostri informeaza pacientul ca o radiografie realizata la un moment dat, atunci cand este necesar, ajuta considerabil la planificarea tratamentului, contribuind la reusita si la succesul procedurilor stomatologice. Toate acestea fara ca expunerea la radiatii sa fie periculoasa sau exagerata.

Pentru confortul pacientilor sai, Life Dental Spa pune la dispozitia acestora centrul de radiologie, unde pot fi realizate radiografii panoramice si retroalveolare.

Alege clinicile stomatologice Life Dental Spa si bucura-te de tratamente stomatologice moderne realizate de echipele de #LifeDentisti!

Intra in Legatura cu noi

Telefon
0318 282 274
Email
office@lifedentalspa.ro

Programeaza-te!

Programeaza o vizita la Life Dental Spa, completeaza formularul de mai jos si vom reveni pentru a stabili o programare.

  Nume

  Prenume

  Adresa de E-Mail

  Numar Telefon

  Selecteaza orasul Oras

  Tratament solicitat

  Excelenta in Stomatologie Laser

  Albire Dentara Laser

  Detartraj si sterilizare laser

  Protocol de preventie a gingivitei, parodontozei si pentru impiedicarea recidivelor dupa tratamentul acestora

  Detartraj cu Ultrasunete Serviciu

  Detartraj cu ultrasunete

  Inlatura placa bacteriana si tartrul cu ajutorul ultrasunetelor

  Albire Dentara cu Lampa

  Albire dentara laser

  Albirea dentara cu laser este cea mai moderna si eficienta metoda de albire dentara.

  Dr Cristina Obreja

  Dr. Cristina Obreja

  Specialist Laser Dentar

  Dr. Cristina Obreja este medic dentist cu experienta de peste 14 ani, fondator al clinicii LIFE DENTAL SPA- primul dental spa din Romania si clinica dentara laser.

  Dr Felicia Paduraru

  Dr. Felicia Paduraru

  Specialist Implantologie Orala

  Va așteaptă in cadrul clinicii noastre pentru rezolvarea oricăror probleme chirurgicale, de la extracția molarilor de minte și pana la intervenții complexe de chirurgie asistata laser și implanturi dentare.

  Dr Cazimir Vlasie

  Dr. Cazimir Vlasie

  Specialist Protetica

  Appropriately empower dynamic leadership skills after business portals. Globally myocardinate interactive supply chains with quality.

  Partenerii Nostri

  Logo Aeroporturi Bucuresti
  Logo Stefanini
  Logo GarantiBank
  Logo Banca Transilvania
  Dr Cristina Obreja

  Programeaza-te acum!

   Nume

   Prenume

   Adresa de E-Mail

   Numar Telefon

   Selecteaza orasul Oras

   Tratament solicitat

   Dr Cristina Obreja
   Suna
   Programeaza-te