Unul dintre motivele pentru care un pacient ajunge in clinicile stomatologice Life Dental Spa pentru o consultatie oferita de #LifeDentist-ul specialist in endodontie este durerea puternica resimtita in timpul meselor, la stimuli reci, calzi sau dulci, ori chiar spontan.
Cel mai adesea, acesta este semnul principal ca dintele are de suferit si ca este pusa in pericol vitalitatea sa, fiind esentiala o vizita in cabinetul stomatologic din Bucuresti cat mai repede!
Infectia dentara este rezultatul unor actiuni nocive ale bacteriilor dezvoltate la nivel local, fiind o complicatie a afectiunilor deja existente in cavitatea orala. Cel mai adesea, aceasta apare ca urmare a:
- 1. Cariei dentare netratate sau tratate necorespunzator
Caria dentara este cea mai comuna afectiune din cavitatea orala, manifestandu-se, in primele stadii, la nivelul smaltului si al dentinei. Pe masura ce tratamentul este amanat, caria poate evolua semnificativ, ajungand sa puna in pericol integritatea nervului dentar.
Motivele principale pentru care o carie dentara isi face aparitia sunt:
- Igiena orala deficitara, efectuata necorespunzator, care favorizeaza aparitia placii microbiene si a tartrului dentar (piatra dentara)
- Consumul alimentelor bogate in zahar si carbohidrati simpli, consumate in special ca gustari intre mese
- Consumul excesiv de sucuri acidulate, procurate din comert sub denumirea de „bauturi racoritoare”
- Nerespectarea vizitelor periodice la cabinetul stomatologic, pentru igienizari dentare profesionale, care trebuie realizate de minimum doua ori pe an
Caria dentara apare in urma actiunii nocive a bacteriilor prezente in cavitatea orala. Igiena orala delasatoare va duce la acumularea de resturi alimentare, microorganismele incepand sa se hraneasca cu zaharurile prezente in spatiile interdentare si nu numai.
Metabolismul excesiv al bacteriilor hranite si aflate in plina dezvoltare, consta in formarea de acizi, care vor demineraliza smaltul, facandu-l din ce in ce mai subtire, pe masura ce caria se extinde.
- 2. Obturatiile (plombele dentare) cu carii secundare
Exista situatii in care, desi pacientul a urmat un tratament al cariei dentare, aceasta sa fi dezvoltat pe langa sau sub plomba o carie secundara. Aceasta poate evolua pana la afectarea nervului dentar, cu aparitia disconfortului si durerilor aferente. Din acel moment, singura solutie de tratament o reprezinta interventia endodontica, respectiv tratamentul de canal.
Uita de tratamentele dureroase clasice, pline de riscuri! #LifeDentist-ii au solutia potrivita pentru tine – tratamente dentare moderne, holistice, realizate cu ajutorul tehnologiei de ultima generatie a laserului stomatologic si cu materiale dentare moderne, lipsite de ingrediente nocive!
Uneori, pacientii se prezinta in clinicile stomatologice Life Dental Spa cu dinti integri, aparent sanatosi, care totusi se dovedesc a fi devitali, ba chiar si cu infectie dezvoltata la nvielul radacinii.
Acest fapt se datoreaza unui puternic traumatism pe care l-a avut pacientul in trecut, care a dus la moartea nervului dentar si la necroza pulpei dentare, situatie favorabila pentru dezvoltarea unei infectii, ba chiar si a unui abces dentar.
Cand stii ca e timpul pentru o vizita la #LifeDentist-ul endodont?
Primul semnal care alerteaza pacientul ca ceva nu este in regula este durerea. La inceput, ea poate fi slaba ca si intensitate, intermitenta, pentru ca apoi sa devina intensa, sa apara brusc si sa provoace un disconfort major, fara sa mai cedeze la medicatia antialgica. Pacientul nu se mai poate odihni noaptea si nu isi mai poate desfasura activitatile zilnice la randamentul obisnuit. Pe langa acestea, mai pot exista simptome precum:
- Disconfort in timpul vorbirii
- Dureri prezente in timpul meselor, dar si in afara lor
- Inflamatie gingivala in dreptul dintelui afectat – gingia apare rosie, lucioasa, este umflata si dureroasa la atingere, putand chiar sa sangereze usor sau sa prezinte o fistula prin care se elimina puroi
- Dintele poate capata o culoare diferita, modificata in unele cazuri
- Respiratia poate incepe sa aiba un miros neplacut, pe fondul activitatii intense a bacteriilor
Semnul major care il ajuta pe pacient sa recunoasca prezenta unei infectii extinse este abcesul. Cel mai adesea, acesta apare sub aspectul unui mic cos dezvoltat in gingie, in dreptul dintelui afectat. Abcesul contine o colectie de lichid ce poarta denumirea de puroi, fiind necesara interventia #LifeDentist-ului endodont pentru drenaj si tratament complet!
Tratamentul endodontic in clinicile Life Dental Spa
Life Dental Spa este un brand din ce in ce mai cunoscut in Bucuresti si in Romania, in spatele succesului sau stand Dr. Cristina Obreja, medic fondator al primei clinici Life Dental Spa si specialist in laser stomatologic.
Laserul stomatologic este o noutate in domeniul medicinii dentare. Spre deosebire de instrumentarul rotativ ce implica utilizarea frezelor si a acelor ce produceau vibratii si zgomot, laserul stomatologic foloseste doar lumina.
Fasciculul laser este compus din raze luminoase cu diferite lungimi de unda, care actioneaza doar la nivelul tesuturilor afectate, fie dure (precum smaltul sau dentina) sau moi (asemeni gingiei).
Proprietatile remarcabile ale laserului stomatologic au facut ca acest instrument sa revolutioneze stomatologia moderna!
Tratament endodontic cu laserul dentar
Laserul stomatologic are multiple beneficii demne de luat in considerare atat de medic, cat si de pacient. Caracterul sau minim-invaziv, siguranta si rapiditatea cu care procedurile sunt realizate reprezinta un avantaj major pentru reusita tratamentelor stomatologice.
Cu siguranta, beneficiul al laserului dentar in cazul endodontiei este reprezentat de proprietatea sa bactericida.Infectia dentara consta in numeroase bacterii care elibereaza toxine si care se dezvolta la nivelul radacinii dintelui. Capacitatea bactericida a laserului dentar va duce la eliminarea acestor bacterii, iar canalele de la nivelul radacinilor dentare sunt sterilizate eficient.
Alege Life Dental Spa si bucura-te de tratamente endodontice realizate cu ajutorul laserului dentar!De ce sa alegi tratamentul endodontic cu laserul?
Laserul stomatologic transforma tratamentele dentare dureroase in experiente de 5 stele in cabinetul stomatologic!
Avantajele majore ale laserului dentar in ceea ce priveste tratamentul endodontic de canal sunt:
- Sterilizeaza canalele – laserul are proprietatea de a curata eficient peretii canalului radicular, eliminand infectia dezvoltata la acest nivel
- Distruge bacteriile – efectul bactericid al laserului stomatologic este esential pentru minimizarea riscului de recidiva a infectiei la nivelul varfului radacinii dintelui, prevenind astfel esecul tratamentului endodontic
- Este minim-invaziv – laserul dentar actioneaza atat cat este necesar, protejand tesuturile sanatoase din jur
- Calitatea actului medical este net superioara celei in care se foloseste doar lavajul cu hipoclorit de sodiu pentru eliminarea detritusului si a bacteriilor
Practic, lumina laser patrunde si este absorbita in zone imposibil de atins de catre solutiile clasice pentru dezinfectarea canalelor radiculare si din acest motiv ea reuseste sa realizeze o sterilizare inalta a acestora!
Succesul tratamentului endodontic consta in faptul ca infectia nu va mai recidiva, canalele radiculare fiind complet curatate si dezinfectate cu ajutorul laserului stomatologic.
In clinica stomatologica Life Dental Spa, specialistii in stomatologie pun foarte mare accent pe folosirea unor materiale biocompatibile, de calitate si lipsite de compusi toxici care pot dauna grav organismului de-a lungul anilor. Astfel, #LifeDentist-ii folosesc doar materiale prietenoase cu organismul, sigure si foarte eficiente din punct de vedere al calitatii si durabilitatii tratamentului de canal!
Microscopul folosit in cadrul tratamentelor endodontice
In clinicile stomatologice Life Dental Spa, pacientii beneficiaza de tehnologie de ultima generatie, astfel incat tratamentele de care beneficiaza sa fie la cel mai inalt standard! Astfel, pe langa folosirea laserului dentar pentru a dezinfecta canalele dentare, #LifeDentisti-ii nostri aleg sa foloseasca si microscopul, pentru o precizie maxima in timpul procedurii.
Microscopul folosit in cadrul procedurilor endodontice aduce un plus in ceea ce priveste siguranta, eficienta si sansa de reusita. Efectiv, microscopul mareste optic zona de lucru, permitand detectarea celor mai mici detalii.
Beneficiile majore ale microscopului sunt:
- Identificarea unor canale radiculare suplimentare, care poate nu sunt vizibile pe radiografia dentara efectuata inainte de tratament, si acest lucrur se intampla destul de frecvent
- Peretii canalelor radiculare sunt mult mai vizibili, putand fi explorati de-a lungul intregii lungimi si latimi
- Dezinfectarea suprafetelor si eliminarea microorganismelor se face mult mai usor cu ajutorul luminii laser, #LifeDentist-ul beneficiind de o vizibilitate excelenta
De foarte multe ori, dintii care au avut de suferit in urma unei infectii dentare se prezinta cu o coroana dentara destul de afectata, care nu poate fi tratata cu ajutorul unei singure plombe. Astfel, medicul specialist poate lua decizia de a construi un bont protetic cu ajutorul unui pivot, urmand ca dintele respectiv sa fie acoperit de o lucrare protetica.
Un dinte devitalizat, care a suferit o infectie la radacina si care a beneficiat de un tratament endodontic devine, in timp, casant, pierzandu-si si culoarea sa naturala. Astfel, pentru a evita fractura dintelui si pentru a elimina culoarea cenusie, inestetica, a dintelui, #LifeDentist-ii recomanda un tratament protetic restaurator (o coronita dentara).
Exista posibilitatea ca, imediat dupa procedura de curatare a infectiei si de sterilizare a canalelor dentare, #LifeDentist-ul specialist in endodontie sa atraga atentia asupra necesitatii de a urma un scurt tratament cu antiinflamator si antibiotic (timp de cateva zile). Astfel, pacientul nu are parte de disconfort dupa realizarea procedurii.