Desi frecvent intalnita, gingivita este des ignorata din punctul de vedere al diagnosticului si tratamentului, atat de catre pacienti, cat si de catre unii medici stomatologi. Manifestandu-se intr-o prima faza prin sangerare la periaj si inflamatie, gingivita netratata se poate transforma intr-o afectiune mult mai grava, si anume parodontita marginala cronica (parodontoza) ce duce frecvent la pierderea dintilor.
Daca insa este depistata si tratata la timp, gingivita este complet reversibila, deci pacientul se poate vindeca de aceasta afectiune. Nu acelasi lucru il putem spune despre parodontoza, unde tratamentele vizeaza stoparea bolii sau incetinirea evolutiei acesteia. Din acest motiv, este foarte importanta educarea pacientilor, astfel incat acestia sa se adreseze medicului stomatolog inca de la primele semne de suferinta gingivala, pentru ca tratamentul sa fie instituit cat mai rapid si sansele de recuperare sa fie maxime.
Gingivita reprezinta inflamatia de cauza bacteriana a tesutului gingival. Pacientii acuza frecvent durerea de gingie, gingii inflamate, gingii rosii sau chiar de culoare rosie-violacee, marirea in volum a papilelor gingivale, uneori cu aparitia unui polip gingival, sangerare la periaj sau la masticatie, miros neplacut al gurii, etc.
Pacientul poate descoperi singur aceste modificari la nivel de gingie, asa incat urmatorul pas ar fi sa solicite un consult la medicul stomatolog pentru diagnostic si tratament. Din pacate insa, de cele mai multe ori, pacientii amana vizita la dentist, considerand ca aceste simptome sunt trecatoare si neimportante. In aceste conditii, gingivita poate evolua cronic si se poate transforma intr-o parodontoza, mult mai dificil de tratat.
Practic, bacteriile ce inflameaza initial doar gingia, daca nu sunt eliminate la timp, pot produce distructii in profunzime, prin interesarea structurilor de sustinere ale dintilor si in special a osului alveolar. Aceste bacterii determina liza osoasa, adica distrugerea osului suport, dintii ramanand fara sprijin si devenind mobili. De aici si pana la pierderea lor nu mai este decat un pas.
Pentru a diferentia gingivita de parodontoza si a stabili exact stadiul bolii, o radiografie panoramica este de mare ajutor. Aceasta investigatie ofera medicului toate informatiile necesare care arata daca exista sau nu distructie osoasa. O data cu aparitia resorbtiei osoase, diagnosticul va fi de parodontoza si nu de gingivita.
Putem considera astfel ca gingivita este faza premergatoare a parodontozei, insa cu sanse mari de vindecare completa in urma tratamentului, daca este diagnosticata la timp.
Principala cauza a acestei afectiuni o reprezinta bacteriile patogene. Factorii favorizanti pentru instalarea si dezvoltarea populatiilor bacteriene la nivel gingival sunt reprezentati de:
Aceasta afectiune este usor de prevenit daca tinem cont de urmatoarele recomandari:
Pentru un diagnostic de certitudine este necesar consultul stomatologic, care in clinica noastra cuprinde:
Consideram consultul cu camera intraorala ca fiind extrem de util atat medicului cat si pacientului, deoarece pe primul il ajuta sa explice statusul dentar folosind imaginile, iar pe pacient sa-si vizualizeze si sa-si constientizeze problemele stomatologice.
Daca diagnosticul se confirma cu ajutorul semnelor si simptomelor, dar si radiologic, atunci se propune pacientului un plan de tratament ce contine atat manoperele stomatologice necesare, cat si costurile aferente acestora.
Abordarea noastra este diferita prin prisma viziunii holistice, care inseamna ca nu tratam doar efectele, ci luam in considerare si cauzele problemei, ce trebuie eliminate. In plus, pacientii nostri sunt educati referitor la ingrijirea post-tratament, astfel incat sa fie evitata recidiva.
Tratamentul propriu-zis al gingivitei este reprezentat de protocolul ce include folosirea laserului dentar, in acest moment fiind cel mai eficient si cu cele mai bune rezultate pe termen lung.
Premergator tratamentului cu laser, se realizeaza procedura de igienizare profesionala, ce include detartrajul profesional, periajul si air-flow. Toate acestea se realizeaza dupa protocolul Guided Biofilm Therapy by EMS, tehnologia elvetiana permitand obtinerea unei igienizari in profunzime, de detaliu, prin indepartarea eficienta a placii bacteriene chiar si din cele mai greu accesibile zone ale cavitatii bucale.
Terapia cu laser in gingivita necesita 1-2 sedinte de tratament si are urmatoarele beneficii:
Unele tratamente gingivita presupun si manopere de tipul gingivectomie, gingivoplastie, care in clinica noastra se realizeaza de asemenea cu ajutorul laserului.
Pentru cei care cauta solutii in cazul afectiunilor parodontale (infectie gingivala, gingii inflamate tratament, retractie gingivala tratament, gingivita tratament), laserul dentar reprezinta in acest moment cea mai moderna si eficienta metoda.
Gingivectomia si gingivoplastia sunt doua proceduri care, in variantele clasice de tratament, necesitau anestezie si interventie cu bisturiul. Laserul dentar permite realizarea lor fara anestezie in cele mai multe cazuri, sau doar anestezie cu spray sau gel, intr-o maniera blanda, fara sangerare, cu o recuperare rapida post-interventie. Ambele presupun o remodelare a gingiei prin sectionarea tesutului pana la dimensiunile normale, in cazul polipilor gingivali, a unei mariri de volum prin hiperplazie, etc.
Foarte importanta in abordarea noastra este educarea pacientului pentru mentinerea rezultatului pe termen lung, dupa tratament. Consideram ca obiceiurile nesanatoase ale pacientului sunt cele care l-au imbolnavit, asadar acestea trebuie inlocuite cu unele noi, benefice, care sa-i sustina starea de sanatate.
Din acest motiv, pacientul primeste la finalul tratamentului o lista intreaga cu recomandari de igiena dentara, alimentatie, suplimente nutritive, etc, cu scopul de a preveni recidiva.
Foarte importanta este si monitorizarea medicala din perioada urmatoare tratamentului, incluzand consulturi si igienizari profesionale regulate. In principiu, se recomanda cel putin un airflow la 3 luni si detartraj ultrasonic si periaj profesional la 6 luni.
De asemenea, noi recomandam si o procedura laser de prevenire a recidivei in bolile parodontale, atat gingivita si parodontoza, numita Laser Mouth Disinfection. Aceasta procedura elimina eventualele populatii bacteriene ce pot aparea ulterior tratamentului, astfel incat sa existe siguranta mentinerii echilibrului parodontal.
Laserul dentar este o tehnologie blanda si sigura chiar si pentru copii si femei insarcinate sau care alapteaza. In sarcina, de exemplu, incidenta gingivitei este foarte mare, iar laserul dentar poate fi o optiune excelenta de tratament, cu rezultate foarte bune.
Folosirea laserului in gingivita scade sau elimina complet necesitatea anesteziei, deci cu atat mai mult este recomandata la copii si femei insarcinate.
Programeaza o vizita la Life Dental Spa, completeaza formularul de mai jos si vom reveni pentru a stabili o programare.